I Love Life – Inspiratie

Ecologische voetafdruk

Viel dat even tegen, mijn ecologische voetafdruk. Had ik een paar jaar geleden nog een voetafdruk waar ik vol trots en zonder schaamte opschepperig over kon vertellen – ja, onder de 1,8 HA – nu krab ik mij eens achter de oren.

Waar is mijn idealistische kijk gebleven? Waar is de trots van een lage voetafdruk? Om eerlijk te zijn: ik ben net als velen. Ik gebruik gedachteloos de auto, heb een goede reden om met het vliegtuig naar Londen te gaan, klaag mee over de hoge prijzen van biologische groenten, eet bananen en chocolade is toch wel heel erg lekker.

Bewustwording

Het rommelt bij ons thuis. We hebben alles, mijn man en ik. Fijne relatie, fijne mensen om ons heen, warm huis, leuk werk, gezond en ga zo maar door. Maar toch. De idealistische wereldverbeteraars die we waren zijn de afgelopen 15 jaar weggezakt in een modus van beslommeringen in huis, gezin, werk en familie.

De verhalen over fietsvakanties, met de kinderwagen in de bus naar Friesland, tomaten kweken in de vensterbank of biologische melk halen op de fiets een dorp verderop. Ze leveren mooie romantische herinneringen op en ondertussen denkend, waarom doen we dat nu niet meer. Is het gemakzucht of druk met van alles?

Ineens was ik me weer bewust van mijn aandeel in de maatschappij. Tja, het rommelde niet voor niks.

Natuurlijk kan ik wijzen naar anderen: hij doet dit fout en zij doen dat niet handig en dan excuseer ik mijn gedrag. Dat komt dan neer op het ‘ja-maar-hij-begon’ excuus. Nee, kijk naar wat je zelf kunt doen en leer van mensen die een stuk verder zijn.

Zo is een nieuw project geboren in ons huis en hart.

De gouden voetafdruk

Het doel is een voetafdruk van minder dan 1,8 HA binnen een jaar te realiseren. De gouden voetafdruk dus. We zitten nu op ongeveer 2,9 – Eric wat hoger dan ik, ik ga namelijk op sokken naar mijn werk en hij met de auto!

Leuk zo’n doel, zeiden we tegen elkaar, maar hoe gaan we dat doen? Enthousiast beginnen en na een maand afhaken met een of andere kulsmoes? Is het alleen maar zwaar en moeilijk? Wat zijn de verwachte voordelen? Voor wie doe je het? We discussiëren wat af op zoek naar een modus die past en bijna onhaalbaar is.

Wat het antwoord ook is, voor mij persoonlijk telt mee dat ik nog zo’n mooi geweldig leven kan hebben, ik leef niet alleen op deze wereld.

Wereldverbeteraar in de dop

Yes, daar is ze weer, ik voel het kriebelen: de wereldverbeteraar in mij, gelouterd door levenservaring en nog steeds geen geitenwollensokken dragend. Op de barricaden via bloggen, vloggen, internet en ontmoetingen. Het is spannend en leuk tegelijk. Maar het mooiste is, we doen het samen, enthousiast en blij. Dat maakt dat dit voelt als compleet I Love Life.

Hoe is dat voor jou? Heb jij ook wel eens van die 'wereldverbeteraar' kriebels? Graag lees ik jouw ervaring in het reactieveld hieronder.

Op jouw I Love Life!

Michaëla Wierdsma

 

 

Michaëla Wierdsma

PS: De eerste barricade zijn we al tegengekomen: onze dochter uitleggen waarom we de auto veel minder gaan gebruiken en wellicht weg doen! Gelukkig heeft ze een regenbroek en Eric ook, nu ik nog 😊

Foto: Roman Kraft on Unsplash

2 Responses to “Is een gouden voetafdruk mogelijk?”

  • Michaëla Wierdsma

   Goed plan Willie, ik ben benieuwd wat je van je voetafdruk vindt. Op deze site kun je eenvoudig je ecologische voetafdruk meten. http://voetafdruktest.wnf.nl/vragen.cfm
   Dit is vrij eenvoudig, het lastige is om je voetafdruk te verkleinen. Dat is natuurlijk ook gelijk het leukste. Succes en graag lees ik je resultaat en tips over dit onderwerp.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.