I Love Life – Inspiratie

Spelen met woorden

Samenwerken met taalnuances

Een woord heeft vaak meerdere betekenissen. Het werd mij al vroeg duidelijk gemaakt. Nee, was regelmatig ja. Uiteraard vertelde ik dat niet aan mijn moeder. Stel je voor, dan kreeg ik nooit meer een ja! Bij de opvoeding van mijn kinderen zei ik dan vooral: ‘daar moet ik over nadenken’ of ‘ik kom er op terug’. Uitstel van executie dus.

Daar gaat ie weer, woorden met meerdere betekenissen. Uitstel en executie. Alsof er iets ernstigs staat te gebeuren. Terwijl het nu alleen betekent dat ik nog geen antwoord heb. Ik ben nog aan het wikken en wegen. En nee, dat heeft niets met heksenverbranding te maken.

Woorden kun je dus letterlijk opvatten of figuurlijk nemen. De gezegdes zijn het bekendst en die worden dan ook met de paplepel ingegoten, althans dat mag je hopen. Kun je je voorstellen dat je werkt met collega’s die dit niet begrijpen of die de nuance van de taal niet kennen. Knap lastig. Dan moet je je woorden nog op een goudschaaltje wegen ook. Stel je toch voor dat de ander beledigd is. Dan zijn de rapen gaar. Dat maakt samenwerken lastig.

Duidelijkheid

Met zoveel verschillende culturen in een land botst het regelmatig. Dan denk ik maar dat soep nooit zo heet gegeten wordt als zij wordt opgediend. En met het nationale voetbalteam zijn we allen weer één. Maar hoe doe je dat nu als je samenwerkt?

Als ondernemer werk ik veel samen met anderen. Het is altijd even passen en meten en zoeken naar de juiste frequentie. Met I Love Life ging ik een stapje verder. Ik zocht een businesspartner. Samenwerken op niveau 2.0.

Voor een goede samenwerking heb ik voor mezelf een aantal zaken op een rijtje gezet.

  1. Wees oprecht in je belangstelling naar de ander, leer je partner kennen.
  2. Ken je zelf, ook je leuke kanten. De meesten weten vooral de minder goede kanten van zichzelf te benoemen.
  3. Wees niet snel beledigt, kruip niet in je schulp als je kritiek krijgt. Het heet namelijk samen werken.
  4. Laat je van je beste kant zien, gebruik al je talenten, kennis en kunde. Het is ter meerdere eer en glorie van je samenwerking en je gemeenschappelijk doel.
  5. Maak de ander duidelijk dat je alleen te goeder trouw Als je dan een keert kort door de bocht gaat, is het je snel vergeven.
  6. Vertrouw je partner in zijn kennis en kunde. Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten. En ja, je kunt een blauwtje lopen maar om je te laten weerhouden door angst!
  7. Gebruik humor, zelfspot en een knipoog. Lachen is de manier om te relativeren.

Communiceer en relativeer

Om het samen te vatten: communiceer en relativeer.

Met Jan Everts heb ik die samenwerking gevonden. Hij is heel goed in zijn tak van sport en ik in de mijne. Het mooie is dat je bovenstaande niet uitentreuren hoeft te bespreken. Welnee, ik doe zoals ik altijd deed en hij ook. Even luisteren naar elkaars humor. Leren hoe een ieder werkt en gaan met die banaan. Sterker nog, deze zeven zaken leest Jan ook voor het eerst als hij dit blog op de site zet! Als hij het al leest, Jan heeft natuurlijk een onbegrensd vertrouwen in mijn kunnen ;-).

Geen keuze

Nu had ik die keuze. Wat als je collega nu niet zo lekker ligt in de groep? Ook dan geldt communiceer, relativeer en laat de ander in zijn waarde. Want meestal is het sop de kool niet waard. Het bekende sop en kool verhaal.

Wat is je gemeenschappelijke doel? Waar sta je voor in het bedrijf waar je werkt? Wat is jouw persoonlijke drijfveer in het leven? Ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die oorlog wil, laat staan oorlog in de keuken. Scherp de messen, neem je posities in en aanvallen?

Uiteraard zijn er botsende culturen. Ook in de keuken en ook in samenwerking. Culturen bestaan echter uit een samenraapsel van ervaringen, sagen en mythen door mensen in de loop der tijden samengevoegd. En daar zitten allemaal hiaten in als gaten in een zeef. Gebruik al je zintuigen bij het gezeefde water en laat de bagger in de zeef zitten. En…..laat de bagger net als oude koeien, in de sloot zitten.

Proost! Op jouw samenwerkingen en op mijne met Jan natuurlijk.

Michaëla Wierdsma

PS: tips ter aanvulling zijn natuurlijk zeer welkom. Schrijf jouw ervaring en suggesties in het reactieveld hieronder. Ik (en Jan) leren graag van je. Toch Jan?

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.