I Love Life – Inspiratie

Bijkletsen en roddel. Onlosmakelijk met elkaar verbonden

‘Heerlijk, lekker even bij beppen’ roep ik na een appje van een vriendin tegen mijn lief. Ik spring op de fiets en relax in een grand café.

Ik doe het graag, even bijkletsen. Vaak thuis, soms wandelend, soms in een café met een grote beker ‘takkethee’. En altijd met vrouwen. Het is gezellig, ondertussen zet je je leven weer op een rijtje en krijg en geef je ongevraagd advies. Dat laatste kan dan ook: bijkletsen is met vriendinnen en er is vertrouwen. Ik hoef niet op mijn woorden te passen of het wel goed valt. Heerlijk.

Het leuke is dat ik deze vrouwen niet dagelijks zie. Ieder heeft zijn werk en collega’s. En als zelfstandig ondernemer is het bij beppen zoiets als de lunchpauze met collega’s. Even een praatje met soms een serieuze ondertoon.

Het gaat goed, tot het roddelen wordt.

Bij roddel gaat het over geruchten of privé-informatie waar de persoon in kwestie niet bij aanwezig is. De scheidslijn tussen je verhaal kwijt kunnen, je mening geven en roddel is dan ook flinterdun. Een roddel is negatief en dat is waar de pijn zit. Je verteld iets terwijl je weet dat de toehoorder een negatief beeld aanhoort. Niemand wil roddelen, maar we kijken massaal RTL Boulevard, Shownieuws en lezen de Story en de Privé bij de kapper. We smullen van de sores van een ander en voelen ons weer beter.

Soms betrap ik mezelf erop. Dan gaat de mening over in roddel. ‘Oeps, dit is roddel’ geef ik dan aan. En ik denk dat ik dan roddel om mezelf even beter te voelen; dat ik zelf niet zo vervelend, dom, ondoordacht of zeikerig doe. Ik verhef mijzelf boven de ander.

Oké, ik weet het, het is niet goed, maar ik doe het wel. Soms. Of toch vaker? Oei, wat een inzicht, tijd voor actie. Bij het volgende kletsmoment, dan eerst de  modus ‘waarschuw-mij-niet-te-roddelen’ invoeren.

Vooralsnog opgelost. Het hangt namelijk wel mooi van je definitie roddel af. Dus, tijd om bij te beppen, het eerste onderwerp ligt al klaar.

Enne, jij, doe jij dat roddelen? Durf jij een reactie te geven in onderstaand commentaarveld? Top, dan voel ik mij niet zo alleen.

Op jouw bijklets momenten!

Michaëla Wierdsma

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.