I Love Life – Inspiratie

Ontspannen vakantie of....

Zomer, zon, zee en vakantie. Facebook en ander social media zijn afgelopen weken overspoeld met vakantiekiekjes, gezelligheid, vergezichten en het ultieme vakantiegevoel.

Was je vakantie echt zo geweldig als facebook doet vermoeden? Ben je uitgerust weer aan het werk? Zijn allerlei issues van voor de vakantie opgelost door pais en vree in het moment van rust? Of is dat wat je aan vakantiegevoel had al weer verdwenen en reken je uit hoeveel weken het nog duurt voor je weer op vakantie mag?

Interne rust

Als ik eerlijk ben, de werkelijke interne rust die ik nodig heb om goed op te laden was toch wel een beetje zoek deze zomer. Met haar eigen paard naar Drenthe was de droom van onze 17-jarige dochter. Ze heeft het geweldig gehad, wij ook, echter ook druk. Paardenstress (als een paard niet in de trailer wil zet ie 500 kilo schrap op 4 benen!), opzadelen, storm, tekenbeten, extra logees en met als afsluiter nog even naar München met 39 graden in de auto (met een defecte airco) voor een Duits/Amerikaanse bruiloft.

Vakantieadvies

Het was allemaal gezellig, leuke visite, veel nieuwe mensen ontmoet, onverwachte dingen gedaan, boeken gelezen, mooie gesprekken, heerlijk gegeten, gelachen, gesport. Echter was het rust? Niet echt.

Ik had mijn eigen advies aan een van mijn klanten zelf beter mogen opvolgen:

De vraag is namelijk: wat is de bedoeling van vakantie vieren? Niet voor iedereen is vakantie houden even fijn. Sommige mensen voelen zich het prettigst als ze elke dag doen wat ze altijd doen. Een ander wil juist uit het patroon van alle dag. De een wil 2 weken luieren, de ander wil in 2 weken al het achterstallige werk wegwerken.

Van vakantie genieten gebeurt niet zo maar. Stel jezelf en je gezinsleden de volgende vragen voordat je überhaupt een vakantie plant.

 1. Wat wil je graag doen of ervaren in de vakantie?
 2. Wat wil je absoluut niet in de vakantie?
 3. Waar wil je naar toe in de vakantie?
 4. Hoe ziet je droomvakantie eruit?
 5. Wat is je budget voor de vakantie?
 6. Waarom wil je op vakantie?
 7. Wat heb je er voor over om de vakantie te laten slagen voor iedereen?

De eerste 5 vragen zijn relatief makkelijk te beantwoorden. Vraag 6 is al wat moeilijker en bij vraag 7 wordt er uiteindelijk van je gevraagd om je te verdiepen in de andere gezinsleden of medereizigers.

Wat kun je doen om je vakantie ook voor de ander prettig te maken? Hoeveel water doe je bij de wijn?

Over vraag 6 had ik wat meer mogen nadenken. Wat wil ik nu zelf met mijn vakantie en waar en wanneer stel ik mijn grens. Dat is dan gelijk een mooie vraag voor mijn onderneming voor de rest van het jaar. 

 • wat wil ik met mijn onderneming
 • wat kan ik met mijn onderneming
 • waar ga ik naar toe met mijn onderneming

De vakantie heeft mij geleerd om juist in de dagelijkse dingen van leven en ondernemen de rust te vinden, zodat ik die niet zo broodnodig in de vakantie hoef te halen.

Hoe zou jij vraag 6 en 7 beantwoorden? Graag lees ik dat in onderstaand reactieveld, ik leer graag van je ervaring.

Op de vakantie!
Michaëla Wierdsma

PS: als extraatje ben ik nog even alleen met mijn lief een weekendje gaan varen in Friesland. De haven uit en dan niemand vertellen waar je bent, als het echt saai wordt heb ik altijd nog de telefoon…stel je voor dat ik te veel rust krijg 🙂

4 Responses to “Vakantie, was het echt zo geweldig?”

 1. Jacqueline Moleman

  Hi Michaela, Inderdaad de moeilijkste en tevens belangrijkste vraag van allemaal: Wat wil ik? En ook het begin van een onderhandeling. Met mezelf en met mijn gezin. Kunnen we onze vakantie zo vormgeven, dat alle partijen ‘krijgen wat ze willen’. Voor ons is dat goed gelukt! Een proces van jaren, dat wel:-)

  En nu: mijn vakantiegevoel vasthouden. Weer een mooie uitdaging. Wat wil ik als ik NIET op vakantie ben?

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Hoi Jacqueline, het begin van onderhandeling, dat is mooi uitgedrukt. In wezen is dat wat je doet, geven en nemen, water bij de wijn en niet te waterig laten zijn. Het is inderdaad een proces van jaren, ook omdat de wensen elk jaar weer anders zijn. Was eerst een speeltuin of zwembad genoeg, daarna avontuur of cultuur.

   De vraag wat wil ik niet als ik niet op vakantie ben is een goede om mee te nemen in de rust van vakantie. En dan daaraan vasthouden door focus te houden. Allemaal overwegingen om het leven in balans te houden.

   Dank je wel voor je aanvulling. Ik ben benieuwd wat jij niet wilt als je niet op vakantie bent. Laat het weten zodat ik ervan kan leren.

   Fijne dag, Michaëla

   Beantwoorden
 2. Margreet Marcker

  Vraag 6; Ik wil graag op vakantie om even uit de bekende omgeving te zijn. Te genieten van nieuwe indrukken en te genieten van elkaar. De rest van het jaar vliegt iedereen( man en kinderen) in en uit. Vorig jaar en dit jaar hebben we iets anders dan anders gedaan. Namelijk een huttentocht van een week en daarna zo’n anderhalve week een tent huren ergens aan zee.
  En dat is tot nu toe zeer goed bevallen. We zien andere kwaliteiten naar boven komen bij elkaar. Angsten worden overwonnen, we genieten van de simpele dingen en hebben lol samen.En natuurlijk zijn er ook woorden, waarschijnlijk omdat je veel bij elkaar bent. Maar dat brengt ook weer nieuwe inzichten met zich mee. Heel waardevol. En met name tijdens de huttentochten zijn er bijzondere ontmoetingen, die je ook weer inzichten brengen. De afgelopen twee vakanties hebben mij bij gebracht waar ik naar op zoek was. Een andere invulling van werk.
  En vraag 7; ik heb er voor over dat we goede gesprekken hebben met elkaar over wat we gaan doen. Voor ieder wat wils, inmiddels weet ik wat dat ongeveer inhoudt. Dat werkt, ze (18 en 16) gingen nog steeds graag mee.

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Dank je wel Margreet voor je mooie antwoorden. Het graag mee willen is inderdaad iets dat ook ik er voor over heb om voor iedereen vakantie te hebben. Onze zoon van 21 was een deel van de vakantie mee dit jaar. Als ik maar niks moet doen. was zijn voorwaarde. Als tegenprestatie vroegen wij om geen gezeur in de auto naar de bruiloft. Juist door het ‘polderen’ was het samenzijn prima verlopen.

   Fijn dat jij andere kwaliteiten hebt gezien bij je kinderen, da’s een mooi vakantiecadeau. Weet je ook hoe je dat vakantiegevoel gaat behouden tijdens het stramien van alledag? Ik leer graag van je. Hartelijke groet, Michaëla

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.