I Love Life – Inspiratie

Puber sores

Voors en tegens in relaties

Het doucheputje zit vol gekruld haar, kleding maat S is verspreid over drie verdiepingen, afdrukken van stallaarzen in de keuken en een tafel vol papieren en make-up staart me aan. En niemand om op te mopperen. De eigenaresse van de troep is voor een paar dagen de hort op. Met schoolkamp.

Ik zucht, begin op te ruimen en vraag mij af wat ik verkeerd heb gedaan in de opvoeding dat dit spoor van een puber zo in huis te vinden is. Ben ik te toegeeflijk, te mopperig, te streng, te lief, te wat dan ook? Of kan ik het de schuld geven van de genen? Dat zou mooi zijn, mijn dochter is geadopteerd dus ik was mijn handen in onschuld.

Helaas geen Pilatus handeling. Het is ongetwijfeld een combi van. Puber, opvoeding, aanleg en actie reactie bij dochterlief. Nu ze toch even letterlijk voor een paar dagen de deur uit is, is het tijd voor rijtjes.

De voors en tegens afwegen

Mijn manier om even terug te kijken is de voors en tegens af te wegen. Wat is het probleem, wie heeft dat probleem en wat kun je eraan doen.

Probleem Dochter Moeder Conclusie
Opruimen Geen aanleg, het goede voorbeeld is wisselend. Geen aanleg, ook aangeleerd. Geef het goede voorbeeld.
Chaotisch Vooruit denken is moeilijk. Ik heb geleerd om alles in stukjes te hakken Help in stappen te denken.
Weggooien Kan ze goed. Oepsie. Moeilijk. Je kan het altijd nog gebruiken. Dochter niet tegenhouden met weggooien.
Overzicht Wat is dat? Heb ik van nature. Volhouden, leert ze nog, hopelijk.
Schoonmaken Moet dat? Heb ik van nature. Leer haar kijken. Spinnen zitten ook aan het plafond. Laat haar het putje schoonmaken. Gevolgen ondervinden.
Ontspannen Kan ze heel goed. Kan ik nog wat van leren. Doen moeders, kijk naar je dochter!
Keuzes maken Alles is belangrijk. Heb ik geleerd. Geef haar tijd om dit te leren.

Het rijtje kan nog flink aangevuld worden. Dat is niet belangrijk, het belangrijkste dat ik hiervan leer is mijn reactie. Ik verwacht blijkbaar dingen van mijn dochter die zij niet kan waarmaken om wat voor reden dan ook.

Wiens probleem is het eigenlijk

Het is mijn probleem, die viezigheid in het doucheputje. Maar haar probleem als ze niet leert schoonmaken. Dat ze dat niet ziet is logisch, overzicht hebben, keuzes maken en vooruitkijken is niet haar sterkste kant.

Conclusie

Dus moeders, vertel ik mijzelf, ga weer terug naar de basis. Help haar leren. Want of het nou zwemmen, fietsen of opruimen is, als het niet vanzelf gaat hebben koters ook later nog zijwieltjes nodig.

Heb je ook kinderen in huis die tegendraads, dwars, slordig en energievretend zijn? In het artikel Liefdestaal vertel ik over hoe je de emotionele bankrekening in balans houdt. Niet alleen met je kinderen maar in alle relaties.

Heb jij nog tips, suggesties of aanvulling bij mijn voors en tegens? Ik lees het graag in onderstaand reactieveld.

En al opruimend verheug ik me op dochters thuiskomst. Een frisse start in een opgeruimd huis met een schoon bed. Daags erna hoor ik de verhalen wel. Als alle belangrijke contacten zijn geappt, facebook is geraadpleegd en instagram is bijgewerkt gaan we het eens hebben over overzicht, vooruitplannen en verantwoording.

Niet gelijk natuurlijk. Eerst ontspannen. Heb ik van haar geleerd.

Op jouw leven!

Michaëla Wierdsma

Foto gemaakt door: Nicole Harrington

3 Responses to “Voors en tegens in relaties”

 1. Renée Daniëls

  Leuk om te lezen, Michaëla. 🙂

  Wat je vast doet, maar wat apart benoemd mag worden, is ‘samen doen’.
  Samen de badkamer schoonmaken, bijvoorbeeld (waarbij je haar de douche laat doen, natuurlijk, hahaha!!).

  Dat geeft quality time, tijd om dingen uit te leggen (hoe doe je het ’t slimst, waarom is het belangrijk, waarom vind jij het belangrijk), voor te doen, haar sterke punten naar voren te laten komen én gelijk te laten zien dat je ze op prijs stelt (“zullen we dit bewaren of weggooien?”) en dan nog meer quality time door na afloop gezellig samen te ontspannen met een bakkie thee.

  Dat was in ieder geval hoe (vooral) mijn oma het aanpakte.
  Een buitenstaander had er zo maar kinderarbeid in kunnen zien 😉 , ik vond het alleen maar leuk en heb er heel veel van geleerd. 🙂

  Beantwoorden
 2. Karin

  Herkenbaar verhaal. Wat ik bij mijn beide kinderen heb gemerkt is, dat ze dingen inderdaad allereerst niet zien, of de noodzaak niet van inzien maar dat ze, als er iets aan willen gaan doen (praise, praise!) niet weten waar en hoe te beginnen. Het samen doen, wat Renée hiervoor mij ook al zei, werkt daarom dubbel. Quality time, ondanks het gemopper, en leren hoe je iets aanpakt. Ze overzien de klus niet en beginnen er daarom vaak helemaal maar niet aan. Die van mij wonen sinds kort op zichzelf en de oudste kwam laatst wat laat langs om te eten, omdat hij eerst nog even het schoonmaken van de badkamer wilde afmaken.
  Het komt goed!

  Beantwoorden
 3. Michaëla Wierdsma

  Dank voor de reactie Reneé en Karin, dat samendoen had ik inderdaad kunnen benoemen. Er wordt hier heel wat samen schoongemaakt, vaak ieder zijn eigen deel van de kamer. We kunnen inderdaad de stofdoek weer oppakken (en de haren uit het putje).

  Mijn zoon ging op kamers, over het schoonmaken zei hij later. ‘Ik vond het stom dat ik op mijn tiende mijn eigen kamer moest schoonmaken en mijn vriendjes niet, nu heb ik er wel baat bij!’ Tijdens een zomervakantie dat ik alleen met 5 kinderen in een huis zat had ik een schema gemaakt. Elke avond hadden ze een taak, van afwassen tot wc schoonmaken. Het hielp mij om niet hotel ‘mama’ te zijn.

  Ach, er is nog hoop en een goed voornemen om na de zomervakantie het opruimen/schoonmaken in een plan op te nemen én uit te voeren.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.