I Love Life – Inspiratie

Jongleren in je leven

Neem de regie over in je eigen leven

Jongleren is het zelfde als jong leren.

Hoe jonger je iets leert, hoe makkelijker het gaat en vaak hoe beter je prestaties zijn. Dat geldt voor jongleren, voor cognitieve vaardigheden, voor sociale omgangsvormen echter ook voor een gezonde manier van leven.

Leren wordt vaak geassocieerd met school, met boeken, met onderwijs, met studeren en met huiswerk. En afgestudeerd staat de wereld voor je open en weet je de laatste ontwikkelingen op je vakgebied. En hup aan de slag………

En al vallend en opstaand leer je andere niet schoolse zaken: huishouden, met geld omgaan, ondernemen, over gezondheid, sociale interactie, klussen, solliciteren, vergaderen en nog veel meer.

Wat we niet leren is jezelf belonen en bevestigen

Wat we niet leren is jezelf te belonen, een schouderklopje te geven. Je eerste krastekeningen werden geprezen, evenals je zwemdiploma of fietsen met lossen handen. Op de basisschool werd het prijzen al minder. Doe maar gewoon…. Totdat je mentale en/of fysieke klachten krijgt en de dokter je verteld dat het erbij hoort of tussen je oren zit.

Vorige week kwam Marcel langs voor een VIP-dag. Hij wil een nieuwe richting op met zijn leven en loopt daarin vast. Bij het onderdeel beloningen was het opvallend dat hij ‘een vakantie’ pas als een beloning zag voor zijn harde werken in zijn bedrijf. Dan zou het grote genieten plaatsvinden. Daarnaast gaf hij aan dat hij ook van weinig dingen meer blij, ontroerd of pissig werd. Het was alsof hij over een snelweg door eentonig landschap reed in plaats van over een avontuurlijk binnendijkje vol kronkels en verrassingen.

Marcel kreeg deze twee implementaties, een mooi woord voor huiswerk zonder de schoolassociatie 🙂

1. Schrijf 50 dingen op die voor jou een beloning zijn

Van klein naar groot, zowel in tijd als in geld. Bijvoorbeeld: een half uur lezen, een tijdschrift kopen, een latte drinken, in de zon zitten, yoga beoefenen, hardlopen, seks, uit eten, weekendje weg, kwartier surfen op internet.

Deze lijst is de stimulans om die dingen te doen die nodig zijn voor de doelen die je jezelf stelt, de balans die je zoekt, de gezondheid die je wenst. Elke dag is er wel iets waar je jezelf voor mag belonen. Het schouderklopje dat je jezelf geeft.

2. Schrijf elke avond 10 dingen op waarvoor je dankbaar bent en 10 dingen waarin je succesvol bent

De volgende ochtend begin je je dag met die 20 dingen door te lezen. De manier om je dag positief te beginnen.

Marcels notitieboekje is zijn 2e telefoon geworden. Het opmerkzaam zijn over de wonderen van alledag, maakte dat hij steeds meer ging opschrijven en zich steeds bewuster werd van zijn bestaan, handelingen, gedachten en opmerkzaamheid.

Het leven is als jongleren, oefenen tot het bij je past en continue blijven leren om balans te houden. Het cliché, ‘je bent nooit te oud om te leren’ past hier dan ook prima bij. Echter, moet je oefenen tot je een ons weegt? Moet je oefenen op iets waar je weinig mee hebt?

NEE, jongleren doe je op een manier die bij jou past. De ene jongleerder in het circus gebruikt bordjes, de ander toortsen en weer een ander ballen. De overeenkomst is dat ze jongleren en balans houden.

Dat geldt dus ook voor jou. Wil je balans houden tussen werken en ontspanning, je persoonlijk leven en dat van je gezin, tussen gezondheid en ongezonde uitspattingen dan doe je dat op jouw manier. Pas op het moment dat je je bewust bent dat je de balans kwijt bent, zoals Marcel in het voorbeeld, pas dan kun je veranderen van gewoonte en van gedrag. Dan ga je nieuwe activiteiten implementeren. Je leert op een andere manier jongleren. Voor Marcel gold dat hij nieuwe ideeën kreeg, mogelijkheden voor groei zag en ook tijdsbesef om het te realiseren.

Een nieuwjaar is een uitgelezen moment om goede voornemens te beginnen, echter van de 65% mensen die 1 januari beginnen met goede voornemens, houden het er maar 32% vol.

Verlangen om te leven

Het gaat dus niet om de datum, het gaat om jouw verlangen om te leven. En dat is een geleidelijk veranderproces net als het leren jongleren.

Wil jij graag nieuwe horizonten bereiken en weet je niet waar te beginnen? Geef je dan op voor een gratis Start Up gesprek via telefoon of Skype of mail naar michaela@ilovelife.nl en ik neem contact met je op. Ik geef je graag een persoonlijke suggestie om een goede start te maken van jouw reis.

Uiteraard ben ik ook benieuwd hoe jij jongleert om je doelen te bereiken. Graag lees ik je tips in het reactieveld hieronder.

Op jouw jongleren in ondernemen én leven.

Michaëla Wierdsma
Michaëla Wierdsma

NB: nog een tip over hoe je jezelf motiveert? Lees dan het artikel 'Heb jij een rugzak vol applaus', met nog 4 tips om je mindset te ondersteunen.

Enne....DEEL dit artikel alsjeblieft met jouw netwerk door op de Facebook, LinkedIn, Twitter en Google knoppen te klikken, want zo kunnen je vrienden in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.

2 Responses to “Jongleren in je leven”

 1. Esther Molenaar

  Elke dag mijn successen erkennen en opschrijven.

  En soms ook erkennen dat het niet zo lekker loopt, dat stop ik nu niet meer weg. Voorheen duwde ik dat naar de achtergrond met als gevolg dat het steeds erger werd. Dus die erkenning is ook een succes.

  Ik merk ook dat hoe groter het verlangen is, hoe gemotiveerder ik ben om mijn gedrag aan te passen. Maar net zoals jij zegt, op een manier die bij mij past. Daarvoor lees ik veel en nu kom ik steeds vaker manieren tegen die bij mij passen.

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Ha Esther, heel goed bezig. Blijf lezen, blijf uitproberen en gooi af en toe de handdoek in de ring. Die kun je dan met hernieuwde energie weer oppakken. Dat is jouw erkenning. Succes en je weet het, even een peptalk, bel of mail mij, ik help je graag.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.