I Love Life – Inspiratie

De angst van nu

Is de angst van nu, de werkelijkheid in de toekomst?

Meestal houd ik mij afzijdig van discussies over politiek, voeding, geloof en wat er in het nieuws is. Er word zoveel gezegd, er komen zoveel beelden voorbij en er is zoveel waarheid tussen de regels dat er niet één enkele waarheid meer is.

Het is zoals blind met een groep mensen om een olifant heen staan en iedereen voelt een stukje olifant. En je weet zeker dat een olifant harig is of juist stevig of flexibel of heel hard. Het is maar net of je een staart, poot, slurf of slagtand aanraakt op dat moment.

Angst wordt gezaaid

Ik kijk weinig nieuwsprogramma’s. Nieuws komt via de mail, social media, documentaires of flitsen krant naar me toe. En over het algemeen is het nieuws negatief. En soms bekruipt me de angst. Niet de angst voor bommeldingen, reizen met de metro, vluchtelingen, enge ziektes, klimaatsveranderingen of koopkrachtvermindering.

Nee, de angst voor intolerantie, hebberigheid, de ‘ikke’ cultuur, de onverdraagzaamheid, de eenzaamheid, de verveling, het (ver)oordelen, de herhaling van de geschiedenis in negatieve vorm. Waar gaan we met z’n allen naar toe?

Er zijn drie dingen die ik kan doen op momenten dat de angst van nu mij bekruipt:

 • Ik kruip dieper weg van alles wat er om mij heen gebeurt. Het symbolische kussen over mijn hoofd of kop in het zand, wat niet weet wat niet deert.
 • Ik ageer tegen alles wat ik tegenkom. Op de symbolische barricaden en ik twitter, blog en spreek het van mij af of ik ga demonstreren.
 • Ik filter wat mij ter ore komt. Laat het op mijn inwerken als water door een koffiefilter en maak dan de keuze of ik reageer.

Van de eerste krijg ik het benauwd en zoals het gezegde al aangeeft: ‘de mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest’.

Nummer twee vind ik buitengewoon vermoeiend. Voor een discussie zou ik van veel facetten op de hoogte moeten zijn. Dus niet alleen de poot of de slagtand hebben gevoeld, echter de hele olifant. Dat kost heel veel tijd en energie die ik er meestal niet voor over heb.

Structurele oplossing voor angst

Inmiddels is nummer drie mijn structurele oplossing voor de angst die mij bekruipt.

En heel praktisch zet ik daar een paar stappen bij:

 1. Ben ik direct in gevaar?
 2. Zijn zij die ik liefheb in gevaar?
 3. Waar ervaar ik die angst? Is dat fysiek of mentaal?
 4. Wordt er getornd aan de normen en waarden die ik respecteer?
 5. Kan ik mij verplaatsen in de ander of de situatie die deze angst veroorzaakt?
 6. Heb ik direct of indirect invloed op de angst die ik ervaar?

Afweging en actie bij angst

Actie kan ik direct ondernemen op de eerste drie stappen.

Stap 4, 5 en 6 zijn er van afweging en gesprek. Ik zie de beelden van jouwende mensen (stap 4: er wordt getornd aan mijn normen en waarden) naar iemand die een andere mening heeft over het opnemen van vluchtelingen in ons land. Het zijn de extremen die de angst doet opleven (stap 5: ik kan mij verplaatsen in zowel de menigte als de eenling). Door gesprek, hoor en wederhoor kan ik mijn angst beïnvloeden (stap 6), en daar een actie aan te verbinden.

En zo zijn er nog meer voorbeelden. Echter mijn grootste angst is dat ik en anderen zich door de angst laat leiden. Angst verkrampt je letterlijk, angst maakt je kortzichtig en angst laat de macht van de sterkste toe.

De sterkste is echter niet de wijste!

Het is dus aan ieder individu hoe om te gaan met angst en de sfeer van angst om je heen.

In Nederland is vrijheid van meningsuiting een groot goed, net als vrijheid van levensvorm of wijze. Het respect voor de ander ongeacht geloof, ras, politieke of seksuele voorkeur is mijns inziens de basis van normen en waarden. En die basis mis ik steeds meer. En dat boezemt me angst in…….

Ken jij angst? In  je leven, werk, gezin of land? Hoe ga jij ermee om? Graag lees ik jouw verhaal in de het reactieveld hieronder.

Op jouw angstvrije leven!

Michaëla Wierdsma

Michaëla Wierdsma

PS: DEEL dit artikel alsjeblieft met jouw netwerk door op de Facebook, LinkedIn, Twitter en Google knoppen te klikken, want zo kunnen je vrienden in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.

Foto: Annie Spratt

11 Responses to “De angst van nu”

 1. Hannie Lutke Schipholt

  Mooi geschreven, Michaela. Maar ik mis iets. Ja, ik ben ook bang. Maar ik heb een paar jaar geleden besloten dat bij mij die angst me verlamde. Vooral linkse mensen werden in een hoekje gedrukt en om de oren geslagen met zgn. realisme, en vereconomisering van alles wat het leven de moeite waard maakt, of zelfs mogelijk maakt. Rechts probeerde ons ermee monddood te maken. Sommige linkse mensen gingen dat spelletje meespelen. Alsof dat allemaal neutraal was en geen politieke keuzes waren.

  Toen ik me dat realiseerde maakte de angst plaats voor de ambitie om links weer op de kaart te krijgen, maar ook om mee te denken over de invulling daarvan in deze tijd. Daar moest ik nog een andere angst voor opzij zetten, nl. de angst voor de afkeuring van mijn omgeving voor politiek.

  Maar ik vind dat we ons niet monddood moeten laten maken, als ons geluid het enige is dat de grootste bedreiging voor onze toekomst, het milieu, klimaatverandering kan afwentelen. Als we niet in een wereld terecht willen komen waarin de belangen van multinationals mensenrechten teniet gaan doen, en oorlog door milieuproblematiek de gewoonste zaak van de wereld word, moeten we onze monden open doen. En ja, het is vermoeiend om je te blijven informeren. 🙂

  Beantwoorden
 2. Michaëla Wierdsma

  Hoezee voor jou Hannie. Ik bewonder je moed, doorzettingsvermogen en je vermogen om een ander geluid in begrijpelijke taal te zetten. Mensen zoals jij zijn broodnodig in deze maatschappij. Zeker als er van verschillende kanten gekeken wordt naar issues die spelen en het respect voor elkaars mening behouden blijft.

  Voor mij persoonlijk is te veel informatie verlammend, inproductief en ik word er niet blij van. Als dingen mij echt raken zal ik mij er in verdiepen en er zeker over schrijven en praten. Echter niet met alles, er zit zoveel kaf onder het koren en dat uitzoeken kost mij te veel energie. Keuzes maken dus.

  Beantwoorden
 3. Hannie Lutke Schipholt

  Dat is toch prima, Michaela. Samen maken we de wereld weer een stukje beter door te werken aan terreinen waar we ons het krachtigst voelen.

  Dank je wel voor je complimenten. Jij verdient ze net zo goed. Wat jij doet, mensen helpen in hun persoonlijke ontwikkeling is heel waardevol en belangrijk. Mij heb je ook al een aantal keer laten delen in je gedachten. Ze trekken me vaak uit mijn comfortzone en dat is niet verkeerd. Het zou me niet verbazen als jouw inbreng een van de factoren was waardoor ik moediger durfde te worden dan ik was. Dank!

  Beantwoorden
 4. Josine

  Mooi artikel, Michaëla. Zelf ben ik zeer weinig bezig met het nieuws van deze dag. Het ernaar kijken/ luisteren, het ermee bezig zijn, leidt mij op een negatieve manier af van mijn doelen. Ik word liever positief afgeleid waardoor ik erna meer energie heb om door te gaan.

  Angst is inderdaad een onhandige raadgever. Buiten dat het gaat om angst die buiten je om aangewakkerd wordt (zoals bv. het nieuws of nieuws over/ van anderen), zit er ook angst in jezelf. Angst of je wel goed genoeg bent, angst of je genoeg geld verdient, angst om ernstig ziek te worden, noem maar op. Angsten die over jezelf gaan.
  Ik persoonlijk vind het belangrijk om daar goed mee om te gaan. Dat die angst mij niet remt in mijn doen en laten. Dat ik er soms even voorsta, som overheen stap, soms omheen te loop en soms erdoorheen storm… 😉

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Inderdaad Josine, angst is een onhandige raadgever.Laten leiden door angst is lijden onderweg. Waar je ook naar toe gaat, met of zonder doel. Angst is ook confronterend en door die confrontatie op verschillende manieren in de ogen te kijken kun je er naar gelang je moed op reageren. Zoals je zo mooi zegt: er voorstaan, er overheen stappen, er tegenin gaan.

   Dank je wel voor je mooie reactie. Op naar een angstconfrontatie dat je gewoon je tong uitsteekt 😉

   Beantwoorden
 5. Michaëla Wierdsma

  Inderdaad Josine, angst is een onhandige raadgever.Laten leiden door angst is lijden onderweg. Waar je ook naar toe gaat, met of zonder doel. Angst is ook confronterend en door die confrontatie op verschillende manieren in de ogen te kijken kun je er naar gelang je moed op reageren. Zoals je zo mooi zegt: er voorstaan, er overheen stappen, er tegenin gaan.

  Dank je wel voor je mooie reactie. Op naar een angstconfrontatie dat je gewoon je tong uitsteekt 😉

  Beantwoorden
 6. Wilhelmus Hoekstra

  …. wilde eerst niet reageren omdat ik het niet helemaal op zijn plaats vond maar doe het bij nader inzien toch. Vind het namelijk een geweldig boek “De zin van het bestaan” over omgaan met de meest verschrikkelijke omstandigheden in dit geval het overleven in een concentratiekamp. Kort door de bocht samenvatting: Wat er ook voor verschrikkelijks om je heen gebeurt niemand kan je de vrijheid ontnemen tegen de dingen aan te kijken zoals jij wilt. “De zin van het bestaan” Viktor Emil Frankl (Wenen, 26 maart 1905 – Wenen, 2 september 1997) was een Oostenrijks neuroloog en psychiater, maar werd vooral ook bekend als overlever van de holocaust. Frankl was de grondlegger van de logotherapie, een vorm van existentiële analyse, ook wel de Derde Weense School der psychotherapie genoemd. Zijn boek De zin van het bestaan (uitgegeven in 1978 als vertaling van Ein Psycholog erlebt das Konzentrationslager dat al in 1946 verscheen) schetst zijn ervaringen als gevangene in een concentratiekamp en beschrijft zijn psychotherapeutische methode voor het vinden van bedoeling van het leven in alle levensomstandigheden en daarmee een reden om verder te leven.
  Heel veel succes met alles waarmee je bezig bent!

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Dank je wel Wilhelmus dat je dit boek ter sprake brengt. Dergelijke boeken, die het menselijk bestaan in al zijn facetten beschrijft en de kracht van de individu in hele moeilijke omstandigheden laat zien, zou, wellicht in eenvoudig taalgebruik, onderdeel moeten zijn van het voortgezet onderwijs en hbo onderwijs. Geen enkele studie, arbeid of vorm van bestaan is zonder (h)erkenning van de psyche en de invloed die het uitoefent. Begrip en bewustwording zijn een onderdeel van een samenleving.

   Angst voor wat er speelt in je leven en in de maatschappij is daar een onderdeel van. Boeken en een goede uitleg daarvan zijn mijns inziens essentieel.

   Dus dank voor deze inbreng, zeker op zijn plaats hier.

   Beantwoorden
 7. Michaëla Wierdsma

  Dank je wel Wilhelmus dat je dit boek ter sprake brengt. Dergelijke boeken, die het menselijk bestaan in al zijn facetten beschrijft en de kracht van de individu in hele moeilijke omstandigheden laat zien, zou, wellicht in eenvoudig taalgebruik, onderdeel moeten zijn van het voortgezet onderwijs en hbo onderwijs. Geen enkele studie, arbeid of vorm van bestaan is zonder (h)erkenning van de psyche en de invloed die het uitoefent. Begrip en bewustwording zijn een onderdeel van een samenleving.

  Angst voor wat er speelt in je leven en in de maatschappij is daar een onderdeel van. Boeken en een goede uitleg daarvan zijn mijns inziens essentieel.

  Dus dank voor deze inbreng, zeker op zijn plaats hier.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.