I Love Life – Inspiratie

Coaching is een vak apart

Een coach, is dat nu nodig?

5 tips om de juiste coach te vinden

'Half Nederland is coach voor de anderen helft.' Het klinkt wat negatief, alsof half Nederland ziek is en de andere helft gezond. Ik liet me beïnvloeden door die zin. Het was zelfs zo ver dat ik zelfs niet meer durf te zeggen dat ik ondernemende mensen coach. ‘Daar heb je er weer één’, ik voelde het de toehoorder in een gesprek zeggen. En dat was een aanname. Een aanname die ik zelf ook hanteer. Weer een coach bij een netwerk, verjaardag of cursus.

In mijn spagaat van 'wat doe ik nou eigenlijk' noemde ik mijzelf een spiegelaar, veranderaar of gids. Ik begeleid mensen in hun veranderproces op weg naar hun levensdromen en levenswensen. Ik adviseer, support, help en gids. Wat doe je dan? Ja, ehhh, ik coach. Het kwam er dan wel eens benepen uit. Dat was dus zo, tot ik mij realiseerde dat als je niet duidelijk zegt wat je wilt en doet, je de waarde van je coaching ontkent. Je snapt, dit was een spiegelmoment voor mijzelf 🙂

Het pré coach tijdperk

Nog even terug. Is het echt zo. Is de ene helft coach voor de ander? Vroeger, (ja, ja, daar komt ie) waren er geen coaches. Toen was er de dokter en de verjaardagsvisite. De laatste met z’n allen in een kring bij de verjaardag van oom Henk. Bij de thee over ditjes en datjes en bij de borrel kwamen de tongen los.

De mannen bij de mannen, de vrouwen bij de vrouwen. Daar waren de gesprekken, de roddels, de raadgevers, de oplossingen en werd het leven besproken. Oom Henk wist altijd raad: niet lullen maar poetsen. Tante Annie suste het met de mantel der liefde en zei het iets genuanceerder. ‘Gewoon doen meisje, dan kom je er wel’.

Netwerken

Voor de heren sociëteit was er de Rotary- of de Lionsclub. De club om te praten en te netwerken. Al werd dat niet zo genoemd. Daarbij had je als ondernemer nog de kerkelijke zuilen. Katholieken kochten bij elkaar en de dominee ging naar de protestantse slager. De vakbonden waren nog groot en er was meer saamhorigheid. Kortom het leven was vééél leuker, makkelijker en je had geen coach nodig. Behalve de dokter als je het echt niet meer zag zitten.

Is het nu anders? Welnee, we hebben nog steeds dezelfde issues. Het grootste verschil zit ‘m denk ik in de grotere wereld in vergelijking met 40 jaar terug. Meer kennis, meer mogelijkheden, meer nieuws, meer willen, meer moeten en minder verzuiling. En vooral minder schaamte om hulp te vragen bij levensvragen, ondernemersvragen of gezondheidsvraagstukken.

Dus gelukkig dat half Nederland coacht. Zonder de feedback, de spiegel, de relativering en de aanmoediging van de zuil of de verjaardagsgasten stagneert je leven. Rust roest, evenals als een leven zonder beweging.

Wanneer heb je een coach nodig?

Nooit als je het leven leidt dat je wilt leiden, geen levensvragen hebt of een kring vol mensen die jou helpen en van wie jij hulp wilt aanvaarden. Als tegenprestatie heb je tijd of energie voor hen, er komt geen geld aan te pas.

Wanneer wel?

 • Als je die verjaardagsvisite wilt behouden voor de ditjes en datjes.
 • Als je geen langdurige scheve verhoudingen wilt in je relaties.
 • Als jouw hulpvraag items bevat die niet echt bespreekbaar zijn zoals werk gerelateerd, seks, relaties of vraagstukken waar je je voor schaamt.
 • Als de kennis en kunde niet aanwezig is in je kring.
 • Als de vraag dusdanig is dat het de ander veel tijd kost en het op werken neer komt.
 • Als je geen tegenprestatie wilt geven buiten betaling in geld.

Hoe vind je een coach?

Voordat je op zoek gaat naar een coach moet je hulpvraag duidelijk zijn. Waar heb je hulp bij nodig? Hoe concreter hoe beter, het gaat uiteindelijk om het oplossen van jouw probleem welke je niet bij de verjaarvisite wilt neerleggen.

5 tips om een coach te vinden:

 1. Vraag je omgeving. De visite kun je wel gebruiken om te horen wie zij benaderd hebben of om advies vroegen.
 1. Ga op onderzoek uit. Lang leve internet! Is iemand gekwalificeerd? Kijk dan op zijn of haar site en kijk of er referenties zijn. Vaak is er alleen een voornaam, dat is logisch, de problematiek is soms complex en je wilt als klant vaak niet dat een ander je herkent.
 1. Ga een kennismakingsgesprek aan. Deze is meestal gratis, soms wordt er betaling gevraagd als er geen vervolg komt en de coach al veel tijd in je heeft geïnvesteerd. Dat moet wel vooraf gemeld worden.
 1. Klikt het niet bij het gesprek, dan niet verder gaan. Bij twijfel niet oversteken. Is twijfel hebben jouw grootste probleem, benader dan de potentiële coach verstandelijk en kijk naar zijn of haar papieren en referenties.
 1. Houd altijd in gedachten waarom je een coach wilt raadplegen. Je zit daar om te groeien in welk opzicht dan ook. Coaches geven raad of advies. Het is echter aan de ontvanger om ook wat met de raad en advies te doen. Een coach kan niet voor jou sporten, jouw mindset wijzigen, een onderhandelingsgesprek voeren of het eten voor je koken.

Heb jij een coach nodig?

Die vraag kun alleen jij beantwoorden. Een coach is zeker niet voor altijd en niet elke coach kan alle vraagstukken aan.

Kijk dus wat bij jou past en hoe lang je al bezig bent met dat vraagstuk waar je een coach voor wilt inschakelen. Soms heb je in een of twee gesprekken richting gekregen in je vraag en spreek je die persoon over een jaar weer. Een andere keer ga je een traject aan van een half jaar of jaar aan waarin je bepaalde doelen wilt halen.

Wil je weten of ik de juiste coach voor jou ben? Dan weet je nu wat je moet doen! Lees hier mijn referenties.

En geef je op voor een GRATIS Start Up gesprek ter waarde van € 147,- exclusief 21% btw,  door op deze link te klikken én de couponcode coach1702 te gebruiken. 

Op jouw l Love Life leveni!

Michaëla Wierdsma

PS: Komende maandagavond en dinsdagavond geef ik het gratis webinar '5 stappen om jouw levensdromen te gaan beleven'. Een webinar vol waarde waarin jij direct aan de slag kunt gaan met jouw I Love Life leven. Meld je aan via deze link. Er is geen opname van beschikbaar.

Foto gemaakt door:  Gert Altmann

2 Responses to “Een coach, is dat nu echt nodig?”

 1. Jeannette Bal

  Dat zou lekker zijn een coach die voor je kookt 😉
  Ik ben zelf Personal Health coach en laat me regelmatig zakelijk coachen op vraagstukken waar ik tegenaan loop. Dit zijn dan korte coachings trajecten, soms is 1 gesprek al genoeg om me verder te helpen en soms heeft het een paar maanden nodig. Vooral het gevoel dat je er even niet alleen voor staat geeft weer energie en moed.

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Een coach die kookt, klinkt goed Jeannette. Je kunt ook met een kok gaan samenwonen 😉 Alle gekheid op een stokje, het is goed om iemand achter de hand te hebben om mee te sparren. Voor korte en voor langere trajecten. Het geeft niet alleen energie en moed, maar ook inzicht in je eigen blinde vlek. Die ontrafelt zich steeds meer. Uiteindelijk is dat waar het om draait.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.