I Love Life – Inspiratie

Spiegel aan de wand

Vorige week werd ik teruggefloten, pijnlijk en op meerdere manieren.

 • Mijn klant keek me met glazige ogen aan: ik was al weer 3 stappen verder dan mijn klant. Even terug naar de energie van degene waar het omgaat, de klant dus.
 • Mijn man deed het tegenovergestelde van wat ik had voorgesteld: wie ben ik om hem wat ‘op te dringen’.
 • Bij het longeren deed het paard niet wat ik wilde: oei, mijn aanwijzingen waren tegenstrijdig.
 • Een dag na het sporten had ik enorme spierpijn: inschattingsfoutje….

Ben je net zo’n actiegericht persoon als ik dan herken je bovenstaande vast wel. Van ‘gaan met die banaan’ en ‘niet lullen maar poetsen’ tot ‘de daad bij het woord voegen’ en vooral ‘eerst doen en dan denken’.

Meerdere types persoonlijkheden

Nu zijn er meerdere types persoonlijkheden. Ze worden in verschillende boeken of therapieën beschreven. Van de persoonlijkheden van Rudolf Steiner tot de kleurentheorie van Léon de Caluwé. Recentelijk kwam ik de ‘bankcode’ tegen.

De zorgzame: wat kan ik voor je doen.
De wetenschapper: waar is het bewijs.
De basis: waar is de structuur.
De actiegerichte persoon zoals hierboven beschreven.

Welke therapie of methode je ook gebruikt, een feit is dat ongeacht welke persoonlijkheid je hebt, je signalen ontvangt als je bereidt bent in de spiegel van je acties, gewoontes en gedrag te kijken.

De spiegel in je leven

De grote overeenkomst in welke theorie ook, is dat je een mens bent én een lichaam hebt. En je lichaam is je grootste spiegel. Letterlijk als je in de winkel kleding koopt en figuurlijk als je gaat kijken naar je eigen handel en wandel.

Peter, 53 en manager bij een middelgroot bedrijf, ontdekte bij de Start Up dat zijn problemen in zijn werk invloed hadden op zijn maag én andersom. Hij vond het moeilijk te verteren dat hij op zijn eigen baan moest solliciteren. Het verwerken van de reorganisatie had meer invloed dan hij in eerste instantie dacht, het verband tussen het verwerken en zijn maagproblemen had hij nog niet eerder gelegd.

Marijke, 34 en zelfstandig boekhouder, ontdekte tijdens het coachingstraject dat haar hielspoor verband hield met het vasthouden aan haar controle behoeftigheid. Met de hakken in het zand en volhouden maar. Controle versus loslaten was de rode draad in haar traject.

Peter en Marijke zijn heel verschillende persoonlijkheden, echter ze ervoeren allebei wat hun lichaam te vertellen had over deze fase van hun leven.

4 manieren die je kunt gebruiken om de spiegel van je lichaam te begrijpen:

 1. Welke lichamelijke klachten of problemen heb je?
 2. Welk spreekwoord of gezegde zou daarbij passen? Voorbeeld: wat heb je op je lever, knikkende knieën, knarsende tanden, gal spuwen.
 3. Vertaal het spreekwoord of gezegde naar waar je op dit moment mee bezig bent.
 4. Hoe kun je je gedrag of gewoonte veranderen zodat je minder last hebt van je lichaam.

Zelf heb ik 20 jaar terug mijn schouders overbelast, bursitus, frozen shoulder en de hele rataplan. Verbouwing, koude en zwaar lichamelijk werk waren er debet aan. Daarbij, er moest nog een werk af terwijl mijn lichaam al protesteerde! Met acupunctuur en oefeningen kwam ik van de pijn af. Echter elke keer als ik mij lichamelijk of mentaal overbelast (te veel hooi op mijn vork), speelt mijn schouder op. Dat zegt niet alleen wat over mijn lijf, maar ook over waar ik mij op dat moment mee bezig houdt. Het is een alarmknop in mijn leven geworden.

Inmiddels weet ik wel dat ik zo’n actie persoon ben. Ik oefen dan ook vooral in kleinere sprongen, luisteren en tot 100 tellen. Doe ik dat niet, dan krijg ik vanzelf weer een signaal.

Welke signalen krijg jij van je lichaam? En kun je de signalen vertalen naar waar je op dat moment mee bezig bent? Welke oplossing pas je dan toe?

Graag lees ik je reactie in onderstaand commentaarveld en leer van jou. 

Op jouw gezondheid!

Michaëla Wierdsma
Michaëla Wierdsma

PS: DEEL dit artikel alsjeblieft met jouw netwerk door op de Facebook, LinkedIn, Twitter en Google knoppen te klikken, want zo kunnen je vrienden in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.

9 Responses to “De signalen via je spiegel”

 1. Esther Molenaar

  Ik krijg heel veel signalen van mijn lichaam. Oeps, ook niet echt handig.

  Maar ik weet heel goed wat je bedoelt. Gelukkig krijg ik niet 100 verschillende signalen. Bij mij zit het vaak in mij rug. Boven of midden en dat heeft allemaal met support en ondersteuning te maken. Krijg ik het, zoek ik het, vraag ik het….

  Als ik ziek wordt met bijvoorbeeld een zere keel, dan denk ik wel heel vaak, krijg ik wel de kans om mezelf goed te uiten en te zeggen wat ik wil…

  Hoofdpijn heb ik ook wel eens en dan heb ik vaak letterlijk te veel aan mijn hoofd.

  Het lichaam is zo goed in dat soort dingen. Het is de hoogste tijd dat wij daar weer naar leren luisteren.

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Goed plan Esther, weer luisteren naar je lichaam. Houd wel voor ogen dat er meer aan de hand kan zijn met een lichamelijke klacht. Bij hoofdpijn kan het ook zijn dat je te weinig water hebt gedronken. Als je vaker of anders hoofdpijn hebt dan normaal is het slim om het verder te onderzoeken.

   Gebruik de signalen van je lichaam vooral ook om betekenis te geven aan waar je op dat moment mee bezig bent in je leven.

   Succes, Michaëla

   NB: zere keel: wat komt je de strot uit….:-)

   Beantwoorden
 2. Josine

  Aha, fijn artikel.
  Luisteren naar de signalen van mijn lichaam is een bekende voor mij. Het er dan ook naar acteren is absoluut stap 2. Zo’n 14 jaar geleden begon ik last te krijgen van mijn linkerheup (ik had het zeker op mijn heupen ;-). Nu is dat aan het afzakken naar mijn scheenbeen. En dat is dan waarschijnlijk mijn zere scheenbeen… het is soms wel moeilijk om de ware betekenis erachter te halen.
  Ik vond nu trouwens het spreekwoord: een blauwe scheen lopen (=afgewezen worden)… uuhh… die ga ik even verwerken.

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Mooi aha moment Josine. Dank je wel voor je openhartige reactie. De linkerkant van je lichaam staat ook voor het mentale/gevoel, Rechts het fysieke. lichaam. Kan je daar ook wat mee?

   Hartelijke groet,
   Michaëla

   Beantwoorden
 3. Michaëla Wierdsma

  Goed plan Esther, weer luisteren naar je lichaam. Houd wel voor ogen dat er meer aan de hand kan zijn met een lichamelijke klacht. Bij hoofdpijn kan het ook zijn dat je te weinig water hebt gedronken. Als je vaker of anders hoofdpijn hebt dan normaal is het slim om het verder te onderzoeken.

  Gebruik de signalen van je lichaam vooral ook om betekenis te geven aan waar je op dat moment mee bezig bent in je leven.

  Succes, Michaëla

  NB: zere keel: wat komt je de strot uit….:-)

  Beantwoorden
 4. Michaëla Wierdsma

  Mooi aha moment Josine. Dank je wel voor je openhartige reactie. De linkerkant van je lichaam staat ook voor het mentale/gevoel, Rechts het fysieke. lichaam. Kan je daar ook wat mee?

  Hartelijke groet,
  Michaëla

  Beantwoorden
 5. Suzanna

  Ja, die confronterende spiegel ken ik 🙂 En ben er dankbaar voor! Al is het niet altijd makkelijk er ook naar te luisteren en naar te handelen. Maar jezelf er bewust van zijn is al een belangrijke eerste stap.
  Op dit moment weer even last van eczeem onder de ogen. Blijkbaar moet ik iets onder ogen zien, waar ik moeite mee heb…

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Dank je wel Suzanna voor je reactie, het is ook niet makkelijk er altijd naar te handelen. Echter zolang jij de signalen herkent heb je de eerste stap gezet. Je kan er op verschillende manieren naar handelen. Direct met dingen doen of laten om de klacht te verminderen of indirect even teruggaan naar oorzaak van de lichaamsklacht en er, indien mogelijk, op die manier naar te handelen. Er is niets mis met een zalfje of een pijnstiller, je komt even door het moment van pijn heen. Pijn kost veel energie en als je de pijn kan verlichten, heb je daarna meer energie om op die andere manier te kijken en te handelen.

   Beantwoorden
 6. Michaëla Wierdsma

  Dank je wel Suzanna voor je reactie, het is ook niet makkelijk er altijd naar te handelen. Echter zolang jij de signalen herkent heb je de eerste stap gezet. Je kan er op verschillende manieren naar handelen. Direct met dingen doen of laten om de klacht te verminderen of indirect even teruggaan naar oorzaak van de lichaamsklacht en er, indien mogelijk, op die manier naar te handelen. Er is niets mis met een zalfje of een pijnstiller, je komt even door het moment van pijn heen. Pijn kost veel energie en als je de pijn kan verlichten, heb je daarna meer energie om op die andere manier te kijken en te handelen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.