I Love Life – Inspiratie

7 tips om je seksleven te activeren

“Gatverdamme, oude mensen seks” ik hoor het mijn zoon nog zeggen toen hij jong was en een ‘bejaard’ stel zag rollebollen op het strand. Nu was hij wel opgegroeid met continue knuffelende en zoenende ouders maar toch. Seks is voor jonge mensen die verliefd zijn. Niet voor ouders, laat staan grootouder achtige types.

De grootouder achtige types zijn soms nog geen vijftig, hebben jonge kinderen en absoluut nog lust in hun lijf. Lust hoef je niet bij te kleuren, het vergrijst namelijk niet. Wat wel vergrijst zijn de ideeën over seks op latere leeftijd, niet alleen bij de jongere generatie!

Oké, er verandert wel wat als je ouder wordt. Verminderd libido, veranderende hormoon huishouding, meer zorgen om van alles, je hebt geen tijd, geen zin, geen energie, de kinderen lopen in en uit of RTL Late Night is veel interessanter. En als je dan naar bed gaat dan slaap je nog voor je hoofd het kussen raakt.

Allemaal geweldige redenen om niet te seksen.

Wat is jouw excuus?

Zoals een vriendin een keer zei: “Het is het genot wat je met elkaar deelt bij seksen en alleen met die ene persoon. Van een wijntje drinken geniet ik ook, maar dat doe ik ook met anderen”. Om met een vriendin af te spreken moet je moeite doen. Agenda’s erbij, werk omgooien, kinderen uitbesteden of gewoon een kruis in de agenda zetten. Vriendschap is belangrijk.

Seks ook. Waarom geen tijd voor seks maken? Waarom zou je niet meer seksen? Er zijn allerlei excuses. De ‘ik heb hoofdpijn’ is de bekendste, die is te afgezaagd. Even doorvragen dus over de werkelijke reden:

  • Ik vind mijn partner niet meer aantrekkelijk, dat buikje, die uitstekende neusharen…en hij flost niet
  • Ik lees liever een boek of kijk een film
  • Nu ik ouder word is het vrijen pijnlijker
  • Ik heb moeite me te concentreren
  • Ik ben blij dat ik er vanaf ben, geen polonaise meer aan mijn lijf

Lekker zo laten of toch er wat aan doen?

7 tips om seks weer te activeren

1. Maak seks bespreekbaar. Geef aan wat je mist of waarom je geen zin in seks meer hebt. Wie weet heeft je partner ook niet zoveel zin meer en blijft het bij de verjaardagen. Vind je dat moeilijk, lees dan een inleidend seksartikel uit de krant of tijdschrift voor als aanjager voor een gesprek.

2. Spreek af met je partner. Gewoon agenda erbij en twee uur blokkeren. Koters de deur uit, telefoon uit en fris gewassen je sexy lingerie aan of juist helemaal niks. Tuurlijk, beetje gêne is er wel, maar dat heb je al besproken dus, ga ervoor. O ja, niet uitstellen die afspraak, er is altijd wel een smoesje om onder afspraken uit te komen. Dit heeft gewoon hoge prioriteit.

3. Maak zin. Eindelijk een datum gezet en geen zin. Dan maak je zin. Je hebt ook niet altijd zin om te gaan sporten. En als je toch gaat voel je je daarna voldaan. Dat is seks ook. Seks geeft energie en je ziet er stralender uit! En als je partner wel zin in seks heeft, dan komt het bij jou ook vanzelf. Net als dat sprintje trekken met hardlopen eigenlijk best lekker is, is dat met seks ook. Even de knop om en have fun!

4. Zorg dat je aantrekkelijk blijft voor de ander. Bij het seks bespreekbaar maken heb je al een hint gegeven over die neusharen of die ongeschoren benen. Wat kan je op dit moment doen om toch aantrekkelijk te zijn voor de ander én gelijk voor jezelf.

5. Weg met de sleur. Dat doe je al door op dinsdagochtend of donderdagmiddag tussen de lakens af te spreken. Vrij eens op een andere plek of doe eens iets anders. Zoek inspiratie om de lust op te wekken; gebruik seksspeeltjes of kijk een film over seks.

6. Ontspanning is wel prettig. Bereid je dan ook voor. Dus, lekker douchen, een voetenbadje, een massage. Je bereikt de lakens misschien niet eens.

7. Hard werken. Je moet hard werken in je relatie. Nee hoor, dat hoeft niet. Je moet er wel wat voor doen. Als werken voor jou een plezierige bezigheid is, zie je relatie onderhouden en seksen dan ook als een plezierige bezigheid.

Extra tip: gebruik een bepaalde periode om aan je seksleven energie in te blazen. Zoals bijvoorbeeld tijdens de vaste periode of een de maand nadat je vakantie had. Een afgebakende periode schept duidelijkheid én leidt tot meer.

Werkt dit allemaal niet en ook de andere tientallen tips niet, ga dan eens in gesprek met je huisarts. Met de veranderende hormoonhuishouding verandert er meer in een lijf en geest.
Maar het belangrijkste is, je moet het zelf doen. Het aanzwengelen van een gesprek en het seksen zelf. En wie weet is het actie ondernemen wel het grootste probleem.

Meer inspiratie?

De onderstaande boeken bevatten geweldige tips om meer zin in seks te krijgen.

Michaëla Wierdsma

PS: DEEL dit artikel alsjeblieft met jouw netwerk door op de Facebook, LinkedIn, Twitter en Google knoppen te klikken, want zo kunnen je vrienden in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.

Foto: Azrul Aziz

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016, I Love Life. Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en onderhouden door websitedienstverlening.nl ILoveLife is een geregistreerd handelsmerk.