I Love Life – Inspiratie

Zichtbaarheid, wat is dat eigenlijk?

Zichtbaarheid is in de scheepvaart, luchtvaart en meteorologie duidelijk. Je moet zicht hebben op iets hebben om met de ogen waargenomen te kunnen worden. Zichtbaarheid kan worden verminderd of zelfs weggenomen.

Zichtbaarheid in je leven is het hebben van interactie waardoor je letterlijk of figuurlijk wordt gezien door anderen.

Je levensdromen, wensen en doelen worden ‘gezien’ door deze te omschrijven, inzichtelijk te maken in de vorm van foto’s of door in gesprek te gaan. Met andere woorden je deelt met anderen wat je van jezelf wilt laten zien.

Wil je zichtbaar zijn?

De vraag is hoe zichtbaar wil je zijn en wanneer wel en wanneer niet.

Als automobilist wil je zichtbaar zijn, dus je hebt je lichten aan. Als beginnende schaatser of hardloper wil je dat waarschijnlijk niet. Stel je voor dat je geklungel wordt gezien! Zichtbaarheid in je werk is zeker goed als je je werk goed doet, het is gelijk een soort erkenning. Als je fouten maakt is zichtbaar zijn een minder prettig gevoel. Daarbij kun je nog onderscheid maken tussen je werk en je privéleven.

Als je moeite hebt zichtbaar te zijn op momenten dat je dat wilt, hoe kun je daar invloed op uitoefenen?

7 manieren om je zichtbaarheid te vergroten

‘Ik weet pas achteraf wat ik had moeten zeggen en dat is dan te laat’ aldus Mary tijdens het coaching gesprek. Ze was opgeroepen voor een functioneringsgesprek in verband met een reorganisatie. Onzekerheid en dichtklappen in een soortgelijk gesprek in het verleden speelde haar parten.

Door vooraf elk onderdeel van haar werk, haar karaktereigenschappen en haar mogelijkheden tegen het licht te houden, kon ze bepalen wat zichtbaar moest worden in het gesprek.

Er zijn verschillende manieren om jezelf zichtbaar neer te zetten.

 1. Maak een lijst van eigenschappen die jouw sterke kanten laten zien.
 2. Maak een lijst van eigenschappen waar je minder sterk naar voren komt.
 3. Kies een paar krachtige eigenschappen uit waar je het licht op wilt laten schijnen. Bijvoorbeeld: geduld, goed kunnen samenvatten, initiatief nemen, humor. 
 4. Kies een eigenschap waar in jouw ogen nog groeipotentie in zit. Een leertraject om beter te leren samenwerken, eerder beslissingen te nemen, zelfvertrouwen versterken. 
 5. Bedenk wat jij wel en niet wilt laten zien naar buiten toe.

Deze 5 manieren kun je zowel als werknemer en als ondernemer gebruiken. Als ondernemer is de aanvulling:

 1. Wat wil je als onderneming naar buiten uitstralen.
 2. Welk deel van je persoonlijke leven laat je uitstralen in je onderneming. Dit is wat je noemt de ‘storytelling’ van een onderneming, vaak is dat ook privé gerelateerd.

Zichtbaarheid die je niet wilt

Je hebt je zichtbaarheid niet altijd in de hand. Je kunt gefilmd of gefotografeerd worden terwijl je dat niet wilt. Eenmaal een bericht op social media en het zwerft voor altijd ergens op internet. Een vage roddel kan leiden tot het gezegde ‘waar rook is, is vuur’ en ineens is het ‘waar’. Dat is zichtbaarheid die je niet wilt.

Dat kun je grotendeels voorkomen door:

 1. Zelf geen compromitterende foto’s te (laten) maken.
 2. Zelf niet te roddelen en afstand te nemen van roddelgesprekken.
 3. Neem de informatie die je ontvangt met een korrel zout. Zoals het gebracht wordt is vaak smeuïger of rooskleuriger dan wat er werkelijk gaande is.
 4. Plaats geen foto’s, video’s en uitspraken op social media die niet bij jouw zichtbaarheid passen. Als voorbeeld: naast mijn bedrijfspagina op facebook, heb ik ook een privéaccount. Daar zijn geen foto’s van mijn man of kinderen op te vinden. Niet dat ik me voor ze schaam, het is aan hen hoe zichtbaar zij willen zijn op social media en niet aan mij.

Wat is jouw eerste actie om jouw zichtbaarheid te vergroten?

Van Mary kreeg ik bericht dat haar functioneringsgesprek prima verlopen was. Ze voelde zich zelfverzekerder en wist heel goed haar kwaliteiten zichtbaar te maken.

Wil jij dat ook, meer zichtbaar zijn zoals jij dat wilt? Neem dan vrijblijvend contact op via michaela@ilovelife.nl Ongetwijfeld vinden we dé persoonlijke tip voor jouw zichtbaarheid.

Op jouw zichtbaarheid!

Michaëla Wierdsma

PS: Elke 3e vrijdag van de maand is er van 15.00 - 18.00 uur een I Love Life Check Up Café in Castricum. Hoor en wederhoor ervaren over jouw ondernemende levensvragen in een ontspannen sfeer en kleine setting.  Meld je aan en doe mee!

PPS: DEEL dit artikel alsjeblieft met jouw netwerk door op de Facebook, LinkedIn, Twitter en Google knoppen te klikken, want zo kunnen je vrienden in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.