I Love Life – Inspiratie

Wat verveling jou brengt!

De opbrengst van niks doen is creativiteit

Wat verveling jou brengt!

De meeste mensen die werken hebben elke dag zo hun besognes van werk, huishouden, (mantel)zorg en beweging. De dagen zijn gevuld. En als de agenda niet vol staat, raakt ie wel vol met allerlei leuke en minder leuke dingen. Vervelen hoort er niet meer bij. Maar is dat wel zo?

Angst voor vervelen

Verveling is een onaangenaam gevoel van lusteloosheid, hangerigheid, grenzend aan desinteresse. Volgens wikipedia treedt verveling op als alle dingen die leuk en interessant zijn om te doen niet kunnen of mogen en men toch zin heeft om iets te doen.

Volgens Tolstoi in Anna Karenina is verveling het verlangen naar verlangens.

En daar zit de clou. Je kunt zo verzadigd raken in de waan van alle dag dat je verlangt naar verlangen. Je hebt alleen geen idee meer wat dat verlangen is. Het is zo druk in je hoofd, lijf en leven dat er geen moment van rust meer is. En als dat er wel is, wordt het gauw gevuld met wat anders. Want stel je voor dat je je gaat vervelen, wat zou er dan gebeuren? Angst voor verveling, voor lusteloosheid en desinteresse is geboren.

Vervelen is de basis van creativiteit

Onverwacht was ik laatst een zondag alleen. Iedereen was op stap. Mijn dag was gevuld met nog wat klusjes werk, de hond uitlaten, het paard longeren en ik had tijd om even wat leuks te doen voor mezelf.

En daar was het. Een uur over, wat nu? Het was mooi weer en geen zin om ook maar iets te doen. Ik verveelde me! Hoe is het mogelijk, ik die altijd overal zo druk mee is, altijd wel iets maakt, doet of bedenkt, verveelt zich…. Belachelijk.

Tips om verveling tegen te gaan of toch niet?

Nu kan ik wel 10 tips geven om verveling tegen te gaan. Van een lijstje maken van wat je nog wilt doen, een film kijken tot contact zoeken met een vriendin. Maar geen van die tips zijn waardevol. Wat waardevol is, is om de verveling te ondergaan. Te beleven, te omarmen en erin te zwelgen.

Waarom? Omdat verveling creativiteit met zich meebrengt. Verveling brengt ideeën en verveling brengt je even terug in het nu. Wat wil ik ook al weer met mijn leven.

Uiteindelijk ga je toch wat doen, als is het maar dat je naar de wc gaat.

Bore-out of creativiteit

Zolang verveling geen bore-out is, veroorzaakt door routinematig werk of werk onder je niveau is verveling de basis van creativiteit.

Verveling is de kracht van niks doen. Een moment van bezinning en rust. Als het onverwacht komt kan het vervelend zijn. Als je bewust de verveling op zoekt is het je basis van creativiteit.

Dus nu 5 tips om creativiteit te stimuleren

 1. Staar elke dag minstens een kwartier uit het raam of ga als het even kan buiten zitten.
 2. Zet je telefoon uit.
 3. Adem rustig.
 4. Laat je gedachten stromen als golven op het strand.
 5. Oordeel niet over wat je denkt.

Als extraatje kun je daarna opschrijven waar je gedachten naar toe gingen.

Die zondag kwam de verveling bij mij als een donderslag bij heldere hemel. Wat uiteindelijk resulteerde in vitamine D opdoen in de zon met daarna een automatische stap naar de kast met tekenpapier en krijt. Even kleuren, krassen en gedachten op een rijtje zetten. Met wederom een nieuw idee.

Terug naar de basis

Er zit wel een nadeel aan die verveling gevolgd door creativiteit. Ik heb nog steeds 168 uur in de week en waar en wanneer ga ik dat geweldige idee toepassen?

Terug naar de basis dus van mijn 9 cirkels. Wat wil ik en waar wil ik naar toe. In de I Love Life Workshop vertel ik daar over. Klik op deze link voor meer informatie over de laagdrempelige workshop.

Verveel jij je wel eens? Wat doe je dan? Laat het weten in het reactieveld hieronder, ik leer graag van je.

Op jouw verveling!

Michaëla Wierdsma

PS: I Love Life komt naar je toe! De workshop ‘De 9 cirkels van je leven’ wordt overal in Nederland gehouden voor een groep vanaf 20 personen. Voor de organisator zit er uiteraard een mooie bonus bij. Neem contact op met info@ilovelife.nl voor meer informatie.

Foto gemaakt door: Gonzalo Arnaiz

2 Responses to “Wat verveling jou brengt!”

 1. Trees

  Dag Michaëla,

  Verveling was vroeger een rotwoord voor mij. Nu is het een verrijking!
  Sinds vele jaren weet ik uit ervaring, dat er creativiteit uit kan ontstaan, maar het kan soms gewoon niet. Je moet bijvoorbeeld voor creativiteit ook de nodige energie hebben.
  En moet verveling dan iets opleveren? Dat haat ik sowieso in deze maatschappij: wat levert het op? Soms zijn fenomenen onbeschrijfbaar en van labelen houd ik ook niet.
  Alles mag er zijn van mij, dat geeft mij veel meer rust. Wat er dan gebeurt of niet, zien we dan wel weer.
  Maar ja, ik zit in de fase van het post ondernemerschap, ik hoef alleen de regisseur van mijn leven te zijn, dat is uitdaging genoeg voor mij nu.

  Dank voor je mails.
  Een fijn weekend gewenst en hartelijke groeten,
  Trees

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Dank je wel Trees voor je reactie. Fijn om je gedachtegangen hier te lezen. Alles mag er zijn, zo ook verveling, met of zonder dat het wat oplevert. Het lijkt alleen zo alsof vervelen ‘not done’ is. Juist met drukke levens en overvolle agenda’s is het zo heerlijk even te niksen. Helaas zijn er ook mensen die zich vervelen omdat ze vereenzamen en dat is wel een probleem. Fijne week, ook voor jou. Hartelijke groet,

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.