I Love Life – Inspiratie

Loslaten en verantwoording

Loslaten en verantwoording

Toegeeflijkheid, verwennen of gewoon makkelijk

Deze zomer was ik getuige van de interactie tussen een volwassen vrouw en haar negentig jarige moeder. Met verbazing keek ik er naar. Dochter, zelf inmiddels oma, deed alles voor haar moeder. Koffie aanreiken, medicijnen klaarzetten en zelfs bedtijd bepalen. Moeder liet het zich aanleunen. Was het uit gewoonte of wilde ze de strijd om zelfstandigheid niet meer aangaan? Geen idee. Het is ook wel makkelijk als alles aangereikt wordt. Voor de dochter gold ook dat na veel zorg geven vanwege ziekte, het nu moeilijk was om de zorg weer te verminderen.

Voor beide kanten sprak er een automatisme uit. Een gewoonte die inmiddels zo normaal was dat bij een opmerking daarover verbaasd werd gekeken.

Gewoontes

Het zette mij aan het denken. Welke gewoontes of gedragingen heb ik naar mijn kinderen, man, vader of mijn klanten? Welke verantwoording leg ik bij hen en wanneer neem ik hen die uit handen? Laat ik ze in hun waarde? En zeker naar mijn kinderen toe; laat ik ze hun eigen fouten maken én de gevolgen ervaren? Wie ben ik om het ‘beter’ te weten?

Verantwoording

Met mijn klanten is het duidelijk. Ze hebben een doel voor ogen in de coaching, ik begeleid ze onderweg en laat hen hun eigen moeilijkheden ervaren en reageer op hun vragen. Het traject, de acties en het resultaat is hun verantwoording. Ze zijn volwassen tenslotte.

Met mijn kinderen is het toch wat anders. De gevolgen voor hun acties hebben directe invloed op mijn leven, maar vooral ook op hun leven. In de leerschool moederschap heb ik ze toch wel vaak dingen uit handen genomen die ze eigenlijk best zelf konden doen. Het was een gewoonte en lekker makkelijk voor beide partijen. Maar ook zij zijn verantwoordelijk voor hun handelingen en de gevolgen daarvan.

Mijn verantwoording ligt vooral in loslaten. En dat is weer onlosmakelijk verbonden met vertrouwen. Vertrouwen in de begeleiding van mij naar anderen. Vertrouwen in de verantwoording die de ander neemt.

Wanneer is het tijd voor loslaten?

Het is tijd voor loslaten als jezelf of de ander hinder krijgt van teveel vasthouden. Dat merk je als je je irriteert aan bepaald gedrag van jezelf of van een ander. Op het moment dat je wilt dat een ander verantwoording neemt, moet je zelf leren loslaten en is de kans van slagen groot.

3 tips om te leren loslaten

  1. Kijk regelmatig terug naar je eigen gedrag. Vraag je partner, een collega of een vriendin om je feedback te geven over hoe je in hun ogen omgaat met loslaten en verantwoording geven. Luister naar de feedback zonder in de verdediging te gaan. Tenslotte wil je leren van hun reacties.
  1. Pas één aanbeveling uit de feedback per keer toe. Door je op één aanbeveling te richten krijg je meer inzicht in je eigen reacties. Je leert dan een gewoonte te veranderen. Hoe meer gewoontes je tegelijkertijd wilt veranderen, hoe kleiner de kans van slagen is.Rianne kreeg van haar vriendin te horen dat het klaarmaken van lunchpakketten voor haar pubers echt niet meer van deze tijd was. Rianne was meer gaan werken en vergoelijkte haar afwezigheid ‘s ochtends door extra dingen te doen voor haar kinderen zodat ze toch zo goed mogelijk naar school gingen. Loslaten, verantwoording en vertrouwen lagen dicht bij elkaar. De nieuwe verantwoording was de eerste stap op weg naar meer zelfstandigheid. En lekkere broodjes!
  1. Zie loslaten als een leerproces. Je zult dus fouten maken, en dat is goed. Hoe meer fouten je maakt, hoe meer je leert. Leer dus van je fouten en laat ze dan voor wat ze waren: een leerprocesTegen mijn oudste kind zei ik altijd dat hij mijn grootste leerproces is. Bij zijn adoptie kreeg ik geen gebruiksaanwijzing mee en met vallen en opstaan leerde ik moeder te zijn. Terugkijkend was hij een prima broddellapje om heel veel van te leren. Over opvoeden, over mijn eigen reacties en over het leven. Zijn zusje profiteerde ervan, al broddelde ik daar weer op een andere manier. Zonder dat leerproces zou ik niet mijn huidige werk kunnen doen.

I Love Life Challenge

Heb je moeite met loslaten en verantwoording nemen, dan is de 7 daagse GRATIS challenge ‘Op weg naar jouw I Love Life Leven’ een goede start om daarmee aan de slag te gaan. Klik op deze pagina en meld je vandaag nog aan. We starten namelijk maandag 26 september!

Wat is jouw tip?

Dit zijn de essentiële tips voor een succesvol verandertraject in loslaten. Zo zijn er ongetwijfeld nog meer tips. De belangrijkste tip is echter, dat welke verandering je ook wenst, je dat ook werkelijk ,moet willen. Want naast loslaten is de ‘werkelijke wens’ ook je eigen verantwoording.

Welke tips heb jij om te leren loslaten? Schrijf deze in het reactieveld hieronder, ik leer graag van je.

Op jouw loslaten!

Michaëla Wierdsma

PS: Deel dit artikel met jouw social media via de share knoppen zodat ook jouw netwerk voordeel heeft van deze tips.

Foto gemaakt door: Ray Hennessy

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.