I Love Life – Inspiratie

5 tips om je kind verantwoording te geven

Verantwoording overdragen, waar begin je?

In het artikel ‘Verantwoording en grenzen’ staat een uitspraak van Abraham Lincoln, de 16e Amerikaanse president die verantwoordelijk was voor de afschaffing van slavernij. De uitspraak luidt:

“Je kunt mensen op de lange duur niet helpen als je voor hen doet,
wat zij voor zichzelf zouden moeten doen.”

Dat is een uitspraak die voor zich spreekt.

Hoe pas ik dat toe op mijn kinderen?

Een vraag die ik kreeg na het plaatsen van het artikel. Dan kom ik toch weer terug op het hebben van eigen verantwoording. Het is echter aan de ouder om deze verantwoording gedoseerd op de schouders van je kind te leggen.

5 tips om je kinderen verantwoording te leren nemen:

 1. Leer je eigen verantwoording kennen.
  Bepaal voor jezelf als ouder wat jij vindt dat jouw verantwoording en wat die van je kind is. Pas dan kun je onderstaande tips toepassen.
  Het geven van verantwoording is gebonden aan leeftijd of het reeds geleerde van een kind. Als ze eenmaal brood kunnen smeren, kunnen ze dat ook smeren voor hun lunchpakketje. Geen broodje is honger. Dan leer je snel genoeg om je brood te smeren.
 1. Neem je eigen verantwoording.
  Wees een voorbeeld voor je kinderen. Als jij hecht aan een opgeruimde kamer en je maakt er zelf een zootje van, dan leren je kinderen er niets van.
  Ik houd van op tijd komen en sta op tijd op voor een afspraak. Voor een dagje uit vertel ik hoe laat we weggaan en waarom. Als je er niet bent wordt er gemopperd. Niet echt een lekker begin. Het gevolg is eenmaal geweest dat we binnen drie kilometer de auto gekeerd hebben en weer naar huis gingen. Zo’n gemopper en slechte sfeer voor een uur eerder opstaan! Dan niet. Geen dagje uit. Het is niet meer voorgekomen.
 1. Ga in gesprek en doseer de verantwoording naar vermogen.Van jongs af aan kun je kinderen al leren zelf verantwoordelijk te zijn door ze oorzaak en gevolg te vertellen, te laten zien en te laten voelen.
  Mijn zoon leerde al snel dat de houtkachel heet is. Het was echter mijn verantwoording als ouder om er een hekje omheen te zetten zodat de kachel geen belemmering was om te leren lopen en ongedwongen te spelen.
  Huiswerk maken is ook zoiets. Het gevolg van geen huiswerk maken is een onvoldoende, met de hakken over de sloot of nog een jaartje extra. Is school te makkelijk, dan is het gevolg dat je niet leert leren. Als ouder kun je daar op inspelen door andere uitdagingen te vinden waar je kind wel wat voor moet doen zodat het de kans krijgt om ook te leren.
 1. Geef verantwoording in proporties.
  Groeien gaat met vallen en opstaan en nimmer gelijkmatig.
  Baby’s zijn een mooi voorbeeld. Op het moment dat ze leren praten, doen ze andere dingen minder. Het gewicht stagneert of ze bewegen minder. Op het moment dat ze een bepaald niveau bereiken brabbelen ze een tijdje op hetzelfde niveau en gaan leren iets nieuws met bewegen.
  Wissel de verantwoording af. In proefwerkweken ligt het accent op studeren en minder op kamer opruimen. Als ouder kun je stimuleren om op tijd te beginnen met studeren door te helpen tijdschema’s te maken. Het uitvoeren moeten ze zelf doen. Het resultaat is namelijk het cijfer. Een zes is een voldoende. Of dat voor de ouder voldoende is, is minder belangrijk.
 1. Wees niet bang om te falen.
  Je bent niet verantwoordelijk voor het geluk van je kinderen. Het is aan hun om geluk te grijpen, kansen te zien en te benutten.
  Je kunt je kinderen helpen mogelijkheden te zien. Het is aan hen om die hulp te aanvaarden of het zelf uit te zoeken.Het mooie is dat dat laatste vooral voor jezelf geldt. Grijp kansen als ze voorbij komen. Dan ben je het beste voorbeeld voor je kinderen in verantwoording nemen voor je eigen leven.

Tip: vertel over de kansen die je hebt gegrepen zodat ze het gevolg daarvan zien. Neem als voorbeeld de ontmoeting met je partner. Als je toen vasthield aan allerlei voorwaarden was je partner je vast ontglipt en dan waren zij er niet geweest.

Heb jij nog aanvullende tips, schrijf het in het reactieveld hieronder. Jouw tips kan ik vast nog gebruiken, al is het maar in verantwoording leren nemen naar anderen en mezelf toe.

Op jouw leven!

 

Michaëla Wierdsma

NB voor mijn kinderen:
Als ik terug kijk op jullie opvoeding, zie ik waar ik gefaald heb. Met name het teveel uit handen nemen. Ik kan het namelijk zelf sneller! Daar heb ik jullie niet mee geholpen alleen mezelf en mijn ongeduld. Mea culpa, mea culpa. Wat ik je nu wil meegeven: je leven is nu jouw verantwoording, maar je mag me altijd om raad vragen!

 

Foto gemaakt door: Jon Flobrant

2 Responses to “Verantwoording overdragen, waar begin je?”

 1. Ashirda

  Hi Michaëla,
  Allereerst bedankt voor je informatie.
  Toevallig had ik een harde dobber gisteren.
  Kind wil pizza en ik heb lasagneschotel.
  Ik blijf bij mijn schotel, zij bij pizza.
  Ze komt vermoeid uit stage.
  Oh roept ze, het ruikt zo heerlijk heb je lasagne klaar?
  Ze begint alvast…
  Vervolgens plaatst ze nog een pizza in de oven.
  Tja, eerste dag stage zit erop.
  Mijn proef op de som is daarmee ook gesteld.
  Onderhandelen is een kunst die ik heb geleerd, maar mijn kinderen gaan mij voor?
  Moeders heeft nog iets te leren hier.
  Ashirda

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Beste Ashirda, mooi voorbeeld. Kinderen gaan voor? Altijd? Wanneer ben jij aan de beurt? Eén ding wat ik heb geleerd met het opvoeden van mijn kinderen is grenzen stellen. Een nee is nee, een ja is ja. Uiteraard is er een grijs gebied, dat zij feilloos weten te vinden. Het is dan aan mij om de grens ook te houden. Zij leren onderhandelen en ook dat er een grens is in het onderhandelen.
   Ik zie het maar als leermoment voor hen en voor mij.

   Enne, als ze er later problemen mee hebben, er is dan altijd nog de sofa van de psychiater….

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.