I Love Life – Inspiratie

Motiveer jezelf

Als je alleen werkt, een doel nastreeft of een visie hebt die een ander niet begrijpt, heb je zo je momenten van eenzaamheid. Dan slaat de twijfel toe: ‘ben ik op het juiste pad, is dit het waard of klopt mijn berekening?’.

Het volhouden en niet afwijken van je pad vergt moed, doorzettingsvermogen en visie. Aan het eind van het pad vermoed je wat er is, je weet het echter niet zeker. De geschiedenis leert dat je houden aan je droom, wens of doel leidt tot succes.

In biografieën over succesvolle mensen lees je de lange weg die zij hebben afgelegd. Door het hebben van tussentijdse recapitulatiemomenten en het vieren van successen vulden zij hun persoonlijke rugzak met applaus. Je hoeft niet een Bill Gates of Nelson Mandela te zijn om applaus te krijgen. Welnee, juist niet. In de loop van je leven zijn er momenten waarop je trots bent of een succes ervaart. Van het halen van je rijbewijs tot het schrijven van je eerste blog, van het fietsen van de Mont Ventoux tot de geboorte van je kind.

Je eigen doelen

Karin ging van start als fysiotherapeut. Vol enthousiasme stortte ze zich op een folder, website en huurde een ruimte om te werken. Het enthousiasme zakte tot een dieptepunt toen er na de opening een te lege agenda overbleef.

Hans wilde 10 kilo afvallen, hij ging sporten. Door een blessure verviel hij in zijn oude patroon.

Marliesa ging actief aan de slag om haar huis op te ruimen. Door allerlei tegenslag zag zet het niet meer zitten en verviel in haar oude patroon van stapeltjes.

Zomaar wat voorbeelden uit mijn coachingspraktijk. Tijdens individueel coachingstraject leren mijn klanten gerichter te werken én hoe om te gaan met tegenvallers.

Eén ervan is je rugzak te vullen met applaus. Op momenten dat het tegenzit, je eenzaamheid onderweg naar je doel ervaart, grijp je terug naar die rugzak met applaus. Je kijkt erin, voelt het enthousiasme van je publiek, ervaart de trilling van inspanning, beleef je de ervaring opnieuw, voel je je kilo's lichter en geniet je wederom van je succes. Het is aan jezelf hoe je je rugzak vult.

4 tips om je rugzak te vullen met applaus:

  1. Schrijf alle momenten van succes op: loop in gedachten je leven na, wanneer was je trots op jezelf, wanneer heb je een doel gehaald, wanneer was je heel blij? Uiteraard vul je de lijst aan met nieuwe successen. Nu je dit weet zal je er ook meer bij stil staan.
  1. Schrijf daarbij wat je voelde op die momenten van triomf: ik was 16 en zwom 100 banen borstcrawl achter elkaar. Er was zo’n innerlijke blijheid. Wie schrijft die blijft, ook dat innerlijk gevoel.
  1. Maak een motivatiecollage van je applaus: neem een A3 vel papier, zet jezelf in het midden en schrijf de woorden erom heen die jou aan je eigen succes herinneren. Dat kunnen ook plaatjes zijn. Hang deze collage op een plek die je regelmatig ziet of maak er een foto van welke je altijd op je telefoon bij je hebt. Zelf plak ik er een plaatje in dat ik over de finish van de Alpe d’Huez fietste of de eerste foto van onze geadopteerde kinderen.
  1. Visualiseer vooraf je applaus dat je verdient: bedenk hoe het is als iets gelukt is. In gedachten loop je de golfbaan rond voordat je aan de wedstrijd begint. Zie je de interactie bij je eerste workshop, of hoor je het gejuich bij de finish? Tijdens het schrijfproces van mijn boek ‘Smelt die ijsberg’ zag ik mezelf het eerste exemplaar onder groot applaus weggeven.

Kijk regelmatig naar je lijst van succes of collage met applaus. Geniet weer van dat moment. Tijdens je werk, een reis of een probleem waar je moedeloos van wordt grijp je zo in een fractie van een seconde terug naar de successen en voldoening die je reeds ervaren hebt. Je geeft jezelf weer mentale kracht. Het geeft de burger weer moed op zijn tocht. Je bent de eenzaamheid en frustratie voorbij.

Wat was jouw grootste applaus? Gebruik je het ook om te kunnen doorzetten in wat je maar wilt doen? Graag lees ik je reactie in onderstaand commentaarveld. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring.

Op jouw applaus!

Michaëla Wierdsma

Michaëla Wierdsma

PS: Fijn als je dit artikel DEELT met jouw netwerk door op de Facebook, LinkedIn, Twitter en Google knoppen te klikken, want zo kunnen je vrienden in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.