I Love Life – Inspiratie

Waar is thuis?

Waar is thuis?

Oost west thuis best. Waar het klokje thuis tikt, tikt het nergens. Ongeacht waar je thuis is.

Deze zomer was ik op bezoek bij kennissen in Duitsland in een stadje tussen München en de Alpen in. Ivory is begin twintig en komt oorspronkelijk uit de VS. Kijkend naar foto’s van haar huwelijk van oktober vorig jaar met haar Duitse highschoolvriend, keken we ook via google maps waar zij woonde: Albequerque, New Mexico. Een enorme stad midden in de woestijn. Geen bossen, geen zee, geen meren, het is er altijd warm, hoge vochtigheidsgraad en winderig. Beton, zand en de gebruikelijke scholen, winkels, gebouwen met uitzicht op bruine bergen.

‘Wat doe je daar als je vrij bent van school’ vroeg ik en we keken naar de route van haar mobile home naar highschool. ‘Hang out with friends, grab a chips, watch movies, do some drawing, there is nothing more to do’ antwoorde ze. De liefde van haar leven bleek ook een ontsnapping te zijn uit het lokale gezegde: ‘eens in Albequerque altijd in Albequerque’.

Heimwee

Ineens keek ze me aan; but it is home…..

In een flits dacht ik terug aan Sneek, jaren tachtig. Wat was daar te doen? Deed ik niet hetzelfde met als enig verschil de seizoenen en dat we alleen in het weekend chips aten? Wat een heimwee had ik toen ik een jaar in de USA woonde en later in het oosten van Nederland. En zeker ook in mijn beginjaren in het westen.

Wat een arrogantie van mij om te denken dat wonen in de woestijn, in een gehucht op het platteland, een dorpje in de bergen of waar dan ook minder leuk, mooi, interessant, inspirerend of wat dan ook is dan waar ik woon of vandaan kom.

De blik van Ivory en haar opmerking maakte dat ‘home is where the heart is’ ineens heel inzichtelijk werd.

Thuis

Thuis is waar je je prettig voelt. Dat kan tijdelijk zijn in je tent op vakantie of studerend in een vreemde stad, en tegelijkertijd ook dubbel zijn. Op vakantie vroeg iemand waar ik vandaan kwam. Ik aarzelde, ik woon al 25 jaar in Castricum vlakbij de kust maar ik kom uit Friesland terwijl ik op dat moment ook kon zeggen: we komen vandaag uit Peissenberg. Ons thuis voor een week.

Thuis is waar mijn hart is. Mijn hart neem ik mee, overal naar toe. En overal laat ik een stukje achter. Zoals Klein Duimpje steentjes achterliet om de weg terug te vinden, laat ik stukjes hart achter om herinneringen op te halen en de sfeer weer te ervaren al dan niet met een gevoel van verlangen.

Er liggen stukjes hart op vele plaatsen in de wereld maar nergens is het hart zo vol van als van thuis. Thuis is overal waar ik me prettig voel. Thuis is vooral waar mijn lief is, waar mijn kinderen zijn, waar ik werk, waar mijn vrienden wonen en waar ik mijn ritme heb van alledag.

Thuis is waar je aan wilt ontsnappen en waar je altijd weer naar terug verlangt. Zelfs als thuis Albequerque is.

Wat of waar is jouw thuis? Ik lees het graag in onderstaand reactieveld.

Lees ook het eerder verschenen blog "wat is de bedoeling van vakantie?" ter inspiratie voor je volgende vakantieplannen.

Op jouw inspiratie!

Michaëla Wierdsma

Foto gemaakt door:  onbekend

4 Responses to “Waar is thuis?”

 1. jaap

  Thuis is waar je je tevreden voelt waar rust is en waar (als het mag )gezellig samen kunt genieten Ik zelf heb een zalig appartement en… mis wel ’n partner om te delen…dus veel op pad

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Fijn dat je reageert Jaap, een tevreden gevoel en rust is inderdaad ook thuis. Maar hoe fijn zou het zijn dit te kunnen delen met een partner. Het op pad zijn is mensen ontmoeten, thuis komen is weer de rust vinden. Mooi als dat samen kan.

   Beantwoorden
 2. Karin

  Home is where the heart is. Ik vind het heerlijk thuis, maar ook heerlijk om weg te zijn. Maar ik denk dat dat alleen kan als je tevreden met jezelf bent. Dat is namelijk het enige waar je niet van weg kan. Je hebt mensen die niet kunnen genieten van weg van huis zijn en ook mensen die altijd weg willen. Zou het kunnen dat beide het moeilijk met zichzelf hebben? Een soort vluchtgedrag? Of in de vertrouwde routine of juist in de nieuwe prikkels? Als je tevreden bent met je zelf, kan je overal je thuis maken.

  Beantwoorden
 3. Michaëla Wierdsma

  Altijd weg zijn kan vluchtgedrag zijn zoals je aangeeft Karin. Het kan net zo goed op avontuur zijn. Het is aan een ieder hoe deze zijn of haar gedrag interpreteert. En dat doe je dan vooral als je last van dat gedrag hebt.

  Tevreden zijn met wie je bent is dan een goede basis, ook voor het thuisgevoel ergens anders. Voor mij persoonlijk is het thuisgevoel ook een bepaalde routine en ontspanning die juist door het weg zijn weer extra gewaardeerd wordt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.