I Love Life – Inspiratie

Angst voor afwijzing

Durf jij om feedback te vragen?

Angst voor afwijzing is niemand vreemd. Als laatste worden gekozen bij de gym of gepasseerd worden voor promotie. Je herkent de voorbeelden vast wel. We zeggen thuis wel eens: ‘dan pies je naast de pot’.

En naast de pot piesen maakt je onzeker, het knabbelt aan je zelfvertrouwen en houdt onbevangenheid buiten de deur. Die afwijzing is méér dan niet gekozen worden.

Kiezen voor zekerheid of….

Henk geeft trainingen. De opkomst werd steeds lager, de laatste keer 30 procent afmeldingen! De sfeer tijdens de laatste trainingen was anders, Henk kon er zijn vinger niet op leggen.

In het coachgesprek vroeg ik hem of hij al eens feedback had gevraagd op die training én op hem als persoon. Niet dus. Henk bleek bang te zijn voor afwijzing. Afwijzing was zijn achilleshiel die als een rode draad door zijn leven liep.

Het werd de leidraad in de coaching. Een aantal viertal vragen volgden die ik jou ook meegeef.

 1. Wanneer ben je of voelde je, je afgewezen in je leven? Dit zijn jouw concrete voorbeelden van niet uitgenodigd zijn voor een verjaardagsfeestje als 11-jarige of een scheiding. Op het moment dat je aan afwijzingen in je leven denkt, komen er beelden naar boven. Je hoeft niet diep te graven om een paar voorbeelden te vinden.
 2. Waar voel je de afwijzing in je lijf? Denk aan je top drie van afwijzingen. Zie ze voor je en voel waar het pijn doet in je lijf. Henk voelde bij zijn drie voorbeelden een ‘knoop’ in z’n maag.
 3. Wat gebeurde er nadat je afgewezen was? Het kan zijn dat afwijzing jou aanzet tot actie. Een depressief gevoel is ook denkbaar. Henk zakte weg in een verdoofde modus. Na zijn scheiding ging hij nog harder werken, zo had hij geen tijd om na te denken over deze afwijzing in zijn leven.
 4. Hoe zou je willen dat je reageert na een afwijzing? Dit klinkt als een open deur. ‘Natuurlijk wil ik dat ik het me niet aantrek’ riep Henk gefrustreerd naar me. Is dat zo? En wil je leren van de afwijzing? Wil je ontdekken wat het leermoment is van een afwijzing?

Voor Henk gold: Wil je ontdekken hoe je je training en jezelf meer kunt afstemmen op de behoeft van de klant? Werk je op de automatische piloot of zit er nog muziek in?

Feedback ontvangen

De mening die iemand geeft als feedback is niets meer en niets minder dan een mening van die persoon. Het zegt iets over die persoon. De manier waarop je ermee omgaat zegt iets over jezelf.

Door terug te gaan naar de oorsprong van de afwijzing en daar actie op te ondernemen, lukte het Henk om opnieuw naar de training te kijken. Hij mailde de laatste drie groepen, met een verzoek om terugkoppeling op zijn training en functioneren. In de mail liet hij zijn kwetsbare kant zien, het maakte dat hij meer respons kreeg dan hij vooraf gedacht had.

De feedback gaf hem inzicht in de training én in hoe hij met feedback omging. Het resulteerde in betere trainingen en in een hersteld vertrouwen in zichzelf.

Coach bij angst voor afwijzing of....

Wees je eigen coach. Pak pen en papier en schrijf jouw antwoorden op bovenstaande vier vragen. Hoe groot is jouw angst voor afwijzing op een schaal va 0 tot 10?

Hoe hoger je score, hoe meer afwijzing jouw achilleshiel is. Weet je hoe je dit kunt oplossen? Ga ervoor en los het op. Vind je het moeilijk om dit alleen te doen? Schrijf je dan in voor een van de twee gratis Start Up gesprekken ter waarden van € 147,00 die ik per maand voer. Je krijgt dan persoonlijke tips om jouw angst voor afwijzing te verminderen.

Op jouw actie!

Michaëla Wierdsma

 

 

Michaëla Wierdsma

Foto: Jeremy Bishop on Unsplash

PS: hierbij de link voor het aanvragen van een gratis Start Up gesprek.

PS: Deel dit artikel met je Facebook vrienden- en volgers, LinkedIn contacten en Twittervolgers via de share knoppen, zodat ook zij voordeel hebben van deze materie. 

8 Responses to “Angst voor afwijzing”

 1. Wilhelmus Hoekstra

  Hallo Michalea, vragen om feedback! De eerste keren was dat heel moeilijk omdat ik nog zoekende was. Lastig dan ook om feedback en referenties te vragen. Wat zullen ze zeggen? Maar dat is dus juist heel leerzaam en verfrissend omdat mensen af en toe totaal andere dingen opvallen en zien die voor jezelf eigenlijk vanzelfsprekend zijn.
  Nu doe ik het vrijwel altijd. Na elk optreden stuur ik een mailtje met een korte terugblik en het verzoek om een korte referentie achter te laten omdat dat meer zegt over hoe mijn optreden en werkwijze worden ervaren. Inmiddels staan er nu zo’n 100 referenties op mijn site en als het een dag tegenzit en als ik denk waar ben ik nou allemaal mee bezig ga ik gewoon al die berichten nog eens nalezen. Ik hoor ook veel van andere mensen die mij nog niet kennen dat het heel fijn is om de meningen/ervaringen van anderen te kunnen lezen omdat ze zo meer een beeld van je kunnen maken dat niet alleen gebaseerd is op het eigen promotieverhaal op je site. Fijne dag! Wilhelmus

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Goed plan Wilhelmus, op twijfeldagen je successen te lezen. En gezien de hoeveelheid reacties heb jij die zeker. Ik kan natuurlijk meepraten, jij bent echt heel goed in jouw vakgebied. Met liefde voor de mensen voor wie mag musiceren. Een genot om mee te mogen maken.

   Beantwoorden
 2. Esther

  Vragen om feedback op een training is idd altijd van toegevoegde waarde! En achterhalen wat de behoefte van je klant is, is ook super belangrijk. Dank voor je inspiratie blog!

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Inderdaad Esther, de behoefte van de klant. In je enthousiasme over je diensten of product is het makkelijk te vergeten waar de klant behoefte aan heeft. Dank voor je reactie, ik waardeer je input.

   Beantwoorden
 3. Renée Daniëls

  Vragen om feedback of een andere vorm van input – ook ik blijf het om verschillende redenen ingewikkeld vinden.
  Ervaringen die niet alleen een gevoel van afwijzing gaven, maar daadwerkelijke, concrete afwijzingen waren, helpen natuurlijk ook niet mee. 😉
  Maar ik blijf oefenen, niet alleen met vragen, maar vooral ook met ontvangen.
  Want weet je wat ook héél eng is? Positieve feedback ontvangen, hahaha!!!

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Haha Renée, positieve feedback is eng…. Kleine ijsberg voor je om complimenten te ontvangen? Glimlach, zeg ‘dank je wel’ en laat een compliment gewoon lekker je lijf in zakken. Doet je stralen enne, die blosjes op je wangen staan je ook goed 🙂

   Beantwoorden
 4. Angelina

  Mooie blog Michaëla! Ik vraag ALTIJD om feedback. Uiteindelijk wil ik blijven leren en groeien. En ja, natuurlijk raakt het me weleens als iemand iets schrijft. Echter, als het dan 1 persoon is op een hele groep dan weet ik dat het oké is. Niet iedereen kan alles perfect vinden. Echter zodra het er meerderen worden weet ik dat ik iets mag veranderen en betekent het groei, gelukkig is me dat nog nooit overkomen. Het lijkt me inderdaad niet fijn om, nadat je alles gegeven hebt, te horen/lezen te krijgen dat men niet tevreden is. Echter, door dat te weten, weet je ook gelijk wat je kunt veranderen/verbeteren en eventueel bespreken met de ander waarom je dat zo doet, zodat diegene het beter snapt.

  Beantwoorden
  • Michaëla Wierdsma

   Dank voor compliment Angelina. Het klopt, van feedback groei je.

   Als extra tip gaf ik aan Henk uit bovenstaand blog: laat de feedback even bezinken en reageer er daarna op. Of naar degene die feedback geeft of naar het al dan niet wijzigen van de training. Want zoals je weet: de soep wordt nooit zo heet gegeten als ie wordt opgediend.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.