I Love Life – Inspiratie

Effectief ondernemen is wat elke ondernemer wil en weinig ondernemers doen. De meeste (startende) ondernemers zijn net een 1001 dingen doekje. Eén persoon doet alles alleen in zijn of haar onderneming en met als gewoonte alles door elkaar.

Allard-Jan, 53 en zelfstandig recruiter, werkte zich een slag in de rondte. Naar opdrachtgevers, workshop maken, boekhouding, onderzoek en nog veel meer. Chaos op kantoor, chaos in zijn hoofd, slecht slapen en veel stress. Aan dat waar hij goed in is, de juiste mensen vinden voor een werkgever, besteedde hij nog maar een fractie van zijn tijd. Terwijl daar de inkomsten vandaan moeten komen!

Tijd voor actie dus

Niet een slag in de rondte werken, maar effectief ondernemen. Effectief ondernemen doe je vooral door doelen te stellen. Dat klinkt als ‘moeten’ en ‘lastig’, echter eenmaal aangeleerd is dit de effectiefste manier om te doen waar je goed in bent. Je vak en niet de boekhouding doen, tenzij boekhouden natuurlijk jouw vak is.

Om effectief te kunnen ondernemen leerde Allard-Jan om doelen te stellen. Al is stap 5 actie in het 6 stappenplan voor effectief ondernemen, de meest aantrekkelijke. Het begint allemaal bij:

Stap 1: mindset, waarom wil je een bepaald doel stellen. Als je dat niet weet heeft het geen zin om doelen te stellen. Er zijn momenten dat je namelijk totaal geen zin hebt in je stappenplan, je acties en liever even gaat surfen op het internet. Door te weten waarom jij die acties doet, heb je je eigen stok achter de deur.

Stap 2: doelen concreet benoemen. Dat zijn niet alleen grote doelen waar je over 5 jaar wilt staan, maar ook jaar en maanddoelen. Concreet zijn getallen: omzet, winst, x aantal klanten, x aantal fans op je facebook, x workshops geven.

Stap 3: strategie bepalen. Hoe ga je die doelen halen. Welke kennis, kunde, talenten en hulpbronnen heb je zelf daarvoor. En wat kun je beter uitbesteden.

Stap 4: plan maken: wanneer ga je wat doen. Per doel werk je uit wat je daarvoor nodig hebt én wanneer je dat gaat doen. Dat plan werk je uit van een jaar naar een kwartaal, naar een maand naar een week en zelfs naar een dag. Het lijkt veel maar door je doelen in kleine stukjes op te delen ga je juist effectief ondernemen. Je leert je tijd te managen, nee te zeggen en te doen waar jij goed in bent.

En dan eindelijk

Stap 5: actie! Al die uitgewerkte stappen zetten. DOEN dus.

Stap 6: recapitulatie. Terugblik op wat je gedaan hebt en waar je wat kunt verbeteren. Zit je nog op de goede weg. Dit is de stap die vaak vergeten wordt want je gaat maar door met stap 5.

Als je het snel leest is het zo klaar! Helaas, dat is niet zo. Het stellen van doelen kost in het begin tijd en energie. Het levert echter overzicht, vrije tijd en energie op.

Doen waar jij goed in bent

En dat is waar effectief ondernemen om draait; doen waar jij goed in bent, waar jij voor staat en wat jij wilt bereiken op een zo prettig mogelijke manier.

Allard-Jan heeft met individuele coaching  zijn modus gevonden om focus te leren houden met als resultaat meer rust, meer vrije tijd en een groeiende omzet.

Wil jij dat ook, vraag dan de Start Up aan via I Love Life. De Start Up ter waarde van € 147,00 geef ik 2 x per maand GRATIS.

Op jouw effectief ondernemerschap!

Michaela Wierdsma
NB: Wil je al gelijk aan de slag? Dat kan met behulp van het e-boek ‘Pluk de vruchten van Doelen Stellen’. Wacht niet te lang, effectief ondernemen is ook doen!

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.