I Love Life – Inspiratie

De maandelijkse cyclus, je houdt ervan of niet!

De bekendste uiting in de wereld van hormonen is de maandelijkse menstruatie oftewel ongesteldheid bij vrouwen.

 • Elke maand van super enthousiast tot zwaar depri.
 • Elke maand die krampen van knieën tot borstbeen.
 • Elke maand die stank van oud bloed aan je tampon.
 • Elke maand die enorme hang naar chocolade of chips, of nog erger, allebei.
 • Elke maand net doen alsof het allemaal goed gaat terwijl je aan het overleven bent.

Met als extraatje dat de maand 28 dagen duurt en je dus 13 keer per jaar menstrueert. 13 keer per jaar die golfbeweging die de hormooncyclus wordt genoemd.

Het duurt als het even mee zit 40 jaar, dat is 520 keer in een vrouwenleven! Daarna, als bonus, de overgang gevolgd door de menopauze, nog zo’n hormoonverhaal.

Vrouwen versus mannen

Er zijn over het algemeen 3 reacties op de menstruatie:

 1. Mannen reageren denigrerend: ‘Zeker ongesteld hè’ als je uit je slof schiet. Of ‘het is zeker weer feest bij je’ als je je collega eens flink de waarheid verteld.
 2. Vrouwen reageren ontkennend: ‘Daar heb ik nou nooit last van’ of ‘stom gezeur, je moet er gewoon mee leven’. Deze vrouwen heulen met de mannen mee.
 3. Vrouwen die beamen: die lekker mee klagen, nog ergere verhalen vertellen (flauwvallen in het toilet, bloed op je stoel bij een conferentie, luiers in je onderbroek waardoor je een nog dikkere kont krijgt).

Oké, het zijn wat stereotypes die ik hier beschrijf, niettemin, herkenbaar.

Overeenkomst

Waar zowel mannen als vrouwen het met elkaar over eens zijn is dat de maandelijkse cyclus van de vrouw invloed heeft op niet alleen haar leven maar ook dat van de omgeving!

Je kunt er weinig aan doen. De pil is een oplossing voor gedeeltelijke oplossing. Net als dat dyslexie, autisme, hoogbegaafdheid, ADHD, downsyndroom of wat voor ‘anders zijn’ niet overgaat. Het is iets waar je inderdaad mee moet leven. Nee, mee mag leven.

Zodra je je ‘anders zijn’ als een zegen ziet, heb je geen strijd meer te leveren. Er is dan alleen nog het zijn, het meebewegen met de flow van het anders zijn.

De zegen

Ja, ongesteld zijn is een zegen.

Er zijn echt voordelen. Je hebt in diezelfde maand een periode van enorme energie. Er is in die periode meer creativiteit, opgewektheid, aantrekkingskracht en rond het leggen van je ei een seksuele drift!

Je hebt de kans om een kind te dragen, een man kan dat per definitie niet. (Beetje lullig dat je voor die 2 of 3 kinderen 520 keer menstrueert, maar goed 😉).

Je lichaam geeft je een seintje dat het tijd is om rust te nemen.

Je ontdekt elke maand weer wat wel en niet belangrijk is.

Natuurlijk kun je de nadelen tegen de voordelen wegstrepen en houd je misschien meer nadelen dan voordelen over. Zeker als je bedenkt dat mannen zoveel meer voordelen hebben dan vrouwen. Zij hoeven tenslotte geen maandverband bij zich te hebben en hebben minder last van stemmingswisselingen. Maar het kan óók anders! Haal geluk uit je cyclus halen.

Dé manier geluk uit je cyclus te halen

Dé manier om geluk uit je hormooncyclus te halen is accepteren dat dit bij jou leven hoort én je daar naar te richten.

 • Luister naar je lichaam
 • Richt je op het ritme van je cyclus
 • Houd rekening met de dagen van rust
 • Accepteer dat dit zo voor jou werkt
 • Gun het een ander, als die de nadelen niet heeft (die heeft vast wel weer wat anders dat niet zo leuk is)
 • Je hebt altijd een excuus voor een nieuwe handtas

Vieren

Tsjonge, ik kan het leuk opschrijven zo. Dat kan ik nú wel en nu pas ik het ook zo toe. Dat is wel anders geweest. Jaren van strijd, woede, verongelijk en frustratie om het ‘feest’ wat elke keer weer onverwacht kwam.

Komende zomer ben ik zonder onderbreking 40 jaar ongesteld (ja, ik was net 11 en wist van niks, sneu hè). Dat ga ik vieren. Dan eet ik een rood taartje, toost ik op mijn onwetendheid als kind, feliciteer ik mijn man dat hij al 30 jaar geniet van mijn cyclus en vier ik het leven, met de wens nog zeker vijf jaar deze cyclus vast te houden en zo over het walhalla van overgang heen te springen. Dat zou toch eens geluk zijn!

En jij, ervaar jij jouw cyclus of die van je partner als een strijd of een zegen? Dat lees ik graag in het commentaarveld hieronder. Altijd fijn om te lezen in een periode dat je support kunt gebruiken.

Op jouw levenscyclus!

Michaëla Wierdsma

 

 

 

Michaëla Wierdsma

Foto door: Tim Marshall on Unsplash 

Deel dit blog met je vrienden zodat ook zij ervan kunnen genieten. Delen wordt zeer gewaardeerd. Hoe meer mensen hun I Love Life bereiken, hoe fijner het is.

3 Responses to “Hormonen, een gevecht of een zegen?”

 1. Renée Daniëls

  Interessant om te lezen, Michaëla. Ik heb het namelijk nooit als voor- of nadeel gezien. Het is net zoiets als met mijn lengte of mijn schoenmaat. Ik had het graag anders gezien, maar het is zoals het is.

  Ja, op de dagen dat ik kromloop van de krampen voel ik me liever ook anders. Maar dat is geen optie.
  Mijn humeur krijgt een tikkie als ik voor de zoveelste keer op een dag kleding moet wisselen. Dit is me de laatste paar maanden weleens overkomen – leeftijdsafhankelijke wijziging waar ik nog niet op ingesteld ben 😉

  Ik herken mezelf dus niet in wat je schrijft, maar wel goed om te lezen dat andere vrouwen dit wel zo kunnen ervaren. Dankjewel!

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Klopt Renée, het is zoals het is. Dank voor je reactie. Als aanvulling: op het moment dat je dat beseft, ben je al een heel eind verder. Vechten of klagen over iets wat je niet kunt veranderen is er dan niet bij. Wat je wel kunt doen is onderzoeken of er mogelijkheden zijn om de symptomen van de hormoonwisseling te verminderen. Zodat je minder kledingwissels nodig hebt. Er zijn manieren, echter om deze (blijvend) toe te passen moet je echt je klachten willen verminderen. En soms is de verandering gewoon teveel gedoe en neem je de symptomen voor lief.

   Beantwoorden
 2. Alie Bruins

  Ook ik heb geen ervaring met vreselijk krampen en ander lichaamlijk ongemak. Maar mijn omgeving heeft het flink te verduren gehad net voor en tijdens mijn menstruaties. Dat was op zijn minst ongemakkelijk maar prima om effe ongegeneerd gal te spuwen.
  Nu ben ik moeder van een 15 jarige dochter die nog net niet krom loopt van de krampen en thuis wil blijven (ja, haar rust pakken kan ze prima). Vandaag is het weer raak, na een onrustige nacht (lees: skypen met vriendin die ver weg woont, keelpijn en die krampen want de ongesteldheid wil maar niet doorbreken) toch maar thuis blijven… Dat wordt wat als zij een betaalde baan gaat nemen. Misschien is ook maar voor haar zelf beginnen, kan ze dit soort periodes fijn zelf indelen 😉

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.