I Love Life – Inspiratie

De angst voorbij is een persoonlijke overwinning

Eén van de redenen voor uitstelgedrag is faalangst of succesangst. Op het moment dat je die angst voorbij bent, ervaar je een persoonlijke overwinning. Stel dat je iets niet goed genoeg doet? Stel dat je niet slaagt? Stel dat je uitgelachen wordt? Of nog erger: stel dat je succes hebt?

Woorden als faalangst en succesangst liggen op de loer. Door de ‘stel dat’ en ‘ja, maar’ worden ze bevestigd in hun bestaansrecht als woord. De overeenkomst van beide woorden is natuurlijk de angst. Angst is negatief, angst is onprettig, angst is een gevoel dat je liever niet hebt.

Angst, niemand wil het en iedereen heeft het

Het punt is dat de een er mee om kan gaan en de ander niet. Sommige mensen verwelkomen de angst. Die weten door ervaring dat als zij niet die bepaalde angst voelen voor een optreden, een wedstrijd, een confrontatie, zij niet in de juiste stemming zijn om voor de volle 100% te gaan. De angst om te kunnen falen op het podium is de drive om juist te gaan.

Angst is er in veel vormen

Angst voor geweld, voor pesten, voor het onbekende, voor spinnen, voor natuurgeweld, voor cyberacties, voor wat dan ook. Zonder angst te bagatelliseren is het overwinnen van angst een innerlijk proces. En dat proces kan kort of lang duren of nimmer tot een overwinning leiden.

In mijn boek Smelt die ijsberg! beschrijf ik de angst van Marieke voor (water)glijbanen. Deze angst gaf aan hoe zij in het leven stond. Bang voor heel veel: hoogtevrees, bang haar mond open te doen bij haar baas, vrees voor gezondheid en nog veel meer. De drive om ervan af te komen was om een voorbeeld te zijn voor haar kinderen die haar angsten begonnen over te nemen. Marieke heeft haar angsten overwonnen met een duidelijk doel voor ogen. Inmiddels heeft ze vele glijbanen geprobeerd, heeft ze een wandeling door de toppen van bomen gedaan, gaat ze met de lift en helemaal naar de hoogste verdieping van flatgebouw én ze heeft een nieuwe baan. Ze is gekozen omdat ze een bepaalde zekerheid uitstraalt wat dé eigenschap is om met lastige klanten om te kunnen gaan. Dat laatste is de bevestiging dat ze de juiste weg is ingeslagen. Marieke is haar angst voorbij. Angst is te overwinnen, ook faalangst of succesangst. Je kunt hulp inroepen, want angsten zitten vaak diep en net als bij Marieke moet je de achterliggende oorzaak vinden.

Inzicht krijgen in je angst

Hulp begint echter altijd om zelf inzicht te krijgen in je eigen angst. Daar geef ik je 5 vragen voor.

  1. Wanneer ervaar je angst? Is dat bij bepaalde personen of juist in bepaalde situaties. Kun je een tijdperk van het jaar herkennen of een persoon of een persoonsfunctie, zoals de tandarts?
  1. Wat gebeurt er met je als je angst ervaart? Merk je dat je fysieke aanwijzingen krijgt; hogere hartslag of vaak naar de wc? Wat gebeurt er mentaal met je? Klap je dicht of ga je juist heel veel praten?
  2. Wat doe je als je angst ervaart? Zet je de angst opzij en ga je door? Twijfel je en trek je je terug?
  3. Wat zou er gebeuren als je geen angst ervaart op dat moment? Waar sta je dan, wat doe je dan en hoe zou je je dan voelen? 
  1. Waar was je vroeger angstig voor en nu niet meer? Kun je je nog voorstellen dat je toen voor die situatie of die persoon bang was?

De laatste vraag is belangrijk om dit als voorbeeld te gebruiken in alles wat je vanaf nu gaat doen zodat je angst omgezet wordt in gezonde spanning. Want dat is wat succesvolle mensen met podiumangst ervaren. Gezonde spanning.

Op de middelbare school bij een boekenspreekbeurt deed ik enthousiast mijn verhaal, tot de docent zei dat ik een mooi verhaal hield maar niet zo vaak ‘nou’ moest zeggen. Het gelach van de andere leerlingen deed zeer. Ondanks de 9 voor mijn spreekbeurt hoorde ik dat lachen toen er bij een seminar gevraagd werd wie podiumangst had. Op het moment dat gevraagd werd wie de spreker wilde aankondigen greep ik mijn kans en dacht terug aan de 9 van de docent. Met in een flits de gedacht: ‘stel dat ik het goed doe, dan heb ik succes!’. En ik stond onverwacht voor 100 man de spreker aan te kondigen. Iekkkks!

Mijn angst voorbij

Sinds ik mijn angst voorbij ben sta ik anders voor groepen, geef ik succesvol mijn eigen boekpresentaties, sta ik op als ik iets wil weten, geef ik workshops, kan ik onverwacht pitchen voor grotere groepen.

Ik moet bekennen dat ik het podium eigenlijk nog leuk vind ook. Het podium geeft mij de gelegenheid mijn verhaal, mijn missie, mijn passie te vertellen en anderen daarmee te inspireren.

Op weg naar een mooiere gelijkwaardige wereld.

Wat is jouw antwoord op vraag 5 en gebruik je die ervaring nu ook? Laat het weten in het commentaarveld hieronder. Ik leer graag van je. Als dank ontvang je 2 hoofdstukken van mijn boek Smelt die ijsberg! in je mailbox.

Op jouw overwinning van angst!

michaela wierdsma handtek

Michaëla Wierdsma

PS: Top als je dit artikel DEELT met jouw netwerk door op de FacebookLinkedInTwitter enGoogle  knoppen te klikken, want zo kunnen je relaties in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.