I Love Life – Inspiratie

Uit mijn comfortzone.

Feedback vragen, durf jij het?

‘Afstandelijk, arrogant, ongenaakbaar, kapsones’. Dit kreeg ik te horen binnen een week tijd in verschillende situaties van mensen waar ik graag mee omga, nadat ik ze er om vroeg. Deze mensen vinden mij namelijk aardig en kennen mij goed. Ze kennen mij ook goed genoeg dat ik me dit persoonlijk aantrek. Ter lering en vermaak van mijzelf dus.

Hoe kom ik over

Ik was verbaasd. ‘Ik, afstandelijk en arrogant?’ Het komt er dus op neer hoe ik bij een eerste kennismaking over kom op anderen. Tsjonge, nooit geweten. Even slikken, maar eerlijk is eerlijk, ik vroeg er om.

Hoe kom ik nu over als je met mij omgaat of mij in een groep observeert.

Dit dus. Tussen denken en uitstralen zit dus nogal een verschil.

  • Ik dacht dat ik rustig afwachtte en een ander het woord liet -> arrogant
  • Ik dacht dat ik een ontspannen gezicht had -> ongenaakbaar
  • Ik wacht af in een gezelschap -> afstandelijk
  • Ik voer het woord -> kapsones achtig

Kanonne, dat wil ik niet. Ik ben eerder het tegenovergestelde. Benaderbaar, naïef, nuchter en zoekend in het leven.

Uitstraling en innerlijk beleven

Als mijn uitstraling zo verschild van mijn innerlijk beleven, dan kan ik daar wel wat aan doen. Of ik word ongenaakbaar, mwah, zie ik niet zitten, of ik pas mijn houding aan.

Vriendin M zei: ‘je mag wat meer glimlachen’. “Maar (gelijk even tegengas) als ik zo afstandelijk kijk concentreer ik me ergens op” zei ik.

Een smoes, het gaat er namelijk om hoe ik overkom in gezelschap dat mij dus niet zo goed kent én waarbij ik positief wil overkomen. Dat was het uitgangspunt bij de feedbackvraag.

Dus ik oefenen bij het bakkie thee. “Nee, niet die grimassen, dan ben je weer de clown” lachte vriendin. Het was dus flink lachen. En als ik daaraan denk heb ik ook gelijk een oplossing voor mijn ‘imago’ probleem.

Glimlach op mijn gezicht

Ik oefen een glimlach op mijn gezicht. Dat doe ik dus door aan dat soort lachmomenten terug te denken. Momenten van ontroering, slappe lach, blijdschap, vriendschap, liefde en mooie belevenissen. Dan is het een natuurlijke glimlach.

Dit artikel tikkend zit ik hier met een grote glimlach (nee geen grimas) op mijn gezicht. Op het tweede computerscherm staat een foto van mijn dochter als 6-jarige Darth Maul met een grote glimlach op haar gezicht. Het vertederd, zo’n puppy die in al haar onschuld met al een laag schmink zo naar het verkleedfeest wil (oké, we hadden ook nog een Zorro cape en ik wilde maar wat graag kliederen op haar gezicht).

Houding

Glimlach bedacht. Nu nog de houding. Dat is net zo’n wezenlijk onderdeel van hoe je overkomt als je gezichtsuitdrukking. Dat is wel andere koek. De eerste filmpjes voor I Love Life zijn opgenomen, en naast de bloopers en het plezier dat we hadden, is daar nog wel wat van te leren.

Zonder mijn natuurlijke manier geweld aan te doen, leer ik door te kijken naar anderen bij presentaties of op het podium, hoe ik het kan aanpakken.

Er is wel een voorbehoud in dit geheel

Er is wel een nota bene in deze ervaring. Feedback op mij als persoon trek ik mij vooral aan van mensen die mij werkelijk kennen en feedback geven met de intentie tot verbetering en niet ter meerdere eer en glorie van hunzelf. Of ik het wel of niet toepas, zij vinden mij er niet minder om.

Bij feedback op zakelijk gebied zijn het soms dezelfde en soms andere personen. Afhankelijk waarin zij zich gespecialiseerd hebben of wat hun ervaring is. Ik hoef mijn man geen feedback te vragen over branding of strategische plannen voor mijn bedrijf. Kan ik doen, maar dat is dan voor mijn ego, hij vindt het namelijk geweldig wat ik allemaal doe!

Reacties van de lezers van mijn artikelen of boek neem ik wel serieus. Als iemand namelijk de moeite neemt om te reageren, houdt dat in dat ik iets raak. En met hun idee of mening groei ik weer in ondernemen en leven. Al moet ik toegeven dat het best spannend is. De ‘wat-zullen-ze-wel-niet-van-me-denken’ duivel kan dan nog weleens opspelen.

Durf jij?

Durf jij feedback te vragen, de adviezen op waarde te schatten en toe te passen. Durf je feedback te geven?

Graag lees ik het in het reactieveld hieronder en leer van je. En met jouw tips aan de I Love Life site ga ik aan de slag. Lekker groeien van de input.

Op jouw feedback!

Michaëla Wierdsma

PS: er hangt ook een briefje aan mijn pc: GLIMLACH! Het helpt echt.

PS PS: is feedback vragen én geven een item waar je aan wilt werken, begin dan met de I Love Life Challenge Op weg naar jouw I Love Life Leven en neem het mee in deze 7 daagse uitdaging. Geheid dat je na 7 dagen andere inzichten hebt. Ook wat feedback betreft.

Foto door: Anna Vander Stel


No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.