I Love Life – Inspiratie

Is 1 januari voor jou de dag?

1 januari is de datum waarop goede voornemens beginnen. Het is alsof de energie van deze datum je een stukje verder helpt om ook daadwerkelijk je goede voornemen uit te voeren.

Merel reageerde fel op het onderwerp goede voornemens. ‘Wat een flauwekul, je weet toch dat het altijd mislukt. Niet aan beginnen, belachelijk gedoe!’. Het werd ineens stil in het groepsgesprek. Je kent dat wel, ineens is het heel stil. Het voelde als de stilte voor de storm.

De storm van reacties was niet in verhouding tot de opmerking van Merel. Alsof een ieder in de groep zich persoonlijk aangevallen voelde. Er was herkenning al dan niet overgoten met excuses van het waarom van mislukken. Met daarbij allerlei ongevraagde tips om te voorkomen dat je goede voornemen mislukt.

Op verzoek van Merel heb ik een aantal tips op een rij gezet.

Voorkom mislukking

Mislukking ligt inderdaad op de loer.

 • Waarom heb je dat voornemen? Wat wil je bereiken.
  Meer rust in je leven -> minder stress gevoel
  X kilo’s aankomen -> gezonder gewicht
  Meer bewegen -> betere gezondheid
  Huis opruimen -> minder tijd om te zoeken naar je sleutels
  Als freelancer gaan werken -> meer vrijheid
 • Geef een eindpunt aan je goede voornemen.
  Dat kan een datum of een getal zijn.

Op 31 maart heb ik 3 slaapkamers opgeruimd. Met 5 kilo eraf kan ik een nieuwe broek kopen. Na je streefdatum of streefgetal kun je weer een nieuw goed voornemen maken. Als je doel namelijk is om je hele huis op te ruimen, heb je daar wellicht langer voor nodig. Je (voorlopige) eindpunt is dan een tussenmeting.

Je kunt je maar een korte periode ergens helemaal op storten. Door je voorgenomen resultaat een einddatum mee te geven, weet je hoe lang je dat goede voornemen nog moet volhouden.

 • Hak de route naar je eindpunt dus in stapjes. Kleine stappen zijn makkelijker te maken dan grote.
 • Ruime elke dag een la of een plank op. Doe dat vijf van de zeven dagen. Na 3 maanden heb je 65 (13 x 5 dagen) lades, planken of kastjes opgeruimd. Dat zijn vast 3 slaapkamers.
 • Doe elke dag een fitness oefening een seconde langer. Na 65 dagen kun je 65 seconden langer planken dan dat je startte.
 • Zichtbaar in ondernemen: doe elke dag een actie waarbij je zichtbaar bent in je ondernemen. Na 65 dagen is jouw bereik enorm vergroot en ben je zichtbaarder dan ooit.
 • Geef jezelf beloningen. Niets werkt beter dan tussentijdse waardering. Waarom alleen kinderen een cijfer geven bij huiswerk? Waarom alleen jezelf bij grote prestaties belonen?

Bij elke stap beloon je jezelf: schouderklopje, glimlach in de spiegel, high five of kleine dingen zoals even dansen, hoofdstuk lezen in je boek, tijdschrift doorbladeren, 10 minuten surfen op het internet.

Schrijf een aantal beloningen op een lijstje en geef ze jezelf.

 • Maak je voornemen publiekelijk. Ze zijn je stok achter de deur. Ontdek ook wie nog meer dat voornemen heeft en vind een maatje in jouw voornemen.

Esmée wilde meer ruimte in huis. Adriënne wilde spullen kwijt. Ze maakten ieder een eigen plan hoe dat uit te voeren en hielden elkaar op de hoogte. Ze hebben zelfs een keer bij elkaar opgeruimd goed om op gang te komen.

 • Zoek professionele hulp als je jouw goede voornemens of doelen niet op een rijtje krijgt en dat wel heel graag wilt.

Als ‘stok-achter-de-deur-coach’ help ik ondernemers om hun doelen inzichtelijk te maken én ze ook te bereiken. Er zijn 1001 redenen waarom je iets niet doet. Doordat ik voor mijn klanten hun blinde vlek belicht, krijgen zij inzicht waardoor ze niet in diezelfde valkuil stappen.

Wat als je goede voornemen mislukt?

Dat heeft vaak een of meerdere oorzaken. Je einddoel of eindresultaat is dan niet helder. Je tijdplanning is niet reëel, je stappen zijn te groot, je vindt beloningen onzin of je bent te fanatiek en raakt teleurgesteld.

Goede voornemens, ook wel doelen zetten genoemd, vragen een lange adem.

Nadat ik bovenstaande voor Merel op een rijtje had gezet, herkende ze haar eigen valkuilen. In de Start Up gaf ik haar persoonlijke tips om het goede voornemen voor te bereiden.

Wat zijn jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar? Of begin je er niet meer aan uit angst voor mislukking? Schrijf het in het reactieveld hieronder en ontvang daarop jouw persoonlijke tip als dank.

Op jouw goede voornemen!

 Michaëla Wierdsma

 

Michaëla Wierdsma

PS:  Ik heb voor 2017 nog 1 plekje voor een gratis Start Up, wil jij die, reageer dan direct via deze link. Dan ga jij met goed uitgewerkte voornemens het nieuwe jaar in.

Foto: Annie Spratt on Unsplash

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.