I Love Life – Inspiratie

Red de wereld

Leef blij

Red de wereld

“Jij zat toen zo in de red-de-wereld modus” zei een vriendin laatst tegen mij. Het ging over een periode die eigenlijk niet zo leuk was. We zaten op een zonnig terras even bij te praten. Eerlijk is eerlijk, ze had een beetje gelijk. Niet dat ik die observatie van mijn leven leuk vond, tenslotte deed ik dingen die de wereld konden redden. En zij niet.

Milieubewust

Milieu issues waren de leidraad in ons leven. We leefden milieubewust, al hadden we toen nog nooit van dat woord gehoord. We werden vegetariër, met bijkomend voordeel dat ik geen hoofdpijn meer had. We adopteerden heel bewust onze zoon. Waarom zelf een kind maken als er kinderen te over zijn! We hadden geen auto en gingen met de interliner naar Friesland met een tas vol zelfgemaakte pap. En natuurlijk geen potjesvoer voor de volgende generatie.

Ons huis rook naar ecoverf, wc papier voelde als schuurpapier en we hadden tweedehands meubels. Onbewust stond alles in het teken van zuinig, zwaar en zoekend. Tenslotte wil je de wereld mooier achterlaten dan dat je ‘m gevonden hebt.

Eenzaam

Werd ik er leuker door? Nee, absoluut niet. Wat we ook deden, de wereld werd er niet merkbaar mooier van. En ons leven al helemaal niet. We hadden het goed met elkaar, maar eenzaam was het wel. Altijd maar vechten, met name tegen jezelf, je overtuigingen en tegen de ‘rest’.

Na een jaar of tien zo geleefd te hebben werden we ziek. Mentaal en fysiek. Uitgeput door leven van weinig geld en onbewuste stress. Allerlei vage klachtjes waren debet aan een niet lekker gevoel. We zochten hulp, leerden dat lichaam en geest met elkaar verbonden waren en sloegen een nieuwe weg in.

Lichter leven

Het leven werd lichter, luchtiger en blijer. Het extreme was er van af. Een auto als vervoermiddel gaf lucht evenals de nieuwe kennissen.

En de wereld redden? Dat doen we nog steeds. Die gewoonte is echt niet verdwenen. Het is alleen meer algemeen goed geworden. Al is het plantaardig eten nog wel wat ‘extreem’ voor sommigen.

Ogen geopend

Het belangrijkste is dat mijn ogen geopend zijn voor de noden van anderen, dichterbij dan de zielige kindjes in Afrika of de ontbossing van de Amazone. Beide zijn belangrijk maar de eerste groep zit echt niet te wachten op mijn opgeheven vingertje. Juist niet. En de wereld redden zit ‘m vooral in luisteren, niet in oordelen maar rustig je eigen gang gaan.

En dat allemaal overpeinzend op dat terras. Waar de zon, vriendschap en een bakkie ‘takke thee’ al niet goed voor zijn. Wat houd ik toch van het leven.

Op jouw leven!

Michaëla Wierdsma

Foto door: Christian Battaglia


3 Responses to “Red de wereld”

  1. Margreet Marcker

    Mooi, Michaela, ik ben er ook achter gekomen dat mijn “weerstand” tegen de wereld, weerstand bij mezelf was. Ik was mezelf enigzins kwijt. Door allerlei gebeurtenissen, die we allemaal meemaken. Ik weet nu dat het begint met van jezelf houden en van daaruit van de anderen. Door de opleiding die ik nu doe, groei ik daar ontzettend in. Ik kan soms echt blij zijn met mezelf, hoe leuk is dat? Liefs, Margreet

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.