I Love Life – Inspiratie

Vrijheid

Wat is vrijheid eigenlijk?

De afgelopen weken zijn vol van tradities, nationale gewoontes en feestdagen. Van Palmpasen, via Pasen naar Koningsdag. Met vandaag 4 mei, morgen 70 jaar bevrijding en Moederdag volgende week. Allen zijn feestelijke dagen met je eigen herinneringen, maar juist vandaag zit er een grauw randje aan.

Wat herdenk je eigenlijk, 70 jaar na de officiële bevrijding van Nederland van het juk van de Nazi’s? Is dat vrijheid van leven, vrij van angst, vrij van doodsdreiging, vrij van honger? Of is het juist de vrijheid van meningsuiting?

Hoe vrij ben je als je je door de vrijheid van meningsuiting bedreigt voelt? Hoe zou het zijn om moslim te zijn en je wordt uitgemaakt voor alles wat jouw heilig is? Hoe voelt het om Jood te zijn en je leest over het ontkennen van de gaskamers door bepaalde personen? Hoe voelt het om als zigeuner zwerven in het bloed te hebben en gevangen te zitten in een stacaravan? Hoe voelt het om een donkere huidskleur te hebben en er wordt gezegd dat je terug mag naar je eigen land terwijl je hier geboren bent? Is dit de vrijheid van meningsuiting waar om gestreden is?

Zonder de strijd van velen zou ik er niet zijn, zouden mijn kinderen niet in Nederland kunnen wonen, zou ik mijn beroep niet kunnen uitoefenen. Die strijd herdenk ik met dankbaarheid op 4 mei. Ik herinner mij het stille verdriet van mijn oma om haar oudste zoon, het zwijgen van mijn opa als ik de oorlog ter sprake bracht. Ik voel de klanken van de ‘Last Post’ tot op mijn botten om 20.00 uur en herdenk.

Herdenken

Ik herdenk mijn vrijheid en ik bedenk wederom met verontwaardiging de wijze waarop met vrijheid van meningsuiting wordt omgegaan. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Zo groot dat de grenzen van fatsoen en beleefdheid bewaakt moeten worden. Niet door militair geweld, niet door verbaal geweld maar juist door rede, door acceptatie van verschillen, door voorbeelden, door breder te denken dan alleen het eigen ik.

Dat laatste, breder denken, is niet makkelijk. Dat vergt verandering van denken, loslaten van patronen en moed om in de spiegel te kijken en te luisteren naar je geweten. Het vergt energie om je waarden en principes te volgen en elke dag weer naar je eigen handel en wandel te kijken.

Waarden en principes

In het boek ‘de 7 eigenschappen voor succes in je leven’ van Stephen Covey staat op een mooie manier beschreven, hoe om te gaan met je waardes en principes. Het is niet alleen het opschrijven van je eigen waarden, maar juist ook ernaar leven. Wellicht is dat de vrijheid waar zoveel bloed en tranen om vergoten werd waard.

Hoe doe jij dat, je houden aan je waarden? Hoe heilig zijn je principes? Graag leer ik van jou. Graag lees ik jouw verhaal in onderstaand reactie veld.

Op jouw vrijheid!

Michaëla Wierdsma
Michaëla Wierdsma

PS: DEEL dit artikel alsjeblieft met jouw netwerk door op de Facebook, LinkedIn, Twitter en Google knoppen te klikken, want zo kunnen je vrienden in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.

2 Responses to “Vrijheid”

 1. Erika

  Bij waarden sta ik regelmatig stil, kijkend of lezend bij het nieuws van de dag. Wat zou ik doen als ik moet kiezen tussen ‘goed’ en ‘kwaad’. Luister ik naar verstand of naar gevoel. Wat wordt er meegewogen.
  Waarden zijn makkelijk te belijden met de mond, maar met daden? Een stuk lastiger.

  Beantwoorden
 2. JJ

  Meestal blijf ik bij mijn eigen normen en waarden. Soms te principieel misschien, maar ik wil elke ochtend in de spiegel kunnen kijken met de gedachten dat ik nog steeds autenthiek ben.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.