I Love Life – Inspiratie

 

“Persoonlijke ontwikkeling, wat is dat?”

Ik was met mijn tachtigjarige vader in gesprek. Uitleggen dat dit onderdeel in je leven te maken heeft met wie je bent, waar je interesses liggen, lezen van boeken en nieuwe dingen willen ontdekken.

“Dus gewoon blijven leren”, was zijn reactie. Ehh ja, daar komt het op neer. Blijven leren en verwonderen en je hersencellen blijven gebruiken. “Aan al die nieuwigheden begin ik niet meer” zei hij en liet me de Koran zien die hij aan het bestuderen was. En passant vertelde hij over de kunstgeschiedenislessen die hij volgt in het buurthuis.

Hoezo geen persoonlijke ontwikkeling?

Geef je leven een boost door persoonlijke ontwikkeling

Als je niets doet, stagneer je. Het ‘rust roest’ gegeven. Uit onderzoek is gebleken dat nieuwe ervaringen opdoen en je hersens blijven gebruiken gezonder is voor je lichaam en geest. Dat is geweldig natuurlijk, maar hoe doe je dat, je persoonlijke ontwikkeling stimuleren?

1. Bedenkt wat je nog wilt leren of (een keer) wilt doen

Van gitaar spelen tot bunjee jumpen. Marketing strategie aanleren tot het zelf maken van mayonaise. Uiteraard kunnen dat meerdere dingen zijn. Alles wat je leert is een vorm van persoonlijke ontwikkeling.

  1. Neem de tijd

Het ene leren kost wat meer tijd dan het andere, gun jezelf die tijd. Neem de tijd om te leren zowel in je vrije tijd als in je werktijd. Een strategie bedenken voor een marketing plan lukt niet in één keer. Daar heb je ook feedback voor nodig. Net als dat je niet na de eerste pianoles Für Elise kunt spelen, uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

Je tijd nemen is ook niet gestoord worden door anderen of je smartphone.

Je zult vast weten dat je soms ‘gepakt’ kunt worden door een boek dat je in één ruk uitleest. Het verandert je leven. Op zo’n moment zal je ervaren dat je persoonlijke ontwikkeling een enorme boost krijgt.

  1. Ga uit je comfortzone

Niets is makkelijker dan blijven zitten waar je zit. Je weet waar je aan toe bent en dat is veilig. Je boost je persoonlijke ontwikkeling door iets te doen dat net buiten je blikveld ligt. De lat iets hoger te leggen dan je gewend bent. De overwinning en het leerproces van uit je comfortzone gaan is zo’n ervaring, daar kan geen droom tegenop.

Niet alleen het bungee jumpen, maar ook ‘nee’ zeggen tegen je collega of een presentatie geven terwijl je podiumangst hebt.

Doe en leer dingen die je spannend of moeilijk vindt. Zoek de uitdaging en ervaar de enorme persoonlijke overwinning.

Zo ben ik gaan trainen voor de Alpe d’Huez en dat plan van voornemen tot finishen was een groot traject persoonlijke ontwikkeling. Geen uitdaging is nu meer te groot en vrijwel niets is onmogelijk. Dat wil overigens niet zeggen dat ik op alle uitdagingen inga!

  1. Geloof in je eigen kunnen

Iedereen kan leren en iedereen kan groeien. Het grote verschil zit in het geloof in jezelf. Op momenten van tegenslag, een burn-out of een intensieve periode, er komt een moment dat je het licht aan het einde van de tunnel ziet.

Persoonlijke ontwikkeling is niet alleen voor slimme, actieve, gedreven personen. Het is er voor iedereen. Het is aan jou hoe snel je je gaat en hoe actief je bent.

Met vallen en opstaan

In de loop der jaren heb ik het woord ‘proberen’ vaak gehoord bij mijn klanten. Dat woord zet ik altijd terug in ‘doen’. Met proberen geef je jezelf alvast een excuus voor als het niet lukt. Met doen maak je een belofte aan jezelf. Als het niet lukt om wat voor reden dan ook, heb je nog tijd genoeg om een excuus te bedenken.

Met vallen en opstaan leer je. En hoe vaker je valt, hoe vaker je opstaat. Mét weer wat nieuws geleerd.

Op jouw leven en ontwikkeling!

handtMW2

PS: al vind mijn vader die nieuwigheden maar niks, hij ontwikkelt zich nog steeds en ik als dochter leer daar weer van. Geweldig zo’n vader.

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.