I Love Life – Inspiratie

Tijdvreters de baas!

Tijdvreters, wie kent ze niet. De files, vergaderingen, social media,  uitstelgedrag, e-mail of gedoe met de computer. Het vreet tijd, is niet altijd even nuttig of levert geen bijdrage aan het moment.

Tijdvreters worden vooral werk gerelateerd gezien als stoorzenders om efficiënt te werken.

Tijdvreters in je privéleven

In je privéleven zijn er ook genoeg tijdvreters. Het wachten bij de tandarts, rijen bij de kassa, tv/netflix, social media, opruimen, schoonmaken en ook privé vreet e-mail tijd.

Efficiëntie doorvoeren in je privéleven klinkt te zakelijk en werk gerelateerd. Gevolg is dat we vaak maar wat doen en dat verzandt in gewoontes die tijd vreten. Als je er blij van wordt om elke dag boodschappen te doen, elk half uur je telefoon te checken, je complete leven te delen op social media of klokslag acht uur het journaal te kijken, is er niets aan de hand.

Persoonlijke tijdvreter

Word je er niet blij van of wil je iets ontdekken of doen waar je nu geen tijd voor hebt, verander dan je gewoontes. ‘Later als ik met pensioen ben’ of ‘als ik X bereikt hebt’ hoor ik regelmatig, dan doe ik ….. Het komt er niet van terwijl je het eigenlijk wel belangrijk vindt.

De oplossing is om te ontdekken waar je nu je tijd aan besteed en waar je liever je tijd aan zou besteden.

4 tips

Om tijdvreters aan te pakken moet je wel weten welke dat voor jou zijn. Vier tips om je tijdvreters de baas te worden.

 1. Waar besteed je in verhouding veel tijd aan? Kees-Jan was goed in het maken van to-do lijstjes. Hij besteedde zoveel tijd aan het perfectioneren van de lijstjes dat hij er niet aan toe kwam om ook maar iets van het lijstje af te vinken. Een ‘to-do’ lijstje is een middel, niet een doel.
 2. Van welke tijdvreter word je blij? Ingrid besteedde veel tijd aan het kijken van een praatprogramma. Ze dacht dat ze er blij van werd, tot ze ontdekte dat haar agenda draaide om het tijdstip van dat programma.
 3. Weet waarom je je tijdvreter wilt aanpakken. Kees-Jan wilde graag klusjes afronden en Ingrid wilde meer sporten. Door eerst te weten wat je graag wilt met de tijd die je bespaart door je tijdvreter aan te pakken, heb je gelijk de motivatie om ook blijvend je gewoonte te veranderen.
 4. Maak een top 5 van tijdvreters en zet erachter hoeveel tijd en hoeveel energie deze vreten én geven. Evelien ontdekte dat ze veel tijd aan koken besteedde. Het gaf haar echter ontspanning en voldoening. Koken kreeg een andere emotie dan tijdvreter.

Baas over eigen tijd

Wil jij dat ook, baas zijn over je tijdvreters? Wil jij ontdekken hoe je zelf invloed hebt op je tijd? Wil jij tijd hebben om te doen wat je werkelijk wilt?

Wil jij een persoonlijke tip om je tijdvreters aan te pakken?

Geef je dan op voor een één op één Start Up Gesprek. Deze maand zijn er nog slechts 2 van de 4 gratis plekken vrij voor dit waardevolle gesprek.

Ramona, 38 en schoonheidsspecialiste, vertelde na de Start Up: “Ik snap nu waar mijn persoonlijke tijdvreters zitten én hoe ik daar verandering in kan brengen. Dit helpt mij om mijn dromen om te zetten in daden”.

Reageer direct zodat jij verzekerd bent van jouw plek in mijn agenda. Je gaat daarna gelijk met jouw grootste tijdvreter aan de slag.

Op jouw I Love Life!

Michaëla Wierdsma

 

 

Michaëla Wierdsma

PS: Drie weken het gesprek met Ramona ontving ik een enthousiast mailtje: “Ik heb niet alleen extra tijd gevonden, maar ook veel meer energie! Kijk, daar word ik ook weer enthousiast van 😊

Foto: Patrick Perkins on Unsplash  

2 Responses to “Tijdvreters, wil jij ze nog?”

 1. Pieter

  Heel herkenbaar,

  Het leuke is dat je tijdvreters niet altijd ziet & je er pas echt achter komt als je echt iets wil veranderen. Mij hielp het om een paar dagen op te schrijven wat ik precies deed allemaal die dagen en dat op zo’n 5 min nauwkeurig. Om vervolgens daarna een dagschema te maken waarin ik wel tijd heb om dingen te doen die gedaan moeten worden.
  Ik ben er nog niet helemaal en dat komt doordat ik plannen lastig vind, dit komt mede doordat ik ook freelance werk en veel last minute opdrachten binnen krijg. Maar ik ga door om mijn dagschema zo te fijn tunen dat ik meer gedaan krijg in een dag.

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Beste Pieter, dank je wel voor je reactie, altijd fijn te lezen dat mensen ook daadwerkelijk mijn blog lezen. Mooi dat je je erin herkent. Het opschrijven van waar je mee bezig bent is een ding om te ontdekken waar je nu werkelijk je tijd aan besteed.

   Het volgende stuk is het plannen van wat je wilt doen. Zeker als je bepaalde doelen wilt halen. Een vakantie is er juist voor om lekker te dwalen, figuurlijk in de tijd en letterlijk door een onbekende stad of natuurgebied.

   Wees niet te streng voor jezelf met fijn tunen, het is de gewoonte van plannen waar je naar streeft.

   In de workshop Baas Over Eigen Tijd gaan we het daar ook over hebben. Wellicht iets voor jou?

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.