I Love Life – Inspiratie

Oprechte belangstelling

Verplichtingen zonder irritatie, is dat mogelijk?

‘Oh, even mevrouw Vaassen bellen’ zuchtte een vrouw naast me op het terras, ze is voor onderzoek naar het ziekenhuis geweest’. Ze pakt haar telefoon en belt. ‘Dag mevrouw Vaasesen, met die andere mevrouw Vaassen, jahaa uw schoondochter!’. Het gesprek kabbelt voort. Ik hoor het gesprek eenzijdig aan, genietend van een kopje thee, de zon en de Dwingeloose heide.

Ik deed mijn ogen dicht en luisterde naar de toon, de intonatie en de woorden. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Je schoonmoeder mevrouw Vaassen noemen? Straks even vragen, tenslotte ben ik nieuwsgierig.

Mevrouw Vaassen aan deze kant van de lijn sprak over ‘mam’ en draaide met haar ogen. Haar woorden waren beleefd en belangstellend, haar houding ongeduldig.

‘Ja, zei ze tegen mij na mijn vraag, ‘afhankelijk van mijn stemming noem ik haar Mevrouw Vaassen, mijn schoonmoeder, ma of Tako’s moeder.’ En vandaag is zo’n verplicht telefoontje, waarbij ze tussen de woorden haar eenzaamheid verteld’. De buurvrouw op het terras zuchtte.

Wijs geworden uit eerdere ervaringen van mijn onuitputtelijke nieuwsgierigheid ga ik niet in discussie en reageer ik meelevend met knikken, uhmen en aha’s. Zeker begrijpelijk allemaal.

Verplichting

Dit soort gesprekken zetten mij aan het denken. Doe ik ook zo? Hoe zou ik mij voelen als iemand op die manier met mij omgaat? Zou ik het ook merken? Wanneer is belangstelling een verplichting en wanneer is deze oprecht?

Ook ik ken van die momenten dat je toch maar eens even moet bellen of langs gaan om te vragen hoe het ervoor staat. Ik werd een kei in uitstellen; geen tijd, geen energie of geen zin. Tot ik uiteindelijk belde of langs ging en door schuldgevoel overmand veel te lang aan de telefoon hing of bleef plakken. Met na afloop een ontevreden leeg gevoel.

Dat lege gevoel werd niet altijd veroorzaakt doordat ik al lang niets van me had laten horen. Ook doordat de persoon aan de andere kant van de lijn bijvoorbeeld achter de tv of tablet zat. Er was eigenlijk geen tijd om belangstelling te tonen.

Sindsdien doe ik het volgende bij ‘verplichtingen’:

5 tips om van verplichting naar oprechte belangstelling te gaan

  1. Ik zet in mijn agenda wanneer ik iemand gebeld heb of langs ben gegaan met een kleine notitie over de inhoud van het gesprek.
  1. Ik zet in mijn agenda wanneer ik beloofd heb weer contact op te nemen of wanneer een telefoontje zeker gewenst is. Zoals Mevrouw Vaassen haar schoonmoeder belt nadat ze een vervelend ziekenhuis onderzoek heeft gehad.
  1. Ik vraag of het gelegen komt. Als het niet uitkomt spreek ik af wanneer ik kan bellen of zal langskomen. Van sommigen weet ik dat ze niet opnemen of open doen als het niet uitkomt. Ook prima.
  1. Als ik merk dat men ondertussen ook met wat anders bezig is dan bellen, dan vraag ik dat. Zo nodig hang ik op en zeg ik ook waarom ik ophang. Het kostbaarste wat ik heb is tijd en als ik die besteed aan een ander is het prettig om te weten dat het ook op die manier gewaardeerd wordt.
  1. Als ik gebeld word en het komt mij niet uit (ik heb geen nummerherkenning op mijn telefoon), dan geef ik dat aan en spreek een ander moment af.

Het mooie is dat sinds ik op die manier telefoneer of afspreek, ik veel meer oprechte belangstelling kan tonen zonder me schuldig te voelen over lang geen contact te hebben gehad.

Vroeger onthield ik de meest maffe gesprekken, dat lukt niet meer zo makkelijk. Door aantekeningen te maken kan ik beter verbindingen leggen, houd ik mijn hoofd leger en voel niet de irritatie van een ander die iets al twee keer verteld heeft.

En als kers op de taart is volgens anderen attent zijn een goede eigenschap van me. Tja, dan is nu het geheim daarvan onthuld.

Is het maken van keuzes een van jouw valkuilen? Doe dan mee aan de 7-daagse challenge ‘Op weg naar jouw I Love Life Leven’ startend op 26 september. Jouw start om van je valkuilen af te komen.

Enne….hoe ga jij om met ‘verplichte’ telefoontjes of bezoekjes? Zijn ze een bezoeking of heb je er ook een ontspannen modus in gevonden? Graag lees ik het in het reactieveld hieronder en leer van jou.

Op jouw oprechte belangstelling!

Michaëla Wierdsma

PS: Deel dit artikel met je Facebook vrienden- en volgers, LinkedIn contacten en Twittervolgers via de share knoppen, zodat ook zij voordeel hebben van deze materie.

Foto gemaakt door: Matthew Wiebe

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.