I Love Life – Inspiratie

Maanstonde

Overgang, gevoel van verraad

Daar zit ik dan. Op de wc. Met een ongelooflijke blik. Bloed in mijn onderbroek, alweer. Ik was vorige week nog ongesteld. Weliswaar 2 weken te laat, wat wel prettig was omdat ik bijna uit elkaar knalde van de energie en ik weet dat die in een menstruatieperiode echt wel minder is.

En nu weer. Wat is er gaande? Is dit nu die befaamde menopauze? Staan de opvliegers op me te wachten als frontsoldaten met daarachter uitbarstingen in mijn humeur als kanonniers die onverwacht schieten?

Het voelt als verraad

Denk ik eindelijk mijn cyclus te kennen, heb ik bedacht dat het fysiek goed zou zijn tot mijn 55e te menstrueren en dan ineens te stoppen, gaat het roer om!

Ik schrijf mijn menstruatie zelfs op in mijn agenda zodat ik rekening houd met mijn maandelijkse ‘off-day’! Nu klopt het niet meer. Er is geen kramp, geen pijn van mijn borstbeen tot mijn knieën, geen cup X, geen moment van diepe depressie of lust naar seks.

Niets, behalve dan een bloeding. Ik ben verbijsterd en gelijk lichtelijk gefrustreerd. Weer de tampons en maandverband (hoezo maand, ik ben nog geen 10 dagen verder, grrrr) uit de kast halen. Wat denk je wel niet dat dat kost, lijf…..!

Mijn lijf, mijn goddelijke Rubensiaanse lijf, doet niet wat ik heb bedacht. Het voelt als verraad.

Lachen

En dan kan ik er om lachen. Mijn geweldig lijf doet precies wat goed is voor mij. Op het juiste moment, niet wanneer ik denk dat het praktisch is. Afscheid nemen van wat geweest is. Afscheid van mijn vruchtbare periode. Al 38 jaar (ja ik was er vroeg bij) legt het elke maanstonde een ei.

Wow, al 494 keer verrast door mijn eigen lijf.

Verrast ja, ook dat is lachwekkend. Ik was zo niet betrokken bij mijn lijf dat ik elke maand weer verrast werd. Verrast door de energie sprong, het depri dal en de zin in hartig en zoet door elkaar. De menstruatie was zo’n blinde vlek zeg maar.

Afscheid nemen is vrijheid

Wederom een afscheid. Nu afscheid nemen van een vruchtbare periode. Het beseffen dat ik echt nooit zwanger zal zijn. Weten dat ik nu bij de ‘rijpere’ vrouwgroep ga behoren, tenslotte zijn alle eieren bijna uitgerijpt. What’s next? Doorweekt bed, pijnlijke seks, nachtelijke wc bezoekjes?

Misschien. Misschien ook niet. Wat ik wel weet en al een tijdje ervaar is de nieuwe energie die afscheid nemen met zich meebrengt. De ruimte in mijn hoofd, in mijn huis, in mijn hart. De vrijheid die ook dit met zich meebrengt.

En van vrijheid houd ik.

Praktisch

Lichtelijk weemoedig stel ik mij in op het nu, op de overgang die komen gaat. Even heel praktisch: als ik op pad ga, altijd maandverband mee. Je weet maar nooit wanneer ‘lijf’ zich als een verrassing gaat gedragen.

Michaëla Wierdsma

PS: voor de manlijke lezers; wieg mee met de hormoonstroom van vrouwen, het scheelt enorme stormen in je relatie. Vaar wat minder scherp aan de wind, uiteindelijk wil je gewoon lekker zeilen. Toch?

Foto gemaakt door: Gabor Monori

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.