I Love Life – Inspiratie

‘Mensen moeten zoveel, ze hebben zo’n haast, het lijkt wel of ze niet meer kunnen ontspannen’

Ik sprak een aantal zusters in het klooster van mijn tante in Tilburg. De gemiddelde leeftijd in het moederhuis is 90 . “Rust, reinheid en regelmaat, maakt dat we zo oud worden” vertelde mijn tante. “Ja, en dat we geen zorgen hebben en niets moeten” beaamde een ander.

Onderweg naar huis dacht ik daarover na. Wat maakt dat de zusters zo oud worden en relatief gezond? Er zat echt wel een ‘moeten’ in hun leven. Elke dag naar de mis, zoveel keer bidden, werken tot op hoge leeftijd, uitgezonden worden voor missie terwijl je bang bent voor slangen. En zeker in het begin veel dingen die plezier geven niet mogen, zoals familiebezoek ontvangen.

In andere dingen hadden ze keuzes. Ze kozen hun eigen zusternaam. Mijn tante ging voor Michaël, strijder Gods. “Ik ging er voor om te strijden voor de liefde” sprak tante strijdlustig en met haar vuist maakte de nu 87-jarig tante nog zo’n overwinningsgebaar. Zr. Michaël, ze is nog steeds blij met haar keuze.

Keuze in plaats van moeten

De aartsengel Michaël was mijn tantes inspiratiebron waar zij in alle moeilijke en mooie tijden houvast aan had. Haar keuze destijds om zich niet met haar vriend te verloven maar te kiezen voor een leven als non hield geboden en verboden in. Echter de essentie van haar keuze is de inspiratiebron.

Om van moeten geen dwang te maken, maar het te zien als een logisch gevolg van de keuzes die je maakt geeft gelijk een stuk ontspanning. Tantes keuze voor het kloosterleven hield in geen gezin hebben. De geboorte van mijn broer en mij heeft haar wel doen twijfelen.

Het hebben van kinderen houdt in dat je hun was ook doet. Bij het kiezen voor een eigen onderneming weet je dat je de administratie moet bijhouden. Het accepteren van een baan is ook kiezen voor de werkoverleg of samenwerken met collega’s die je minder leuk vindt.

Acceptatie

Mijn moeten heeft te maken met mijn keuzes en acceptatie van de minder leuke kanten. Ik moet aan marketing doen en een website bijhouden, iets wat niet echt mijn ding is. Het weegt echter op tegen de leuke kanten van mijn werk: het resultaat van de verandering zien bij mijn klanten, hun eyeopeners, het doel van hun leven of onderneming weer vinden. Zo mooi.

Een paar uur bij tante in het klooster leert mij weer wat acceptatie en dankbaarheid is. Het moeten wordt ontspannen en ontspannen is in het nu.

En dat laatste is soms nog wel een ding. Ontspannen in het nu. Mijn gedachten vliegen alle kanten uit, de ‘to-do’ lijst danst voor mijn ogen en het antwoordapparaat knippert. En dan maak ik de keuze: NU. Telefoon uit, agenda dicht, pc uit en weer even beseffen waar ik voor sta.

Word wakker
Word wakker uit je drukke leven, maak van moeten ontspannen en stel je zelf de belangrijkste vraag van dit moment.

Hoe wil ik terugkijken in het uur van mijn dood?

En dan blik ik terug naar de negen cirkels in mijn leven die de essentie vormen van mijn bestaan. Dan blijkt ontspannen niet zo moeilijk.

Het is een van de inspiraties die mijn klanten ook meekrijgen.

Janine verwoorde het zo: 'In plaats van te wachten tot er iets ernstigs gebeurt als wake-up call, bleek deze vraag al een eye-opener te zijn. Het stelde mij in staat om vanaf dat moment ook echt stappen te zetten naar mijn I Love Life leven'.

Wat is voor jou ontspanning en hoe pas je dat dagelijks toe? Schrijf je reactie in het commentaarveld hieronder. Ik leer graag van jouw talent en creativiteit.

Heb jij moeite om van moeten mogen te maken of dit toe te passen. Grote kans dat hier een blokkade achter zit. Neem contact met me op als je in aanmerking wilt komen voor een GRATIS Check Up ter waarde van € 147,00.

Op jouw ont-moeten!

Michaëla Wierdsma
Michaëla Wierdsma

PS: Top als je dit artikel DEELT met jouw netwerk door op de FacebookLinkedInTwitter en Google  knoppen te klikken, want zo kunnen je relaties in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.

4 Responses to “Van moeten naar ontspannen”

 1. Hester

  Mooi artikel met mooie, goeie voorbeelden uit je eigen bestaan.
  Ik plan tegenwoordig minimaal 3x per week wat tijd voor mezelf om lekker te sporten. Fitheid stimuleert je brein en ik wordt er vrolijk van. Ik ga komende week ook beginnen om elke dag even 10 minuutjes wat oefeningen te doen.
  Verder plan ik 1 o 2 x per jaar een dagje naar de sauna met mijn man. Heerlijk een dagje relaxen, praten en de neuzen weer dezelfde kant op. Soms vind ik het wel lastig om het moeten los te laten, omdat als er iets niet gebeurd ik het dan maar weer doe, wat ook niet goed is natuurlijk. Zo hebben we allemaal van het moeten naar ontspanning onze leermomenten!

  Beantwoorden
 2. Michaëla Wierdsma

  Dank voor je tips Hester, ontspannen met je partner maakt inderdaad dat je weer even op elkaar en je gezin kunt afstemmen. Nog een tip voor jou: als er iets niet gebeurt doe ik het maar weer, schrijf je. Wat zou er gebeuren als je het niet doet. Wat zijn de gevolgen voor wie en hoe erg is dat? De beste leerschool is fouten maken en daarvan leren. Geef jezelf en anderen de kans om die fouten te maken. Het blijft ongetwijfeld lastig, doch vooral een uitdaging.

  Beantwoorden
 3. Josine

  Mooi, jouw overdenkingen na een bezoekje aan je tante, zuster Michaël.
  Buiten ontspanning zoeken naast het werk, doe ik ook mijn best om ontspanning te zoek ín mijn werk. Zoals je schrijft, niet alle klussen zijn leuk… en administratie doen met een fijn muziekje op, maakt het lichter. In een moeilijke klus duiken en er mijn volledige aandacht aan geven, maakt vaak dat het interessant wordt en ik blij ben dat ik het gedaan heb.

  Andere ontspanning voor mij is oa. lekker dansen in mijn kamer op een gewone dag. Effe 3 minuten uit mijn dak gaan op een blij nummer.

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Klinkt goed Josine, lekker dansen. Mijn favoriet om lekker uit mijn dak te gaan is Think van Aretha Franklin. Lekker swingen. Met schoonmaken of opruimen een muziekje op maakt het ook een stuk leuker. Goeie suggesties van je.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.