I Love Life – Inspiratie

positieve gedachten

Positieve gedachten beïnvloeden

Het rad van fortuin

‘Het rad van fortuin’ van Thea Beckman is een van mijn favoriete jeugdboeken. Het is het derde deel van een trilogie over de 100-jarige oorlog met Bertrand Du Guesclin in de hoofdrol en een aantal fictiefiguren door de boeken verweven. Wat mij bijstaat aan ‘Rad van fortuin’ is hoe je met tegenslag omgaat.

Naar welke kant draait jouw rad?

Tegenslag heeft iedereen wel eens. Het is maar hoe je er mee omgaat. Zie het leven als een reuzenrad met jezelf als persoon erin. Je leven (het rad) beweegt en gaat het goed, dan ga je met je rad naar boven en kijk je ver uit over wat komen gaat.

Zit het tegen, dan draait het rad en zak je richting het dieptepunt. Het is aan jou om dan tegengas te geven om toch van dat mooie uitzicht te genieten. De tegenslag kan ook zo heftig zijn dat je moe van het strijden erbij gaat zitten en onderin het rad blijft hangen. Niets mis mee, zolang je beseft dat je dan uitrust, energie en moed verzamelt om het rad te verdraaien op weg naar jouw top.

Het is dus aan jou hoe je met jouw rad van het leven omgaat en welk fortuin je zult vinden.

7 cirkels in je leven

Bij I Love Life hebben we het over de 7 cirkels van je leven. Verenigd in je eigen rad van fortuin. Elke cirkel staat voor een onderdeel en kun je ook als lose rad beschouwen. Als je iets verdraait aan een van je raderen, verdraaien de anderen ook.

Het kan zijn dat je de top in je vakgebied bereikt. Wat is het effect van hard werken op je relaties of op je gezondheid? Je kunt je voorstellen dat dat invloed heeft. Het is dus aan jou hoe je al die radertjes in balans houdt dusdanig dat het echt jouw leven is.

Positieve gedachten

Het krachtigste instrument dat je hebt om je rad van fortuin in balans te houden zijn positieve gedachten. Zij geven je energie, doen je stralen, hebben invloed op je gezondheid en maken dat je als een magneet andere positief gestemde mensen aantrekt.

Negatief denken is als ongezond eten. Makkelijk en bevredigend maar het voed je absoluut niet. Op korte termijn voel je je even goed, op lange termijn niet. En net als ongezond eten een gewoonte is, is het in stand houden van negatieve gedachten ook een gewoonte.

Positief denken is door allerlei geluk goeroes uit zijn verband getrokken. Alsof je als je maar positief denkt het allemaal wel goed komt! De kracht van positief denken zit in het tot stilstand brengen van het rad dat naar beneden draait. Eenmaal in beweging is het niet te stuiten als een dominospel.

7 tips om je negatieve gedachten om te buigen

 1. Neem een besluit om voortaan positief te reageren. Het regent: mooi, is het gras straks lekker groen.
 1. Vraag je partner of collega om mee te doen. Twee weten meer positieve draaien te bedenken dan één.
 1. Zoek een vast moment per dag waarin je minimaal 7 wendingen opschrijft die je de voorgaande 24 uur hebt gezegd.
 1. Blijf je hangen in een negatieve gedachte, adem dan diep in en bedenk zoveel positieve gedachten dat de ene gedachte meegenomen wordt in de flow van positieve gedachten.
 1. Positieve gedachten zitten in de schoonheid van de kleine dingen. Maak er een gewoonte van om die te zien.
 1. Vermijd het om jezelf te straffen als je negatieve gedachten ervaart. Je bent namelijk aan het leren en dat gaat met vallen en opstaan. Je hebt tenminste door dat je een negatieve gedachtes hebt.
 1. Ga dan ook eens even een avondje flink zeiken op de bank. Samen met die partner of collega. Benoem alles wat er maar fout gaat of negatief is. En dan flink over de top. Eens kijken hoe lang je dat volhoudt. Wat voel je dan? Word je er blij van?

De ervaring leert dat het vooral heel grappig is. Je kunt het niet meer volhouden, dat negatieve gedoe. Omdat je nu in het leerproces van positieve gedachten zit besef je dat. Kun je je nu voorstellen hoe het is om de hele dag de negatieve gedachten te laten binnen druppelen? Wil je daar nog naar terug?

Uiteraard kun je nog steeds problemen hebben, dat wil niet zeggen dat je niet positief hoeft te denken. Het gaat niet over goed of slecht, het gaat om wenselijk of onwenselijk.

Het leven is niet zwart wit, het heeft vele kleuren, net als de 7 cirkels van je leven. Het is aan jou hoe je je levensrad tot een fortuin maakt.

Welke tip(s) heb jij voor ons om je negatieve gedachten om te buigen? Laat ze hieronder in het reactieveld achter.

Op jouw levensrad!

Michaëla Wierdsma

Foto gemaakt door: Taylor Nicole

2 Responses to “positieve gedachten”

 1. karin

  Je zelf de vraag stellen: wat mag ik en/of wat kan ik doen om . Wat is er nodig dat ik ??

  In de vraag stelling blijven.

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Dat is inderdaad een goede vraag Karin. Op veel momenten kun je jezelf die vraag stellen. Naar jezelf toe én naar bijvoorbeeld maatschappelijke discussies. Deze vraag schrijf ik op een post-it en hang ‘m aan mijn computer (elke week weer een andere inspirerende vraag of opmerking). Dank voor je bijdrage, top.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.