I Love Life – Inspiratie

Schrijven is blijven

Schrijven is blijven

En daar sta je dan: voor het eerst aan de slag op je nieuwe werkplek. Je bent voorgesteld aan je collega’s en je gaat aan de slag. Althans, dat wil je graag. Maar om de haveklap moet je wat vragen, logisch, maar het voelt vrij ongemakkelijk. Soms wel heel ongemakkelijk.

In mijn laatste baan als werknemer was ik, achteraf gezien, het uitprobeerproject voor mijn manager. Ze was op cursus geweest om minder vraagbaak te zijn! Het hele kantoor keek toe hoe ze het geleerde toepaste. Ze deed het geweldig, alleen voor mij was het zuur. Vond ik toen. Achteraf gezien is het een van de beste lessen in mijn leven geweest.

Opschrijven

Ik dacht namelijk dat ik alles wat ze vertelde wel kon onthouden. Niet dus. Ik kwam er al snel achter dat ik dingen vergat. Ze had het wel gezegd, maar toch, ik had het niet opgeschreven of te weinig. Als ik iets vroeg was steevast het antwoord: ‘kijk in je aantekeningen’. Het was de beste leerschool.

Vanaf dat moment schrijf ik alles op wat ik moet leren. Van hoe de nieuwe telefoon werkt, routebeschrijving, gesprekken met klanten of uitleg over de website. Het is meer een samenvatting geworden.

Tablets

Nu ben ik nog opgegroeid met pen en papier. Ik heb het wel geprobeerd, mijn telefoon gebruiken om aantekeningen te maken of mijn computer. Maar het werkt niet zo goed. Het kan mijn onhandigheid zijn, maar dat wat ik getypt heb, heb ik minder goed onthouden. Ik kon er als het ware geen verbinding mee leggen.

Onderzoekers denken dat de motorische handeling, het schrijven zelf dus, effect heeft op verschillende cognitieve functies. Met pen onthoud je beter wat je noteert.

Het voordeel van schrijven met pen is voor mij dat ik gedwongen word om een zin samen te vatten, dat ik gelijk voor me zie waar het verhaal of de opdracht naar toe gaat. Als ik ga typen, tik ik gelijk op met het gesprokene en luister ik anders.

Dat weet ik nu. Dat wist ik toen nog niet. Toen deed ik maar wat, schreef alles op wat mijn manager zei. Ik heb het snel geleerd: schrijf op dan onthoud je het, want de blamage om ten overstaan van andere collega’s nog een keer iets te vragen……!

Notitieboekje

‘Wie schrijft die blijft’ wordt er wel gezegd. Voor mij is: schrijven is onthouden via steekwoorden. Altijd en overal heb ik een notitieboekje mee. Je weet maar nooit waar je inspiratie vandaan haalt.

Michaëla Wierdsma

Foto: Green Chaemleon

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.