I Love Life – Inspiratie

De overeenkomst tussen een strandbal en focus

In business is het woord focus helemaal in. Houd focus en alles gaat je lukken! Om dat te bereiken ontvang je veel tips. Agenda volgen, je momenten rust pakken, tijd plannen en je afleiders uitzetten.

Die afleiders zijn echt de achilleshiel van focus houden. Je kunt alle geluidjes en pop-ups op je pc en mobiel wel uitzetten. Eén afleider heeft geen knop.

De grootste afleider zijn je eigen gedachten.

Focus en je gedachten

Ooit wel eens geprobeerd je gedachten stop te zetten? Of die stemmetjes van verleiding uit te schakelen? Je gedachten stop zetten is hetzelfde als een strandbal in bad onder water houden. Het kost heel veel energie en levert weinig op.

Bedenk dus trucjes (ja focus houden is niet anders dan trucjes toepassen die je tot een gewoonte maakt) waarop je de strandbal onder water kunt houden, dusdanig dat het weinig energie kost.

Strandbal Gedachten
Lucht laten ontsnappen: er is minder kracht nodig om de bal onder water te houden. Gedachten opschrijven: in 2 minuten alles wat op dat moment opkomt opschrijven. Daarna kun je je beter focussen.
Gewoon doen: even inspannen en loslaten, kijk eens hoe mooi die bal springt. Niet te veel denken: doe gewoon, onderneem actie. Je ontmoet het onverwachte.
Hou het bij je eigen strandbal: je hoeft de ballen van een ander niet onder water te houden. Concentreer je op die ene taak: multitasking is een fabeltje.
Duw alleen: het maakt niet uit aan welke kant het ventieltje is. Richt je op één gedachte: alle bijzaken, zijn bijzaken
…bedenk hier jouw metafoor…..

 

Mannen versus vrouwen

Mannen kunnen zich beter focussen dan vrouwen. In Mannen versus Vrouwen lees je over de ‘empty box’ van mannen. Zelfs mijn eigen metroman (zo eentje die ook veel in huis doet) doet één ding tegelijk. Als er teveel dingen tegelijk zijn, voert stress de boventoon en gebeurt er een stuk minder.

Bij vrouwen gebeurt het tegenovergestelde. Vrouwen kunnen beter overzicht houden in chaos. Ze zijn gewend om meerdere ballen in de lucht te houden. Juist als ze tijd ‘over’ houden, er minder stress is, doen ze weinig tot niets en viert afleiding hoogtij.

Is focus nodig?

Dat is aan jou. Heb je last van uitstelgedrag? Heb je te veel ‘deadline’ stress? Zijn je  doelen of wensen schijnbaar onbereikbaar? Word je veel afgeleid door van alles behalve dat wat je gepland hebt?

Dan is het verkrijgen van focus een oplossing. Hoe afwijkend het ook in je dagelijks patroon is.

Focus zoals bij je past

Kijk naar je eigen strandbal en ontdek hoe jij zelf het beste kunt focussen.

Focus houden kun je leren, door je eigen flow daarin te zoeken. Op die manier vermindert je achilleshiel, je gedachtestroom die continue aanwezig is.

Wat voor iedereen, mannen en vrouwen, geldt:

 • Ontdek op welk moment jij je het beste kan concentreren
 • Beweeg tussendoor
 • Drink water
 • Heb plezier

Tot slot

De achilleshiel afleiden kan net als perfectionisme, moeite met loslaten, dwangmatigheid of chaos creëren een blokkade zijn die met eenvoudige trucjes niet te overwinnen is.

Is focus houden jouw blokkade en wil je er echt vanaf, neem dan contact met mij op voor een persoonlijke gesprek. Mail naar michaela@ilovelife.nl

Op jouw focus!

Michaëla Wierdsma

 

 

Michaëla Wierdsma

NB: Wil je elke dag groei in je leven? Het is mogelijk. Begin met elke dag geluk. Ontdek het met mijn gratis e-boek Elke Dag Geluk en de 7 pijlers van geluk. Download 'm via deze link.  En ontdek hoe je jouw geluk een handje kunt helpen.   Foto:  Felipe Correia on Unsplash

2 Responses to “De achilleshiel van focus houden”

 1. Renée Daniëls

  Ik heb diverse middelen (trucjes) in mijn arsenaal om me te helpen om focus te houden.
  Een planning, een takenlijst, een timer (met een schema dat bij mij past), buddies, het maken van een dumplijst …
  Ook maak ik regelmatig gebruik van dingen als Challenges. Ik doe niet zomaar aan eentje mee, dat zou uitstelgedrag zijn. 😉
  Ik doe alleen mee als het over een onderwerp gaat waar ik mee aan de slag wil, maar wat er maar niet van komt. Zoals de AVG …

  Maar soms is er geen houden aan, welk trucje ik ook toepas.
  Vaak is dat in een periode dat ik niet meer kan beoordelen waarop ik wil of moet focussen. Wat prioriteit heeft. Omdat er teveel dingen zijn die prioriteit hebben.
  In die periodes val ik dan terug op ‘de pieplijst’: ik ga aan de slag met wie of wat het hardst piept.

  Zo’n periode is onhandig, maar niet altijd (helemaal) negatief. Focus hebben betekent namelijk ook oogkleppen ophebben. In een ‘chaosperiode’ heb ik die dus helemaal niet.
  Daardoor kunnen er hele leuke/interessante/nuttige dingen op m’n pad of inzichten naar boven komen.
  Het is echt een waarheid als een koe: ieder nadeel heb ze voordeel. 😉

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Je ‘piep’lijst, dat is een goeie Renée. Een pieplijst is een enorme afleider. En soms ook een prima afleiding. Je doet allerlei ‘rommel’ klusjes en krijgt daardoor weer een flow van afmaken, opruimen en overzicht in de chaos.

   Het grootste gevaar is dat je je ‘piep’lijst zo leuk vindt dat je dat vooral doet.
   Een tip om dat te doorbreken is om heel bewust een pieplijst te maken. Daar zet je allerlei kleine klusjes op die minder noodzaak hebben. De grootste noodzaak is dat je door de flow weer overzicht krijgt in de chaos. Het extraatjes is dan dat je allerlei kleine klusjes af hebt.

   Houd in ieder geval de rode draad in je werkzaamheden aan en laat je af en toe bewust afleiden door de ‘piep’lijst.

   Succes Renée!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.