I Love Life – Inspiratie

Het hebben van relaties is ook investeren in elkaar

‘Ik heb helemaal niets met mijn schoonmoeder’. Jenny is aan het woord tijdens ons maandelijks gesprek, ‘Ze heeft het alleen maar over haar fuchsia’s en wie er allemaal ziek of overleden is. Het is dat het Freds moeder is, anders zou ik helemaal geen contact met haar hebben’.

Het is niet de eerste keer dat ik dit hoor. Ik snap Jenny wel, ze heeft zich nooit geaccepteerd gevoeld bij haar. Alsof ze niet goed genoeg is.

Ineens gooi ik de knuppel in het hoenderhok. Jenny is nog volop in de klaagmodus als ik ineens vraag: Jenny, hoe denkt jouw schoonmoeder over jou? Denk je dat ze iets met jou heeft? Zou het kunnen dat zij jouw verhalen over de kinderen, Fred die nooit thuis is en je klaagzangen over anderen leuk vindt? Heb je je al eens verdiept in haar schilderscursus of haar activiteiten voor de kerk?

Met recht was dit de knuppel in het hoenderhok. Jenny trok wit weg en wilde van leer trekken. Ik keek haar aan en vroeg haar even te wachten met reageren. Als je eenmaal iets gezegd hebt kun je dat niet meer terugnemen.

Verwachtingen

Bovenstaand voorbeeld uit mijn praktijk is ongetwijfeld herkenbaar in veel relaties. De Jenny’s en schoonmoeders zijn legio. Waar het om gaat is dat elke relatie uit twee personen bestaat en zijn verwachtingen heeft van een ander. De kunst is de verwachting voor jezelf duidelijk te hebben en daarover met de ander in gesprek gaan te als er niet aan je verwachtingen wordt voldaan.

Investeren

Prettige relaties staan met een goede gezondheid bovenaan het wensenlijstje van de meeste mensen. Zoals het logisch is dat voeding, beweging en rust horen bij een goede gezondheid, zo is investeren in de ander dat bij relaties.

Nu kun je niet intens investeren in alle relaties die je hebt. Het gaat ook wel ver om het hele hebben en houwen van de vrouw van een collega van je man te kennen of te onthouden hoe het met de kinderen van de overbuurvrouw gaat. Het is dus aan jezelf waar je wel en niet in investeert.

Investeren in relaties bestaat mijns inziens uit:

  • belangstelling tonen
  • soms meer geven dan je ontvangt
  • contact houden
  • er zijn als het er toe doet en ook
  • je kunnen uitspreken zonder op eieren te lopen

Relaties

Maar wie zijn dan die relaties waarin je investeert? Dat is aan jezelf. Je kunt je relaties verdelen in jezelf, je gezin, (schoon)familie, vrienden, kennissen, collega’s, buren of social media bekenden. Het is aan jou hoeveel tijd je investeert in die personen en wat je terug verwacht.

Hoe doe ik dat dan was de vraag van Jenny nadat ze bekomen was van mijn opmerking. Dat kan op verschillende manieren. Hieronder vind je één manier uitgeschreven.

  1. Zet je naam in het midden van een vel papier. Schrijf om je naam de mensen die dicht bij je staan én welke relaties zij hebben. Ook met die mensen ben je namelijk in contact. Hoe verder de mensen van je afstaan, hoe minder intens je relatie met hen is. In Jenny haar cirkel stonden ook haar kinderen, collega’s, studiegenootjes en buren. Aan Fred waren zijn ouders, overige familie, collega’s en voetbalvrienden verbonden.
  2. Geef bij elke persoon aan hoe graag je met ze omgaat in cijfers van 1 – 10. 1 is niet zo graag, 10 is heel graag.
  1. Geef bij elk persoon aan hoeveel je nu in contact bent en of dat in verhouding is met je wens. 1 is weinig, 10 is veel.
  1. Bekijk dan de verhouding tussen wens en werkelijkheid. Schrijf voor jezelf op waar het scheef loopt en hoe je dat zou willen veranderen.

Voor Jenny was dit een eyeopener. Door met andere ogen naar haar relatie met haar schoonmoeder te kijken en daarna te investeren in haar, ontstond er ontspanning in de relatie. Nu we een jaar verder zijn blikt Jenny terug. Er is meer ruimte gekomen om met elkaar in gesprek te gaan over andere dingen dan de ditjes en datjes en is het wederzijds respect toegenomen.

Willen

Een intensieve relatie opbouwen kost tijd. En dat moet je willen. Daarbij, je kunt nog zo graag willen, it takes two to tango. De ander kan die behoefte niet hebben. Soms groei je uit elkaar, soms verwaterd een contact, soms investeer je en is het niet wat je ervan verwacht. Soms investeert een ander in jou en kun of wil je niet aan de verwachtingen voldoen.

Eén ding weet je zeker: er is nooit een saai moment, tenslotte ben je er zelf bij.

Op jouw relaties!

Michaëla Wierdsma
Michaëla Wierdsma

PS: door je relaties samen met een ander door te nemen, wordt je een spiegel voorgehouden die je nieuwe inzichten geeft.

PPS: Wil jij weten hoe jij je relaties kunt verbeteren, neem dan vrijblijvend contact op via michaela@ilovelife.nl voor een eerste persoonlijke tip.

PPPS: DEEL dit artikel alsjeblieft met jouw netwerk door op de Facebook, LinkedIn, Twitter en Google knoppen te klikken, want zo kunnen je vrienden in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.

Foto: Alexis Brown

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.