I Love Life – Inspiratie

Contacten in je leven

Als ik oppervlakkig in mijn omgeving kijk gaat het iedereen goed. Druk, met van alles bezig, de omzet draait goed, de kinderen doen het fantastisch op school, de vakantie was hemels, sporten gaat lekker en er zijn ogenschijnlijk geen zorgen.

Groen gras

Ben ik dan zo anders? Zijn mijn klanten dan zo anders? Is het gras bij mijn buren echt groener?

Jelmer, 36, had het gevoel dat hij afweek van de mensen om hem heen. Het gesprek ging vooral over de nieuwe auto, verre reis of de verbouwing. Daarnaast veel oppervlakkig gemopper, van gemeentelijke politiek tot landelijke ontevredenheid. Verstandelijk begreep hij wel dat het allemaal niet pais en vree was bij een ander, maar toch, dat onderbuik gevoel van oppervlakkigheid. Het ging hem niet om geld en goederen maar om intensivering van gesprek. Hij wilde graag meer diepgang met de mensen in plaats van het oppervlakkige.

Mijn vraag aan Jelmer was dan ook wat hij had gedaan om dat te uiten. Heb je aangegeven dat je het geweldig voor hun vindt die superleuke vakantie ervaring en dat je benieuwd bent hoe die vriend zich bij die ervaring voelde? Heb je verteld wat je graag wilt of wenst of waar je behoefte aan hebt?

Dat gaf Jelmer inzicht. Hij vroeg aan zijn vrienden en familie hoe zij hem en zijn leven zagen. Het bijzondere was dat er een nieuw gesprek en een soort rust over hem heen kwam daardoor. Een bewustwording van zijn eigen ‘prestaties’ en behoeftes.

Maak echt contact

Het is dus maar net met welke lichtinval je naar het gras kijkt, een gesprek beluisterd of interacties voelt. En laten we wel wezen, je wilt ook niet alle sores in elk gesprek horen. Gewoon een beetje over ditjes en datjes is soms nog wel zo ontspannend. Ik hoef niet met iedereen een geweldig diepzinnig gesprek te hebben.

Wat ik wel prettig vind is om ‘echt’ contact te maken en dat kan ook met de kassière, op een netwerkbijeenkomst of bij de koffiehoek op kantoor. Met dat besef in mijn achterhoofd doe ik anders boodschappen, laat ik bewuster de hond uit of bestel thee in een restaurant met een kwinkslag.

Tips voor echt contact

Er zijn allerlei manieren waarop je intensiever doch luchtig contact kunt hebben met een vreemde.

 • Noem de Ikea medewerker of het meisje bij de supermarkt bij hun naam als je hem of haar wat vraagt.
 • Kijk je collega in de ogen tijdens een gesprek, doe er eens een knipoog bij en het ijs is gebroken.
 • Groet iedereen als je met de hond gaat lopen of door de duinen fietst.
 • Loop door een winkelcentrum en glimlach naar iedereen waar je oogcontact mee maakt.
 • Stuur een verjaardagskaart in plaats van een facebook bericht of mailtje.
 • Vraag een verkoper of stewardess naar zijn of haar naam en bericht het bedrijf dat je tevreden bent over deze medewerker.
 • Trakteer op je werk op gevulde koeken of bloemen, zomaar zonder reden.
 • Maak elke dag een compliment naar een vreemde in de trein of online. Leuke jas, mooie bril, kekke schoenen, prima artikel of mooie quote op twitter.
 • Vraag de daklozenkrant verkoper naar zijn naam en groet hem daar de volgende keer mee.
 • Kijk in de spiegel en geef jezelf een compliment, hoe leuk is dat.

Mensen in plaats van een nummer

De vraag rijst dan, waarom zou je die moeite doen? Je hebt genoeg aan je eigen besognes en gewoontes. De ervaring leert dat als je bovenstaande eens een week doet dat je veel bewuster omgaat met je omgeving, de mensen achter het naambordje, de daklozenkrant, de hond of het werk dat ze doen. In plaats van een nummer zijn het mensen. Net als jij en ik.

Echt contact is geeft veel terug.

Maar niets voor niets. Je krijgt er veel voor terug. Voor niets.

 1. Je overwint een zekere schroom.
 2. Je komt uit je comfortzone.
 3. Je ontmoet hele leuke mensen.
 4. Je ontvangt een glimlach terug.
 5. Je leefwereld wordt groter.
 6. Je hoeft geen angst meer te hebben voor het onbekende.

Kortom, allerlei extra’s komen jouw kant op.

Zelf doe ik dit al jaren, het is een goede gewoonte geworden die mij nog steeds verrassende gesprekken oplevert. Van luchtige babbeltjes in de trein tot serieuze uitwisseling van kennis bij een cursus. Het maakt mij completer, ik heb er vriendschappen aan overgehouden en ik word er blij van. Echt prettig.

Hoe doe jij dat met contacten uit je adresboek of op straat? Durf jij een vreemde een compliment te maken? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en tips voor intensiever doch luchtiger contact. Graag lees ik dat in het reactieveld hieronder.

Op ons contact!

Michaëla Wierdsma

 

 

 

Michaëla Wierdsma

NB: Het spreekt voor zich dat niet iedereen dergelijke activiteiten van mij op prijs stelt. Met name mijn dochter. Die heeft zo haar ‘schaamte’ momenten met haar moeder. Dat het de naam van de juiste winkel voor dat leuke jack die dat meisje aan heeft welke achter ons fietst, oplevert is mij dan weer vergeven. Pfieuwww!

17 Responses to “Welke lichtinval gebruik jij bij je relaties?”

 1. Wilhelmus Hoekstra

  Wat een herkenbaar verhaal. Had gisteren gelijksoortige discussie met mijn zoon van 18 die net is gaan studeren en die veel contacten en bijeenkomsten nog wat oppervlakkig vond en graag wat meer diepgang wilde. Mijn advies ook probeer zelf ook eens wat meer de aanzet te geven en laat het niet alleen bij de ander liggen.

  De mooiste ontmoeting komen daaruit voort. Ik merk dat ook bij mijn optredens. Optreden is voor mij zinloos als ik alleen maar ter decoratie sta te zingen en het echte contact ontbreekt. Ik zoek altijd naar contact mogelijkheden en geef heel veel aanleiding om te reageren en dat levert de mooiste verhalen en reacties op. Maar wel heel belangrijk ooit een wijze les geleerd toen ik lang geleden aan iemand iets vroeg wat niemand durfde te vragen. Deze man wilde toen geen antwoord geven. Het was verder goed en hij zei “Je mag alles vragen maar sta ook altijd echt open voor het antwoord!”

  Ik heb dat heel goed in mijn oren geknoopt en vind dat essentieel! Laat dus ook de ruimte aan de ander om ermee te doen wat hij/zij wil. Ik ga vanmiddag optreden voor zo’n 80 mensen van de Zonnebloem en ben nu alweer benieuwd wat voor verhalen en reacties er los zullen komen. Ik verheug me erop! Er is veel eenzaamheid. Kijk mensen op straat of in de winkel gerust aan en vraag van alles het maakt de wereld gewoon mooier! Fijne dag.

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Klopt Wilhelmus, een goed advies aan je zoon. Dank voor je reactie, fijn te merken dat er meer mensen zijn die zo denken. Welk gedrag of gewoonte kan ik zelf veranderen om een mooiere wereld te creëren. Sta inderdaad ook open voor het antwoord van een ander. Dank voor deze aanvulling.

   Veel plezier en genoegen met je optredens. Je kijkt de mensen aan en zingt ook over de poppetjes in de ogen. Fantastisch om mee te maken.

   Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Dank je wel Renée voor het reageren. Hoe is de test bevallen? Merk je ook dat je veel bewuster rondkijkt? Ik zag vanmiddag toch zo’n geweldige jas lopen. De persoon die ‘m droeg glimlachte stralend toen ik dat opmerkte. Zij blij, ik blij.

   Laat nog eens weten hoe het complimenten geven je bevallen is.
   Hartelijke groet, Michaëla

   Beantwoorden
 2. Esther Molenaar

  Als ik er over nadenk, dan merk ik dat ik het lastig vind. Er is nogal eens tijdgebrek en dan doe ik het even snel snel.

  Maar er meer tijd voor nemen levert natuurlijk veel meer op. En de fysieke gebaren (dus geen Facebook, SMS of Whatsapp) komen emotioneler veel meer binnen. Dat merk ik zelf ook.

  Verjaardagskaart? Iemand heeft speciaal aan jou gedacht en tijd vrijgemaakt om die kaart te schrijven en te posten.
  Complimentje? Tijd maken om iemand echt te zien, voor je neus.

  Mooi leermoment voor mezelf.

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Ha Esther, fijn dat je het als leermoment ziet. Kun je gelijk toepassen. Als je je boek Bloggen doe je zo! signeert, dan kun je ook even een moment stil staan bij die persoon en aanvoelen wat die nodig heeft. In plaats van een eenvoudig standaard zinnetje. Wellicht een suggestie voor je die je ook direct kunt toepassen.

   Bij mijn boek Smelt die ijsberg! heb ik met opzet een bijna lege pagina in het begin van het boek. Daar kan een hele wens op voor de ontvanger op. Hoe leuk is dat om te doen en te geven. Ik kreeg laatst er een spontane zoen voor. 🙂

   Hartelijke groet,
   Michaëla

   Beantwoorden
 3. Hester Verschoor

  Ik ben me daar de laatste tijd meer bewust van en toevallig kwam ik vanmiddag op weg naar huis in gesprek met een dame in een rolstoel. Zij wilde een bus in en werd voorbij gelopen door een oudere dame met een rollator, echt heel brutaal. De oudere dame had de plek ingenomen in de bus waar de rolstoel moet staan met het gevolg dat de dame in de rolstoel niet met deze bus mee kon. Ik sprak haar aan door aan te geven dat ik het best brutaal vond van de dame met de rollator om voor te dringen en we kregen een leuk gesprek.

  Toen mijn bus kwam wensten we elkaar nog een prettige dag en ik zei haar dat ik hoopte dat ze de volgende bus wel mee kon! Ik een glimlach en zij ook! En .. vanochtend had ik een hele leuke buschauffeur die ook met iedereen een gesprek aan gaat en iedereen bij het uitstappen een prettige dag wenst. Dus … mijn dag begon al leuk!

  Beantwoorden
 4. Michaëla Wierdsma

  Ha Hester, had jij even bingo vandaag, leuk joh! Dit is nu een typisch voorbeeld van bewustwording, dank voor het delen.

  Vanmiddag liep ik met vriendin en hond in het bos, komt er een groep 60 plussers aan. 3 man breed, niet groeten, niet opzij stappen. Gelijk het gesprek op de ‘a-sociale’ oudere, niet alleen de ‘jeugd van tegenwoordig’. Bijzonder dat jij dat ook zo hebt meegemaakt.

  Gewoon blijven glimlachen, vriendelijk reageren en je verwonderen over mooie contacten. Ik wens je nog vele mooie momenten toe.

  Groet, Michaëla 🙂

  Beantwoorden
  • Hester Verschoor

   Mijn man had dat voorheen ook altijd bij de supermarkt. Dan kwam hij thuis en zei dat hij last had van “hang-ouderen” (= oudere mensen die met elkaar in gesprek zijn vlak voor de opgang van de roltrap of ingang van de supermarkt, zodat ze de hele boel ophouden en ernstig in de weg staan)! 🙂

   Beantwoorden
 5. Michaëla Wierdsma

  Houd mijn blog van volgende week in de gaten. Ik werd weer geïnspireerd door jouw reactie en de ervaring van vanmiddag. Ik noem de ‘hang-ouderen’ daar iets anders in….

  Beantwoorden
 6. Roelf Hut

  Afgelopen week was ik op een bedrijvenbeurs. Ik loop rond en begin een gesprek met iemand die even alleen zit. Vraag naar zijn of haar doel, of wat er maar bij me op komt. Altijd wordt er gereageerd en daar komen de leukste contacten uit voort.

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Dat is een goede vraag Roelf, vragen naar zijn of haar doel bij een netwerk. Het maakt dat de ander er bewust over na gaat denken, en jezelf ook. En zoals je aangeeft, er komen leuke gesprekken en contacten uit voort. Dank voor je bijdrage, ik neem ‘m mee in mijn contacten bij netwerken.

   Beantwoorden
 7. Josine

  Leuke blog Michaëla en het maakt een hoop los bij iedereen, zo ook bij mij.
  Veel van wat je zegt doe ik ook al. Heel bewust en zeker op momenten dat ik me niet zo lekker voel… Het helpt om echt contact te maken, je voelt je er een stuk beter door.

  Ik ben een hele tijd geleden ook begonnen met in het bijzonder, de oude mensen in ons dorp goedendag te zeggen. Tegenwoordig word ik zelfs geroepen als ik ze een keer niet zie of krijg zelfs kushandjes en complimenten toegeroepen. En het leuke is, mijn jongste dochter met wie ik altijd naar school fiets, doet ook mee ;-). Dikke pret maken we zo.

  En het geldt uiteraard niet alleen voor ouderen.
  Vooral de jeugd (middelbare school) heeft het heel hard nodig dat je contact met ze maakt. Eenmaal door de stoere barrière heen, zijn ze heel aardig en vinden ze het hartstikke leuk dat je contact met ze maakt. Zeker omdat ze heel vaak negatief benaderd worden en door veel mensen als bedreiging worden gezien. Zij willen het ook alleen maar leuk hebben.

  Dank je voor dit blog.

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Ha Josine, ik kan het me zo voorstellen, jij en je dochter op de fiets, al pret voor de school of werkdag begint. En wellicht is het ook de lol waar het om draait. Met een lach, complimenten en plezier bereik je zoveel meer.

   Dank je wel voor je bijdrage in deze discussie. Op naar vele complimenten, kushandjes en plezier met de mensen om je heen. Jong en oud.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.