I Love Life – Inspiratie

Werken met een deadline

Kun jij jezelf een deadline stellen?

Deadlines, de een krijgt er energie van, de ander blokkeert. Een deadline, de letterlijke vertaling ‘dode lijn’ klinkt wel heel heftig, is niets anders dan een tijdslimiet. Vooral gebruikt in projecten, met vaak nog een eerste, een tweede en een definitieve deadline.

Voordelen van een deadline

Er zitten een hoop voordelen aan deadlines. Een deadline dwingt je om bepaalde zaken af te ronden, ook als het nog niet perfect is. Als meerdere mensen aan een project werken is een deadline vooral een moment om opnieuw te kaderen. Een deadline helpt ook om uitstelgedrag te voorkomen.

Nadelen van een deadline

Er zitten ook nadelen aan een deadline. Een creatief proces kun je niet forceren en bij teveel deadlines kom je in tijdnood. Het levert dan stress op wat niet bevorderlijk is voor het project waar je aan werkt noch voor je gezondheid.

Joey, 49 en website ontwerper, is zelfstandig geworden na een reorganisatie. Hij werkte altijd goed onder stress. Hij gebruikte een deadline om vooral op het laatste moment te presteren waardoor hij scherp is en super creatief. De energie vierde hoogtij. De laatste tijd merkt Joey dat het niet meer zo vanzelfsprekend is. Hij mist deadlines, is minder gefocust, is een kei in uitstelgedrag geworden en ervaart hij juist minder creativiteit. Het lijkt wel alsof hij zichzelf niet meer is.

Joey miste vooral de deadlines en de afgebakende taken van een gezamenlijk project. Als zelfstandige komen er meer taken op hem af dan alleen het website bouwen. Via een individuele begeleiding leerde Joey opnieuw zijn werk in te delen zodat deadlines ook daadwerkelijk zijn tijdslimiet zijn.

7 tips om jezelf deadlines te stellen

  1. Schat bij een project in hoeveel tijd je nodig hebt. Doe er 25% bij om inschattingsfouten in te calculeren.
  1. Bedenk wanneer je dat project of opdracht af moet hebben. Zet die datum in je agenda en werk dan terug met tussen deadlines.
    Voor het schrijven van mijn boek ‘Smelt die ijsberg!’ had ik een datum voor publicatie gesteld, door terug te rekenen wist ik wanneer ik mijn proefdruk ingeleverd moest hebben. Uiteraard in overleg met mijn uitgever.
  1. Houd rekening met extra tijd. Bij te weinig tijd ga je fouten maken en het herstellen kost meer tijd dan als je vooraf goed plant. Daarnaast, houd in je agenda tijd vrij voor onverwachte tijdsbestedingen: Een extra overleg of het niet nakomen van andermans deadline. En als je al tijd overhoudt is er vast nog iets anders wat je kunt doen.
  1. Zorg goed voor jezelf. Neem op tijd pauzes, eet gezond, drink water, zorg dat je voldoende en goede slaap krijgt. Beloon jezelf na het behalen van tussentijdse doelen.
  1. Zie een deadline als een afspraak met jezelf. Opdrachten die geld genereren gaan bij veel ondernemers voor alles. Dus ook voor hun eigen gezondheid en welzijn. Op korte termijn werkt het omzet verhogend, op lange termijn gezondheid ondermijnend. Deadlines zetten is dus meer dan alleen werk gerelateerd.
  1. Spar met anderen over je deadlines. Door anderen te betrekken in je deadlines heb je een stok achter de deur. Ook al werk je voornamelijk alleen, doordat je spart leg je een bepaalde verantwoordelijkheid af. Niets is zo hinderlijk dan jezelf allerlei excuses te horen benoemen waarom je je deadline niet gehaald hebt. Daarnaast leer je van je sparringpartner.
  1. Maak keuzes. Voordat je met een nieuw project begint, kijk wat er nog in je agenda staat. De meeste deadlines worden niet gehaald door tijdgebrek. Maak eerst af waar je mee bezig bent voor je aan een nieuw project begint.

Voor Joey gold dat hij vooral moest leren zijn agenda te beheren én keuzes moest maken waar hij zijn tijd wel en niet aan besteedde. Het leidde tot meer balans in zijn werk en leven. Eens in de maand sparren we nog even om de vinger aan de pols te houden.

Wil jij eens sparren over jouw deadlines of agenda, schrijf je dan in voor de GRATIS Start Up van I Love Life Coaching. Een telefoon of Skype gesprek van 30 minuten.
Klik hier om een GRATS Start Up gesprek aan te vragen.

Op jouw deadlines!

NB: in mijn boek ‘Smelt die ijsberg!’ staan talloze voorbeelden en oefeningen om zelf aan de slag te gaan om hinderlijke gewoontes te veranderen. Ontvang 5 euro korting op het boek door de code DEADLINE te gebruiken. Klik hier om het boek te kopen! en gebruik de kortingscode.

Welke tips heb jij nog voor het stellen van deadlines? Laat ze hieronder achter.

Michaëla Wierdsma

Foto gemaakt door: Niklas Rhösee

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.