I Love Life – Inspiratie

Groei in je leven

Wil je dit blog als podcast beluisteren? Klik dan op onderstaande mp3 speler. [sc_embed_player_template1 fileurl="/wp-content/uploads/podcasts/blogs/persoonlijke-ontwikkeling_groei-in-je-leven.mp3"]


Groei in je leven

Vier seizoenen in je leven

Seizoenen, we zijn er zo aan gewend. Soepel lopen de seizoenen in elkaar over. Al wordt er bij hevige storm in de lente wel eens gekscherend gezegd dat het herfst is. De natuur houdt zich niet aan de data die wij aanhouden. Een meivakantie met alle uitersten wordt dan ook uitvoerig beschreven in de vele media. Als seizoenen een natuurlijk proces is, hoe kan het dan dat we dat proces maar moeilijk kunnen verkroppen als het om ons leven gaat.

Het lijkt wel of het altijd zomer moet zijn, altijd maar winnen, altijd mooi weer hebben. Vreemd toch. We snappen dat het gras alleen groen kan zijn als het ook eens regent. Dat geldt voor ons persoonlijke gras en zeker voor dat van de buurman. Het gras bij de buurman lijkt groener, misschien heeft het daar wat vaker geregend?

Regen in je leven

Op felicitatie kaarten schrijf ik regelmatig ‘ik wens je een mooi leven, met meer zon dan regen’. Ik wens je namelijk wel degelijk regen, stormen en onweer toe. Dat houdt je gras groen, je leven gevarieerd én als extraatje: van de regen, storm en onweer klaart de lucht op. En dan zijn er de dooddoeners, die je echt niet wilt horen als je in een winterperiode zit. Zoals deze: van je fouten leer je. Echt grrrr, zeker als je er midden in zit of je fouten wel een enorm effect hebben op je leven.

En ken je deze nog: ‘je mag fouten maken’. Ja, ja, echt flink balen als iemand dat tegen je zegt en je ondertussen vele euro’s verliest of het vertrouwen van je partner. Maar toch, je wilt dat groene gras, dan heb je die nattigheid echt nodig. Seizoenen betekenen groei. En groei betekent leren. Altijd.

Leerproces

In interviews vraag ik regelmatig naar een grote ‘fout’ die de geïnterviewde heeft gemaakt in zijn of haar leven. Het is dan niet de fout die belangrijk is. Welnee. Het is het inzicht dat deze persoon daardoor heeft gekregen wat heeft geleidt naar groei in leven en in ondernemen. Fouten maken, herfst of winter ervaren, zijn essentieel in je leven om te groeien. Zonder groei is er geen leven.

Het mooie van seizoenen is dat ze logisch op elkaar volgen: grond bewerken, zaaien, bemesten, oogsten, rusten. Dat geldt ook voor jezelf als persoon.
In het boek ‘De wetten van de winnaars, maak van succes een gewoonte’ schrijft Bodo Schäfer over de vier jaargetijden in ondernemen. De winnaars spreken niet over een winter als een persoonlijke mislukking, maar erkennen dat het een onderdeel is van het eeuwig durende systeem.

Jouw leven in seizoenen

Het mooie is dat in je eigen leven de seizoenen elkaar heel snel kunnen opvolgen met zo’n gestage lijn erdoor van groei. Op één dag kun je wel alle seizoenen beleven en toch in een periode van voorbereiding zitten. Als voorbeeld mijn Alpe d’Huez avontuur, negen maanden trainen om een berg op te fietsen.

  • Lente: schema maken voor trainen en voeding
  • Zomer: fietsen, krachttraining, voeding aanpassen en rusten
  • Herfst: daadwerkelijk naar Frankrijk toe en die 21 bochten fietsen
  • Winter: nagenieten van het gepresteerde en de volgende uitdaging bedenken.

Het was echter niet alleen maar mooi weer tijdens die negen maanden. Bloed, zweet en tranen. Frustratie alom met her en der een depressie, hagel of cumuluswolken die als stoom uit mijn oren kwamen. Uiteindelijk hebben die seizoenen in mijn Alpe d’Huez avontuur geleidt naar een succes, waarbij ik vooral van de wisselingen heb geleerd en waar ik nog steeds op teer.

Succes is verslavend

Het hebben van succes in je leven is zo leuk dat het verslavend werkt. Inclusief alle fouten en stommiteiten. Succes staat voor groei, plezier, energie, ervaring en voor seizoenen. Kortom voor LEVEN.

Michaëla Wierdsma

PS: mmmm, voortaan schrijf ik op een kaart ‘ik wens je een groei leven, met meer zon dan regen’, een mooie #ILoveLife wens!

Foto gemaakt door: Jonathan Pielmeyer

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.