I Love Life – Inspiratie

Talent is vooral bekend van creativiteit zoals schilderen, beeldhouwen of zingen.

Shows zoals ‘Holland got talent’ of ‘The Voice’ zijn daar debet aan. Creatief zijn is meer dan prachtig kunnen dansen of musiceren. Creativiteit is het vermogen om iets nieuws te scheppen.

Van concept tot object, van oplossingen bedenken tot het uitvoeren. Talent is een begaafdheid of een aangeboren aanleg. Het gebruik maken van je talent brengt plezier en geeft energie in je dagelijks leven, van zingen tot genieten van het nu.

Op het moment dat je niet gebruik maakt van je talenten, maar doet wat gedaan moet worden, verlies je energie en plezier. Gevolg: allerlei klachten. Met Ruben kwam ik in gesprek bij een netwerkbijeenkomst. Een ‘koetjes-kalfjes’ gesprek leidde naar ‘waar krijg je energie van’. In plaats van dat hij over zijn werk als advocaat sprak, begon hij over fotografie. Zijn passie. Op zijn smartphone liet hij prachtige foto’s zien. Zodra ik vroeg hoe hij dit toepaste in zijn werk, veranderde zijn energie. Zijn werk betekende: inkomsten, hypotheek betalen en zorg voor vrouw en 3 studerende kinderen. Kortom; een verplicht geheel waar hij weinig energie meer uit haalde. Fotografie was zijn bron van energie.

Impasse

Helaas is Ruben niet de enige die werk doet waar je weinig energie meer uit haalt. Werk is vaak een gewoonte geworden zonder uitdaging. Dit gaat sluipenderwijs.

Als beginnend advocaat was alles nog spannend en een uitdaging. Maar het routinewerk en soms zaken behandelen waarvan Ruben het gevoel had ‘waar gaat het dit eigenlijk om’ waren debet aan zijn impasse.

Een impasse is herkenbaar aan:

 • Je afvragen waarom je dit eigenlijk doet
 • Fysieke vage klachten
 • Leven voor het weekend en de vakanties
 • Je naar je werk slepen
 • Geen zin om op te staan
 • Geïrriteerd raken van de kleinste dingen
 • Het gevoel van ronddobberen en niet weten hoe nu verder te gaan

Met Ruben heb ik een afspraak gemaakt om zonder het geroezemoes van een netwerkbijeenkomst te brainstormen over zijn passie en impasse. Wat is je talent en hoe en hoe vaak gebruik je dat in je dagelijks leven.

Verschillende manieren om talent zichtbaar te maken

Er zijn verschillende manieren om je talenten zichtbaar te maken:

 1. Enquête: stuur een enquête naar mensen die je op verschillende manieren kennen.; collega’s, vrienden, familie, kinderen en partner. Vraag hen om je te beschrijven met goede en minder goede eigenschappen, wat volgens hen typisch jou is en wat zij als een van je talenten zien.

Dit is een spannende opdracht. Niet iedereen stuurt bericht terug, mijn ervaring leert dat sommigen zich er ongemakkelijk bij voelen, en de antwoorden kunnen confronterend zijn.

 1. Brainstorm: ga met een collega of partner in gesprek over dit onderwerp. Brainstorm over je eigenschappen, je talenten en waar je energie van krijgt. Zet ze per onderwerp bij elkaar, zoals werk, relaties, ontspanning. Waar zie je overeenkomsten en wat versterkt of verzwakt elkaar juist.
 1. Mindmap: een mindmap kun je alleen maken, of in een brainstorm als handleiding gebruiken. Je neemt een leeg A4 papier en schrijft in het midden het woord talent op. Daarna schrijf je eromheen waar je allemaal plezier aan beleeft. Van het bakken van appeltaart tot het schrijven van een essay. Van je kinderen, je schoonmoeder, een vakantie. En dat werk je uit als een boom met takken. Uit al die woorden haal je de kernwoorden waaruit blijkt wat je energie geeft.

Voor Ruben gold dat hij van uitdagingen houdt, blij wordt van oplossingen en zichtbaar resultaat en het omgaan met intelligente ‘out of the box’ denkende mensen. In het Kompas-traject hebben we besproken hoe hij die energie weer terug kan brengen in zijn werk.

Mentaal en fysiek meer energie

Resultaat van het bewuster inzetten van zijn talent in alle aspecten van zijn leven was dat Ruben lekkerder in zijn vel zat. Een beter humeur, minder fysieke klachten en hij klanten aantrok die uitdagend en niet routinematig waren. Zelf heb ik soms een enorme drang om lades op te ruimen of een kast schoon te maken. Het scheppen van orde in de chaos maakt dat ik weer overzicht krijg. En al rommelend, weggooiend, opruimend en ordenend krijg ik weer ideeën voor mijn werk, vakantie of het schrijven van een blog. Hoe beter je je eigen talenten kent, hoe makkelijker het is deze dagelijks toe te passen. Zowel in je werk als in je privé leven. Zorg dat je:

 1. Weet wat je talenten zijn.
 2. Weet hoe je ze kunt toepassen.
 3. Leert ze dagelijks toe te passen.

Een talent, orde in chaos brengen, zorgt ervoor dat mijn andere talent, creativiteit, gestimuleerd wordt. Lekker praktisch dus!

Wat is jouw talent en hoe pas je dat elke dag toe? Schrijf je reactie in het commentaarveld hieronder. Ik leer graag van jouw talent en creativiteit.

Heb jij moeite om je talenten zichtbaar te maken of toe te passen. Grote kans dat hier een blokkade achter zit. Lees hier hoe ik met jou je blokkades kan opheffen.

Op jouw talent!

Michaëla Wierdsma
Michaëla Wierdsma

PS: Top als je dit artikel DEELT met jouw netwerk door op de FacebookLinkedInTwitter en Google  knoppen te klikken, want zo kunnen je relaties in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.

8 Responses to “Talent is meer dan je denkt”

 1. Wilhelmus Hoekstra

  Hallo Michaela, wat mooi weer beschreven!
  Mijn talent is dat ik heel goed naar mensen kan kijken en aanvoel of iets wel/niet aankomt om contact te maken.
  Contact is voor mij waar het om draait in het leven dat het iets uitmaakt dat je er bent. Ik hou van “rare/vreemde/moeizame” mensen en kan heel veel geduld opbrengen om te kijken wat nu werkt. Ik werk veel met mensen met een beperking en ook ouderen met dementie/alzheimer en geniet daar enorm van.
  Wat maakt nou het verschil zodat je wel niet contact krijgt als de ander daar voor open staat zonder daarbij jezelf uit het oog te verliezen.
  Mijn stelregel is je mag en kan alles vragen zolang je je ook maar open stelt/blijft stellen voor het antwoord! Dit laatste wordt helaas nogal eens vergeten. Maar hoe dan ook ik heb 4 jaar geleden de overstap gemaakt naar volledige zelfstandigheid als liedjeszanger/entertainer en mijn veilige HBO baan vaarwel gezegd. Ik doe nu wat ik het liefste doe en als ik morgen een miljoen zou winnen (wel heel welkom) ga ik hier met nog meer enthousiasme mee door! Fijne dag! Wilhelmus

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Jouw talent is inderdaad heel zichtbaar Wilhelmus, met je performance. Het onderliggend talent maakt dat je zichtbaar bent geworden buiten kleine kring, het aanvoelen van de bijzondere mensen. Dank voor het delen van je talent.
   Nu ben ik wel benieuwd wat je met dat miljoen gaat doen? Nog meer talenten ontwikkelen?

   Beantwoorden
 2. Wilhelmus Hoekstra

  Nou dat is heel gemakkelijk. Ik heb dan nog meer aandacht en ruimte me totaal met het programma bezig te houden en nog meer trainingen en cursussen te volgen om mijzelf weer verder te ontwikkelen. Nu verspil ik nog heel veel energie in deze tijd om de nodige opdrachten/financiën binnen te halen.

  Beantwoorden
 3. Petra

  Hoi Michaëla, Helder geformuleerd.
  Vandaag hadden we het over de keerzijde van talent. Dat je een hekel hebt aan je eigen talent of dat je er niets mee wilt doen, omdat het je niet ligt. Ik ben eigenlijk heel benieuwd hoe jij hier naar kijkt. Een andere blik is altijd handig.

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Beste Petra, dat is een goede opmerking. Je kunt inderdaad een hekel aan je talent hebben. Als een talent je geen energie geeft is het een vaardigheid die je niet met plezier inzet. Dan kost het energie.

   Denk aan een schrijversblokkade, een leegte bij een kunstenaar of het niet voor elkaar krijgen om een feestje te organiseren. Je kunt er nog zoveel gevoel, vaardigheid en talent voor hebben, er zijn momenten dat je ze niet vooruit branden. Tijd om iets totaal anders te gaan doen.

   Zelf had ik dat met een reünie. Organiseren gaat me makkelijk af, echter na zoveel klussen voor mijn werk en reünies privé had ik er geen zin meer in. Terwijl iedereen vond dat ik dat zo goed deed en wel weer mocht doen! Het vergalde bij voorbaat al de pret van een evenement. Voor ik zo’n klus oppak, bedenk ik eerst hoeveel energie het mij kost en oplevert en dat moet in verhouding staan. Keuzes maken dus.

   Nog wat anders, als je de oorzaak van je weerzin tegen je talent niet kent, weet je ook niet waar je je tegen afzet. Talent is iets wat in de basis vloeiend gaat, energie oplevert en plezier. Anders is het wellicht een vaardigheid die je heel goed kunt en je niet dat plezier verschaft (bv. voor autorijden kun je een prima gevoel hebben, zelfs talent, het hoeft je niet plezier te verschaffen). Gelukkig heeft iedereen meerdere talenten, dus eentje minder toepassen is geen punt. Tot het je dwars gaat zitten.

   Beantwoorden
 4. Petra

  Leuk dat je organiseren aanhaalt. Dat is precies zo’n onderwerp waar je kunt zien of iemand talent heeft of de vaardigheden heeft aangeleerd. Maar ook de achterliggende persoonlijke eigenschappen tellen mee.
  Het onderwerp kwam ter sprake omdat ik laatst iemand hoorde zeggen: ‘Ik doe dit omdat ik het leuk vindt, ik heb totaal geen talent hiervoor, maar dat is ook niet belangrijk, ik geniet ervan.’ Het zette me goed aan het denken of talent wel zo belangrijk is en of het te maken heeft met doen wat je leuk vindt.

  Een hekel krijgen aan je talent ligt volgens mij ook in de onderliggende persoonlijke eigenschappen en is afhankelijk van de culturele omgeving waarin iemand zich bevindt. Stel dat je goed bent in het oplossen van problemen en dat je hier steeds voor gevraagd wordt. Als je hier niets voor terugkrijgt, kost dit uiteindelijk energie. Dan wordt het talent probleemoplossend vermogen iets dat tegen gaat staan. Vaak wordt gesteld dat je dan keuzes moet maken. Enerzijds moet je dit uit eigen behoud, maar wordt mede veroorzaakt door de omgeving. Omdat wij in een individualistische cultuur leven en hier een tendens heerst om aan jezelf te werken en niet aan en vanuit de interactie met elkaar (vanuit een collectief perspectief), kan iemand ervoor kiezen dit talent niet meer te laten zien. Dit zette mij destijds aan het denken om vanuit een ander perspectief te gaan kijken. Met name de interactie met elkaar. Om vandaar uit het beste bij elkaar naar boven te halen en er gezamenlijk van te genieten.
  Dit is een andere insteek. onder het motto: Doen we wat we leuk vinden, genieten we van elkaar, is jouw probleem ons probleem, etc. Dan komt talent vanzelf naar boven en is de kans groter dat je er geen hekel aan krijgt maar ook niet altijd nodig is.

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Dan zie je dat talent uiteindelijk toch een energiebron is op het moment dat je het toepast zonder moeten. Onderliggend aan talent is ook de vaardigheid. Als we organiseren er weer als voorbeeld bij nemen: het is verbanden zien, snel reageren, een doel en een plan hebben en je eraan vasthouden. En de combi in voortvarendheid laat een bepaald talent zien.

   Zelf denk ik dat we op aarde zijn om vooral elkaar te helpen met groeien. Dat we individuen in een groep zijn,die als losse individu niet tot volle wasdom komt. Wat ook inhoud dat een ander zijn probleem ook de mijne kan zijn. Vandaar dat Verander Gedrag.Nu in het leven is geroepen met een luchtige facebook versie van I Love Life erbij.

   Beantwoorden
 5. Petra

  Talent kan een bron van energie zijn. Het bezig zijn met het zoeken naar talent plaats ik in een breder kader. In de zin dat ik daar niet op focus als iets dat op zichzelf staat en geen doel op zich is.
  Soms kunnen we ook teveel bezig zijn met de individuele ontwikkeling in plaats van het genieten van het hier en nu en de interactie met elkaar, die misschien wel een grotere bron van energie kunnen zijn. (Afhankelijk van welke filosofie je van het leven hebt.) Talenten komen hier wel naar voren omdat ze voortvloeien uit de interactie en kunnen goed ingezet worden voor het doel wat iemand voor ogen heeft. Dan is het gezamenlijk doel en de weg ernaartoe hetgeen dat energie geeft en talent in een ander licht plaatst.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.