I Love Life – Inspiratie

Bij extremen komen associaties als radicaal, buitensporig of uitersten in gedachten. Dat in combinatie met het weer, sport of politiek en dus vooral buiten je eigen invloed om. In uitspraken wordt dat bevestigd met woorden als: super, extatisch, geweldig, vet cool of enorm. Een enorme superprestatie, een fenomenaal vet cool feest of geweldig extreme omstandigheden.

Extremen in je eigen leven

Extremen in je dagelijks bestaan worden minder geassocieerd. Totdat je je eigen leven gaat ontleden.

Nikki is een spontane extroverte vrouw van 38. Ze wil nu eindelijk doen wat ze echt wil. Ze heeft al veel gedaan maar nooit het juiste volgens haar. Veel opleidingen, allerlei banen en allerlei partners. Ze stortte zich overal vol overgave op om dan gedesillusioneerd te stoppen. Van vegetariër naar Paleo aanhanger, van werknemer tot het opzetten van een eigen toko, van wandelsport tot deltavliegen. En ook van zuinig aan de ene kant tot schimmige investeringen aan de andere kant. Nikki leidt een leven vol extremen, een leven van zoeken naar meer, anders, mooier of leuker. Bang om ook maar ‘iets’ te missen.

Nikki is snel enthousiast en gauw verveelt en ze merkte dat ze steeds minder projecten afmaakte. Alsof de accu steeds een beetje opgeladen werd en dan snel weer leeg was.

Tijd voor verandering. De inzet was om meer rust in haar leven te creëren zodat ze besluiten kon nemen zonder de extreme pieken en dalen.

Aan de slag met de extremen

Nikki is aan de slag gegaan met haar extremen. De eerste stap werd de workshop ‘Pluk de vruchten van doelen stellen’. Daarin werd niet alleen naar zakelijke doelen gekeken maar ook naar privédoelen. Vragen als:

 • Wat wil je worden als je groot bent?
 • Hoe wil je terugkijken op je leven in het uur van je dood?
 • Wat is het belangrijkste voor jou in je leven?

zijn de essentie van het leven én daarbij het stellen van doelen.

Tijdens de workshop blijkt elke keer weer dat als je niet goed weet wat je wilt, je eigenlijk ronddoolt. Dat wil niet zeggen dat je leven niet goed, leuk of prettig is. Absoluut niet. Een leven als een vakantie, dwalend van het een naar het ander, kan heel prettig zijn. Alleen niet voor iedereen en niet altijd.

De deelnemers aan de workshop vinden het ronddolen niet meer prettig. Het voelt alsof het leven tussen hun vingers door glipt zonder dat ze er vat op hebben.

De mindset als eerste stap

De eerste stap om de extremen te verminderen is het in kaart brengen van je eigen mindset. Hoe graag wil je XX bereiken? Wat heb je er voor over? Wat moet je laten om XX te halen? Kun je advies ontvangen én er naar handelen? Hoe reageer je als je iets goed doet en hoe als het niet goed gaat?

Belonen

Eén van de onderdelen bij mindset verandering is dan ook jezelf belonen. We zijn zo gewend om onszelf te straffen voor iets wat we niet goed doen, dat we de realiteit vaak uit het oog verliezen.

In het artikel ‘Jezelf belonen, waarom zou je dat doen?’ geef ik 10 goede redenen om jezelf te belonen. Belonen hoeft niet extreem, juist niet. Een beloning staat in verhouding tot het gedane.

Focus houden

Bij alle stappen om effectief te ondernemen is focus houden en doen een overkoepelend thema. En dat blijkt bij veel ondernemers een probleem. Voor Nikkie bleek de besloten facebookgroep na de workshop ‘Pluk de vruchten van doelen stellen’ het ei van Columbus. Daardoor kon ze effectief gebruik maken van het materiaal en van de feedback van anderen. Het bleek haar stok achter de deur.

Wil jij dat ook, leren focus houden én doelen stellen in je bedrijf?Laat me weten wat jij denkt daarvoor nodig te hebben. Ik zie het graag direct in mijn mailbox michaela@ilovelife.nl of in het reactieveld hieronder.

Op jouw focus!

Michaela Wierdsma

3 Responses to “Extremen in je leven, heb jij er last van?”

 1. Richwald

  Een aanrader deze workshop! Michaela weet de pijnpunten feilloos te vinden en geeft je praktische handvatten die erg nuttig zijn om weer overzicht te krijgen in het (zakelijk) leven.

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Dank voor je aanbeveling Richwald. Jij hebt mooie stappen gezet en zet ze nog steeds. Zowel in leven als in ondernemen. Chapeau voor je doorzetten.

   Beantwoorden
 2. Michaëla Wierdsma

  Dank voor je aanbeveling Richwald. Jij hebt mooie stappen gezet en zet ze nog steeds. Zowel in leven als in ondernemen. Chapeau voor je doorzetten.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.