I Love Life – Inspiratie

Geluk – geld – werk: een drie-eenheid

Geld heeft waarde, maar hoeveel eigenlijk?

Geld maakt niet gelukkig luidt het gezegde, maar geen geld draagt wel bij aan een ongelukkig gevoel. En dat laatste willen we niet. Een ongelukkig gevoel is demotiverend in je leven. Het is niet dat geld daar altijd debet aan is.

Wat dan wel. Wanneer voel je je gelukkig en wanneer ongelukkig. Waar verlang je naar om dat geluksgevoel te krijgen? Vaak wordt geluk met meer geld hebben verward. Dan wordt geld verkrijgen het doel en niet het middel.

Het doel is je gelukkig te voelen, een middel is dan meer geld om handen te hebben zodat je die vakantie, dat bioscoopje of die auto kunt kopen. De vraag rijst dan: ben je zoveel ongelukkiger als je dat niet hebt?

Als je antwoord ja is. Prima. Als je twijfelt, lees dan door.

Waar zit jouw geluk?

Daar zit dus de essentie. Waar word jij blij, gelukkig, tevreden van? Wat maakt jouw leven compleet? Waar raak je ontroerd door en wat in je dagelijks bestaan verwonderd je, doet je glimlachen en geeft je energie?

Door daar bij stil te staan ervaar je waar je werkelijke geluk zit.

Een vriendin appte, ‘heb je tijd voor een bakkie’. ‘Ja, ik ga spijbelen’ en ik sprong op de fiets naar het favoriete tentje in het dorp. Spijbelen? Ja, spijbelen. Er lagen nog veel klussen op me te wachten en eigenlijk had ik geen tijd. Toch greep ik mijn kans deze vriendin weer te zien. Het gaf mijn dag een driedubbele salto van geluk: bijpraten, heerlijk thee op terras en even iets onverwachts anders doen totaal buiten mijn planning om.

Geld is aanvullend geluk

Uiteraard had ik dat bakje thee ook bij haar in de tuin kunnen drinken of schoof zij bij mij aan tafel aan. Het hebben van geld geeft dan de mogelijkheid de luxe van een geserveerde kop thee of cappuccino te ervaren. Geld is dan een aanvulling op het geluk van vriendschap en uit je dagelijks patroon springen.

Het leven is als een ketting van geluksmomenten.

Het leven kreeg ik cadeau. Ik ben uit liefde gemaakt en opgegroeid zonder geldzorgen. Althans, ik heb ze niet meegekregen buiten de opmerkingen ‘doe het licht uit, let op de tikken van de telefoon en deur dicht’ in het kader van ‘zuinigheid en vlijt bouwt huizen als kastelen’.

Er is een donkere schaduw, 20 jaar gepest, maar dat is overwoekerd doordat ik altijd een vriendin had die daar niet aan meedeed en later mijn man die als tegenhanger van mijn pestende collega’s werkte. Het geluk van gepest worden was dan ook de drive om verder te gaan. Werkend aan zelfvertrouwen, op zoek naar de essentie van het leven en een paar gesprekken met een coach.

Terugkijkend, is mijn leven een ketting van geluksmomenten. De ketting is kleurrijk, volumineus, licht en prachtig met nog genoeg kettingdraad voor de tweede helft van mijn leven.

Geluk hangt ook samen met geld

Veel van mijn geluksmomenten hangen samen met geld. Dat zijn dan de ervaringen van vakantie houden, een ballonvaart, een rootsreis of uit eten. Door geld kon ik ervaringen opdoen die je niet gratis krijgt. Het adopteren van onze kinderen, biologisch eten, studeren, een auto rijden of ons gebit renoveren. Dat alles geeft geluk en daardoor heeft geld waarde. Soms van onschatbare waarde zoals bij de adoptie van onze kinderen.

Voor dat geld moet je werken, althans de meesten van ons hebben geen suikeroom die maandelijks een bedrag stort. Je werk is dus waardevol en als het goed is brengt je werk ook geluk. Leuke contacten, voldoening, afwisseling en inspiratie.

De waarde van geld is dus onlosmakelijk verbonden met het geluk dat ik er door ervaar. Niets meer en niets minder. En hoeveel het voor jou waard is, kun alleen jij invullen.

Wensen

Uiteraard heb ik nog wensen die geld kosten. Zoals een rondreis met camper door Australië of een weekendje Maastricht. Voor die wensen werk ik dan. En op momenten dat het werk tegenzit of ik aan een routine klus werk kijk ik naar mijn doelen.

Het mooie is dat ik dan op voorhand al geluk ervaar. Ik zie me al slenteren op de Vrijthof of starend over Morton Bay in Queensland.

Ik noem dit ook wel mijn I Love Life leven.
Wil jij dat ook, jouw droomleven niet alleen dromen maar ook beleven? Doe dan mee met het programma 'De 9 cirkels van mijn leven'. Daarin ontdek jij hoe jij van jouw leven jouw droomleven maakt.

Michaëla Wierdsma

PS: DEEL dit artikel alsjeblieft met jouw netwerk door op de Facebook, LinkedIn, Twitter en Google knoppen te klikken, want zo kunnen je vrienden in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.

Foto gemaakt door: Austin Ban

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.