I Love Life – Inspiratie

Vakantieadvies opgevolgd. En toen?

Zomer, zon, zee en vakantie. Facebook en andere social media worden overspoeld met vakantiekiekjes, gezelligheid, vergezichten en het ultieme vakantiegevoel.

Was je vakantie echt zo geweldig als facebook doet vermoeden? Ben je weer uitgerust aan het werk? Zijn allerlei issues van voor de vakantie opgelost door pais en vree in het moment van rust? Of is dat wat je aan vakantiegevoel had al weer verdwenen en reken je uit hoeveel weken het nog duurt voor je weer op vakantie mag?

Interne rust

Vorig jaar was de rust ver te zoeken voor mij. We deden namelijk de ideale vakantie voor onze dochter: met haar eigen paard naar Drenthe. Voor mij was het behoorlijk onrustig. Weliswaar ook heel gezellig met visites en een zomerse storm. Maar een paard dat niet in de trailer wil… Geen goed begin en niet mijn ideale vakantie.

Vakantieadvies

Dit jaar heb ik mijn advies aan een van mijn klanten zelf ook opgevolgd.

De vraag is namelijk: wat is de bedoeling van vakantie?

Niet voor iedereen is vakantie houden even fijn. Sommige mensen voelen zich het prettigst als ze elke dag doen wat ze altijd doen. Een ander wil juist uit het patroon van alle dag. De een wil twee weken luieren, de ander wil in twee weken al het achterstallige werk wegwerken.

Van vakantie genieten gebeurt niet zo maar.

Stel jezelf en je gezinsleden de volgende vragen voordat je überhaupt een vakantie plant.

 1. Wat wil je graag doen of ervaren in de vakantie?
 2. Wat wil je absoluut niet in de vakantie?
 3. Waar wil je naar toe in de vakantie?
 4. Hoe ziet je droomvakantie eruit?
 5. Wat is je budget voor de vakantie?
 6. Waarom wil je eigenlijk op vakantie?
 7. Wat heb je er voor over om de vakantie te laten slagen voor iedereen?

De eerste 5 vragen zijn relatief makkelijk te beantwoorden. Vraag 6 is al wat moeilijker en bij vraag 7 wordt je gevraagd om je te verdiepen in de andere gezinsleden of medereizigers.

Wat kun je doen om je vakantie ook voor de ander prettig te maken? Hoeveel water doe je bij de wijn?

Initiatief voor vakantie vieren

Bovenstaande vragen heb ik diverse malen voorgelegd. Buiten ‘ik wil paardrijden’ (dochter) en ‘ik wil ontspannen’ (man) kwamen we uit op: de bergen, geen camping, vriend mee en op bezoek bij een kennis in Beieren. Weinig initiatief van het thuisfront.

De rest mocht ik uitvogelen. Dus vraag 6.

Ik wil op vakantie om nieuwe ervaringen op te doen, uit mijn comfortzone te stappen en niks te moeten. O ja, ik verlangde naar wandelingen in de bergen.

Alles in één

Het werd een alles in één vakantie. Cultuur, natuur en avontuur. Met een sausje van ontmoetingen, inspiratie en humor. Van Dachau en paardrijden, tot bergwandelingen en raften. Het mooie weer en fantastische vergezichten waren de kers op de taart.

En toch ook, verlangend naar huis.

De vakantie vorig jaar heeft mij geleerd om juist in de dagelijkse dingen van leven en ondernemen rust te vinden, zodat ik die niet zo broodnodig uit de vakantie hoef te halen. Want vakantie voor mij is vooral nieuwe plekken ontdekken en erop uit trekken.

Mijn goede voornemen is dan ook om dat niet alleen in de vakantie te doen, maar juist elke maand er een dag op uit te trekken om nieuwe plekken in Nederland te ontdekken.

Nu nog inplannen J

Wat heb jij dit jaar geleerd van jouw vakantie ervaring? Graag lees ik je verhaal in onderstaand reactieveld.

Op jouw inspiratie!

Michaëla Wierdsma

Foto gemaakt door:  Gert Altmann

5 Responses to “Vakantieadvies opgevolgd. En toen?”

 1. Jacqueline Moleman

  Soms wordt ik nog raar aangekeken als ik zeg dat ik altijd vakantie heb en en altijd werk. Voor mij is er geen verschil namelijk. Ook in Malaga deed ik in de ochtend mijn laptopje open op het terras tegenover de cathedraal. Heerlijk! Lekker bijblijven en lekker vakantie houden. En dat lukt me thuis ook steeds beter. Schijnt het zonnetje? Dan ziet mijn dag er heel anders uit dan als het regent. Beslissen in het moment, dan heb je geen vakantie meer ‘nodig’ voor je rust.

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Klinkt goed Jacqueline, het ontspannen leven en ondertussen ook je brood verdienen. Op het moment dat je elke dag als een feestje ziet, krijgt vakantie een andere klank en heb je altijd vakantie en werk je altijd. Het is goed om te weten dat ook dat een vorm van werken is.

   Het is alleen niet voor ieders soort werk weggelegd om op een zonnige dag minder te doen dan op een regenachtige dag. Dat verse broodje bij de bakker ligt er toch echt alleen als hij of zij vroeg opstaat. En dat geldt voor heel veel beroepen.
   Een vakantie wordt vaak gezien als het moment om te ontspannen en doen waar je zin in hebt na alle stress. Als je dat ontspannen nu dagelijks voor elkaar krijgt, is vakantie niet meer zo broodnodig. Dan gebruik je die vooral om ervaringen op te doen.

   Beantwoorden
 2. Josine

  Haha, ik vroeg tijdens de lunch inderdaad aan mijn man: “Wat verwacht jij van onze vakantie?” Dat ga ik dus ook maar aan de kinderen vragen. Dan vertrekken we in elk geval met de neuzen dezelfde kant op… 😉
  Van andere vakanties heb ik wel geleerd dat het erg fijn en goed is om als gezin bij elkaar te zijn voor langere tijd, echt bij elkaar. Opnieuw contact maken, kletsen, lachen, vertellen, tijd nemen voor elkaar. Daar groeien we allemaal van.
  Ik heb er nu al zin in!

  Beantwoorden
 3. Michaëla Wierdsma

  Mooi dat je gelijk actie onderneemt naar aanleiding van dit blog Josine. Ik ben benieuwd wat jullie gemeenschappelijke noemer is in de vakantie, buiten dat wat jij al aan hebt gegeven. Fijne vakantie met elkaar met een mooi groeiproces. Laat nog eens weten hoe het dit jaar is gegaan.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Trackbacks and Pingbacks:

 1. Waar is thuis? | I Love Life

  […] ook het eerder verschenen blog "wat is de bedoeling van vakantie?" ter inspiratie voor je volgende […]

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.