I Love Life – Inspiratie

Lekkere stress

Stress is best lekker of toch niet?

Stress, wie kent dat niet. Er zijn van die ‘als-een-kip-zonder-kop’ dagen. Ik doe van alles; vuurtjes blussen, met twintig dingen tegelijk bezig zijn, multitasken. Ik ben de hele dag druk en aan het eind van de dag bekaf met een gevoel van ‘wat heb ik nou gedaan’ en dan een lieflijke opmerking van het thuisfront ‘je hebt ook nooit tijd voor me….’

Bingo: schuldgevoel aan, verdedigingsmechanisme op scherp, zelfmedelijden kijkt om de hoek en het is gedaan met de rust. En als dit een spelletje hints was klinkt het als: stress, vrouw, slaaptekort, overwerkt, sneu geval!

En dat terwijl stress in de vorm van een deadline best lekker is. Je krijgt veel gedaan.

Wat als lekkere stress niet meer werkt?

Dan heb je een probleem. Dan werkt stress tegen je. Nu zijn er allerlei remedies. Jon Kabat-Zin lanceerde in 1979 de Mindfullness-Based Stress Reduction. Ik had het dus kunnen weten als puber al of zelfs als baby als mijn ouders boeddhist waren geweest. Zen, mediteer, relax, maak je niet zo druk. Heb aandacht voor wat werkelijk belangrijk is.

Tja, ik moest het doen met de zondagse kerkgang en bijpassende wandeling. De rustdag na een week werken en een zaterdag vol klussen. Het vinden van ontspanning was om te lezen en te sporten. En bij het afdwalen boven mijn studieboeken staarde ik uit mijn raam en telde de regendruppels. Of de gewone puberontspanning: vervelen.

En eerlijk gezegd doe ik dat nog steeds op de kerkgang na dan. Ik wandel, sport en duik vooral graag weg in een roman of detective om te ontsnappen aan de hectiek van alle dag. Ik staar graag naar buiten. Even mijn ‘zen’ moment voordat ik weer lekker ga stressen.

Stress remedie: vervelen

Ik heb het geprobeerd, mediteren, mindfullness, ademtherapie, yoga als de stress te hoog werd en ik het kip-zonder-kop dagen zat was. Het voelde meer als een moeten dan een mogen. Dat is niet de bedoeling. Bij een ‘kzk-dag’ (kip zonder kop dag), val ik nu terug in mijn oude patroon. Dus terug naar de basis, lezen, staren, bewegen, vervelen. Heerlijk.

En toch probeer ik vast weer eens wat nieuws. Mijn oude patroon is namelijk ook uitdagingen zoeken en dat betekend vaak stress. Lekker stress. Dus lekker stressen en kzk-dag met geweldig gevoel afronden. Dan kan bij een opmerking als dat ik noooooit tijd voor ze heb, iedereen heerlijk de pot op. Ik staar dan voldaan. Mijn bingo.

Op jouw lekkere stress!

Michaëla Wierdsma

NB: is het vinden van ontspanning een struikelblok voor je? Doe dan mee aan de I Love Life Challenge zodat je leert hoe je het zelf anders kunt doen.

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.