I Love Life – Inspiratie

Eenvoudig naar een duurzaam leven!

Naast me zit Laura. Met blosjes op haar wangen en een glinstering in haar ogen. “Dit is zo herkenbaar, daar ben ik ook naar op zoek”. Ik vertelde over hoe we duurzaam leven met een knipoog naar geitenwollensokken in sandalen.

Duurzaam leven is niet meer weg te denken uit het hedendaagse leven. Laura zoekt een manier om duurzaam te integreren zoals flossen bij tandenpoetsen past. Een gewoonte waar je niet bij na hoeft te denken. Het lijkt alleen zo zwaar en moeizaam te zijn. Dat hoeft niet. Duurzaam leven is zo leuk en licht als je het zelf maakt.

Duurzame jojo

Om eerlijk te zijn: ik vond het ooit ook best pittig, eenzaam en frustrerend. In mijn blog ‘Ecologisch zonder geitenwollen sok’ vertel ik hoe het twintig jaar terug ging. Best heftig en hilarisch: met eigengemaakte pap waar de lepel rechtop in stond op de camping.

Wat ik daarvan heb geleerd is: houd duurzaam leven leuk en voedend. Waarom leuk? Denk maar eens aan diëten; op het moment dat je op dieet gaat wil je alleen nog maar dat wat niet mag! Zo’n dieet werkt niet, zodra je op je ideale gewicht bent ga je weer naar je oude patroon. De jojo ervaring die vooral teleurstelling brengt.

Zo’n dieet wil je niet, noch zo’n duurzame jojo.

Herkenning

Waar begin je dan? Zoek gelijkgestemden. Laura zocht dus mensen die duurzaamheid integreren in hun leven en die daar plezier bij uitstraalden. Waarbij duurzaam leven juist leuk is. Het is de herkenning, de humor en de energie die zij uitstralen die maakt dat je dat ook wilt. Je wilt dat leven.

Door de herkenning, ervaar je gelijk waar je op eenzelfde golflengte zit en waar er ruis zit. Laura ervaart een spagaat in haar werk en haar principes. “Hoe doe ik het met mijn werk, werk dat niet bijdraagt aan waar ik voor sta, maar wel brood op de plank geeft?” vroeg ze gefrustreerd.

Terug naar de basis

De frustratie van Laura leidt naar de volgende vragen.

 • Waar word je blij van?
 • Waar krijg je energie van?
 • Wat is je basale levenswaarde?
 • Wanneer laat je je verleiden?
 • Wat wil je betekenen in je leven en dat van je naasten?
 • Wanneer word je persoonlijke grens overschreden?

Met de antwoorden in je hoofd leef je je leven. En soms gaat het mis.

Vorig jaar ben ik min of meer verleid om een workshop te gaan doen in Spanje in de winter. De verlokkingen van de cursus met het mooie weer in combinatie met een wintervakantie, hebben ertoe geleid dat ik mijn principe om niet op vliegvakantie te gaan heb verloochend.

Was de Spanjereis het waard? Nee, noch de cursus noch het verloochenen. Kan ik daar wat mee? Ja, herkennen wanneer ik ontvankelijker bent voor invloeden en daar lering uit trekken.

Schuldgevoel

Terugkijkend baal ik behoorlijk, het zou me zelfs een schuldgevoel kunnen opleveren. Echter van schuldgevoel word je niet blij.

Mijn tip aan jouw is dan ook: evalueer, herken en erken dergelijke situaties en ga weer door. Schuldgevoel over wat je hebt besloten, hebt gedaan of juist hebt gelaten, levert je niets op. Herkennen, erkennen en er lering uit trekken levert je juist veel op.

Voor Laura was dit een eyeopener en aanleiding met haar antwoorden op weg te gaan naar haar leuke, lichte én duurzame leven.

Herken jij dat, een dergelijke spagaat in duurzaam leven? Hoe ga jij er mee om? Graag leer ik van jouw reactie in het commentaarveld hieronder.

Op jouw I Love Life!

Michaëla Wierdsma

 

 

Michaëla Wierdsma

NB: één van de belangrijkste frustraties op weg naar een duurzaam leven zijn tijdvreters. In de workshop ‘Baas over eigen tijd’ ontdek je jouw tijdvreter en hoe je deze kunt integreren in je duurzame leven. Lees hier meer over deze workshop.

Foto:  Almos Bechtold on Unsplash 

2 Responses to “Leuk, licht en duurzaam leven. Hoe doe je dat?”

 1. Jeannette

  Herkenbaar jazeker.
  Wij wonen nu in een duurzaam huis van Litehome.nl = naar het nieuwe bouwen. Helaas nog wel met gas, want elektriciteit is hier beperkt, dus inductie was geen optie.
  Ik scheid mijn afval (meestal) en ga zoveel mogelijk lopen of met de fiets. En toch heb ik een kantoor op 45 min. van waar ik verblijf waar ik met de auto naar toe rij (diesel). Ik beperk het wel tot 2-3 x in de week. De rest werk ik thuis. Ik koop zoveel mogelijk vers en biologisch en af en toe toch ook fastfood. En ik vlieg vaak vooral voor mijn werk, maar ook naar mijn dochter die in het buitenland woont. Ik geef aan een goed doel, waarvan ik zeker weet dat al het geld ook daar terecht komt waar het voor bedoeld is.

  Al lang geleden heb ik geleerd dat geiten wollen sokken niets voor mijn zijn. Als ik “all-in” duurzaam zou gaan, dan is de lol er inderdaad gauw van af en zou ik verlammen en uiteindelijk doorslaan naar de andere kant, totale verspilling omdat ik niet meer weet hoe en waarom.

  Balans is het thema van mijn leven, dus ook hier in. Stapje voor stapje als iets een gewoonte is geworden, kijk ik wat de volgende stap naar een duurzamer leven is. Bedankt voor je blog, het zet me weer even aan het denken!

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Inderdaad Jeannette, dat doorslaan naar het andere uiterste is ook heel herkenbaar. Dank voor je reactie. Het sterkt mijn gevoel. Het is de balans in je leven waar je continue naar streeft. En soms heeft het ene wat meer prioriteit dan het andere.
   De kunst is dan ook om het ‘all-in duurzaam’ zoals je zo mooi verwoord te combineren met fun. Van het gas af is voor ons ook nog geen optie, ik heb een geweldig AGA fornuis, gelijk mijn kachel en wasdroger. Nu dus op zoek om daar een betere balans, met name in de zomer, in te krijgen.

   Ik ben benieuwd wat jouw volgende stap naar duurzamer zal zijn. Houd me op de hoogte, ik leer namelijk weer van je.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.