I Love Life – Inspiratie

Mannen versus vrouwen

Mannen versus vrouwen en hun brein.

Op internet kwam ik een inspirerend filmpje tegen van Mark Gungor waarin hij op hilarische manier het verschil tussen het mannen- en vrouwenbrein belicht.

Mannen, zij denken in hokjes. Een hokje voor werk, sport, vrouwen, ontspanning, auto’s en ergens in de kelder is een hokje ‘schoonmoeder’. En, het mooiste, alle hokjes staan los van elkaar. Focus is het sleutelwoord.

Vrouwen hebben geen hokjes. Vrouwen hebben bedrading. Bij vrouwen is hun brein als een bijenkas waarin zij de koningin zijn en er allemaal werkbijen om hen heen zoemen met allemaal informatie. Werk, boodschappen, kinderen, administratie, zorg, connecties. Alles wordt met elkaar verbonden en vrouwen onthouden de vreemdste dingen door de bedrading.

Eén ding onthouden ze niet: mannen denken in hokjes.

Mannen daarentegen onthouden bij het hokje vrouwen vooral boezem, billen, buik. Als ze al een associatie maken, dus de deur van hokje vrouwen open zetten, dan is het seks. Wat ze vooral niet associëren bij vrouwen is dat zij overal een verband in zien.

Zwart wit gezegd

Vrouwen verbinden, mannen doen de feiten. De overeenkomst is dat ze beiden herkenning vinden in hun eigen en andere sekse.

Oké, er zijn uitzonderingen. De metromens. De hedendaagse man die ook zijn verantwoording neemt in het huishouden en de vrouw die ambitieus is in haar werk. Ook dit is lekker zwart wit.

Zelf heb ik een metroman in huis. Manlief klust, doet de was, kookt en is veel geduldiger met de kinderen. En ondanks dat is hij een hokjesman. Laatst vroeg ik hem waar hij nu aan denkt als hij op de fiets naar zijn werk gaat. “Ik kijk dan op mijn kilometerteller en probeer dan gemiddeld 23 kilometer per uur te fietsen en bereken dan hoe lang ik over die 13 kilometer doe en hoe hard ik moet fietsen rekening houdend met stoplichten”.

Zucht…. dat noem ik hokjes denken. Als ik op de fiets zit denk ik aan de agenda van die dag, maak ik in gedachten aantekeningen, bemerk veranderingen in de natuur en leg een combi met bloemen en een vriendin bellen en hoor een geluid en denk aan het aansporen van manlief of mijn koters om dit of dat te doen.

Ontspannen

Het grootste verschil tussen mannen en vrouwen is dan het lege hokje dat mannen hebben en vrouwen niet. Of zoals Mark Gungor dat noemt: ‘de empty box’.

Het hokje met niks oftewel het hokje ontspannen.

Mannen doen aan vissen, kijken naar sport op tv of gaan hardlopen. Dan denken ze aan vissen, sport of hardlopen én ontspannen.

Vrouwen hebben zo’n hokje niet en doen enorme inspanningen om toch die staat van ontspanning te creëren. Het zijn voornamelijk vrouwen die doen aan yoga, meditatie, mindfulness cursussen of klankschaalavonden.

Dagelijks leven met het verschil

In plaats van me te ergeren aan mijn lief omdat hij weer niet zijn zoon heeft gebeld (zoals voorheen ik hem aanspoorde zijn moeder te bellen), doe ik het zelf. Ik bewonder zijn manier van leven, ontspannen, van moment naar moment (of hokje naar hokje) leven.

Veranderen kan ik hem en alle andere mensen niet. Begrip opbrengen wel. Met in het achterhoofd: mensen kun je niet in hokjes plaatsen of over één kam scheren. Wat je wel kunt doen is het verschil beamen en bedenken dat de wereld er een stuk mooier uitziet met al die verschillen.

En ja, als je bovenstaande in gedachten houdt bij het omgaan met collega's (mannen: stop bovenstaande in hokje ondernemen én inhet hokje vrouwen), dan wordt communiceren een stuk eenvoudiger.

Op jouw verschil!

Michaela Wierdsma

 

 

 

Michaëla Wierdsma

Foto: Rachael Crowe

4 Responses to “Mannen versus vrouwen”

 1. Josine

  Haha, ik ken de films van Mark Grungor en het heeft in onze relatie voor een hoop duidelijkheid gezorgd! Het wordt zeer eenvoudig en met humor uitgelegd, een aanrader om te kijken.
  Nu is het ook bespreekbaar dat wanneer ik van de hak op de tak ga, hij zegt STOP! Dit krijg ik niet verwerkt. We maken eerst het ene onderwerp af, dan stop ik alles in mijn hokje en dan gaan we naar het andere onderwerp.
  En dat helpt mij weer om de boel te structureren.
  Inderdaad Michaëla, begrip opbrengen, weten dat mannen anders denken en ook weten hoe, helpt enorm!
  Ciao! Josine

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Ha Josine, inderdaad een echt relatiefilmpje. Communicatie in een relatie, welke dan ook, is essentieel. Dan is begrijpen hoe je denkt en langs welke wegen je brein gaat essentieel in een prettige communicatie. Ongeacht of het nu mannen of vrouwen zijn.
   Goed om te onthouden. Stop zeggen! Mooie tip.

   Beantwoorden
 2. Renée Daniëls

  Mark Gungor: geweldig! 🙂

  Af en toe lukt het me om mijn variant van een nothing box te creëren. Tijdens het sporten. Tellen, opletten dat m’n houding goed blijft, techniek bijschaven.

  Dat zorgt ervoor dat ik even ‘verbindingsvrij’ ben. Althans, voor zover ik me ervan bewust ben. 😉

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Het is ook niet zo zwart/wit als hij uitbeeld natuurlijk. Ieder heeft een eigen leeg hokje, ook vrouwen. Zij moeten er echter meer voor doen om ook in dat lege hokje (we zullen maar niet lege doos zeggen 🙂 ) te creëren. Mooi dat jij het met sporten vindt. Veel sportplezier Renée.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.